Jó a sárgarépa a szemnek?

Fiatal korunktól kezdve halljuk, hogy a sárgarépa jó a szemünknek. Sajnos ez csak bizonyos mértékig igaz.

A sárgarépa jó a szemnek – különben is, láttál már olyan nyulat, amelyik szemüveget visel? Ez az összehasonlítás azon túl, hogy nem valami mulatságos, nem is támasztható alá bizonyítékokkal. Az egészséggel kapcsolatos ilyen tévhit mégis nemzedékeken át tartja magát. Az azonban igaz, hogy a sárgarépa sok béta-karotint tartalmaz. Ez az A-vitamin provitaminja. Ha ez a vitamin hiányzik az étrendből, az negatívan befolyásolja a fejlődést és a bőr és haj állapotát. Szélsőséges esetekben akár éjszakai vakságot is okozhat. A legtöbb látási rendellenesség azonban általában teljesen más okok miatt alakul ki.

Jó a sárgarépa a szemnek?

Fiatal korunktól kezdve halljuk, hogy a sárgarépa jó a szemünknek. Sajnos ez csak bizonyos mértékig igaz.

Végtelen a sora azoknak a népszerű bölcsességeknek, amelyek gyermekkorunkban a tudatalattinkba ívódnak. Ma már a legtöbb ilyen tévhitet tudományosan és egyértelműen meg lehet cáfolni. Némelyikük azonban legalább egy igazságelemet tartalmaz. Erre nem is lehetne jobb példa, mint az a tévhit, hogy „a sárgarépa jó a szemnek”. De mi miatt alakult ki ez a tévhit? Az ízletes zöldség sok béta-karotint tartalmaz. Ez az anyag adja a sárgarépa narancssárga színét, de ugyanakkor a létfontosságú A-vitamin provitaminja is, ami valóban jó a szemnek. Mindazonáltal ez a bölcsesség csak az igazság egy morzsáját tartalmazza.

 

A táplálkozási szakemberek retinolként is utalnak az A-vitaminra. Valójában ez a név közvetlenül utal arra a funkcióra, amit ellát a szemben. A szem retinája olyan sejteket tartalmaz, amelyek fekete és fehér képet tudnak alkotni még a legkisebb pislákoló fényből is. A retinol nélkül egyikünk sem tudná megkülönböztetni a világos és sötét közötti kontrasztot. Azoknál az embereknél, akiknek gyógyszeres kezelésre van szükségük kritikus A-vitamin hiány miatt, akár éjszakai vakság kialakulásának kockázata is fennállhat.

Szerencsére az ilyen fajta egészségügyi panasz nagyon ritka a világnak ezen a részén. Mi több, sok olyan élelmiszer van, ami még a sárgarépánál is gazdagabb A-vitaminban – ilyen a spenót, a káposzta vagy a saláta. Az állati termékek, mint például a máj, még jobbak, mivel nem csak az A-vitamin provitaminját tartalmazzák, hanem magát a vitamint is.

Milyen következtetést vonhatunk le tehát? A sárgarépa rendszeres ropogtatása valóban előnyös a szemünknek, de nem fogja javítani a látásunkat úgy, ahogy azt várjuk. Nos, a régebbi időkhöz hasonlóan, akár rövidlátásról, akár távollátásról van szó, az egyetlen dolog, ami igazán segíthet a legtöbb látási rendellenesség esetén, egy jó szemüveg.

Jelen honlapunkon cookie-kat használunk. A cookiek kisméretű szöveges fájlok, melyeket a weboldalak helyeznek el a számítógépén. A cookie-kat széles körben használják, mivel azok segítséget nyújtanak a weboldalak megjelenésének tökéletesítésében és optimalizálásában. Weboldalaink használatával Ön kijelenti, hogy hozzájárul a cookiek használatához. több