Back To Top

A ZEISS akcióban résztvevő kiemelt optikák keresése

Kategóriák

Szemüveg, kontaktlencse vagy lézeres műtét – melyik a jó Önnek?

Körülbelül az emberek felének van látásproblémája. Ezt azonban most már könnyű korrigálni, mivel gyakorlatilag az összes látásproblémára van megfelelő megoldás.

A szem a legfontosabb érzékszervünk. Az orvostudománynak eddig nem sikerült megtalálni a természetes látásromlás megakadályozásának módját. A szemüveg, a kontaktlencse vagy a műtét azonban majdnem mindenkinek lehetővé teszi, hogy élesen lásson. Az alábbiakban megtalál mindent, amit a szemüveg, kontaktlencse vagy műtét előnyeiről és hátrányairól tudni kell.

Az orvostudomány és a technika fejlődésének köszönhetően ma az optometrista vagy a szemészorvos majdnem mindenkinek tud segíteni, akinek látásproblémája van. A szemüveg, a kontaktlencse és a lézeres szemműtét egyaránt az élesebb látás elérését szolgáló módszerek. A látási gyengeségek javítását szolgáló minden egyes ilyen lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai. Az alábbi információk segítségével eldöntheti, melyik a legjobb Önnek:

Szemüveg – abszolút klasszikus, mely minden alkalomra megfelelő és a 13. század óta használják

A szemüveg a látási problémák korrigálásának legáltalánosabb és leghatékonyabb módja. A modern, egyénre szabott szemüvegek ma már gyakorlatilag minden alkalomra és minden látási szükséglethez rendelkezésre állnak.

Előnyök:

Könnyű viselni, és a modern keretek és szemüveglencsék miatt nagyon kényelmes. A ma használt magas törésmutatójú műanyag lencsék segítségével jelentősen csökkenthető a nagy dioptriájú szemüvegek súlya. A modern progresszív lencse lehetővé teszi, hogy viselője minden távolságban élesen lásson. A tükröződéscsökkentő bevonat megakadályozza a zavaró fényvisszaverődéseket, a fényre sötétedő (fotokromatikus) lencse pedig elsötétedik, amikor ultraibolya fény éri. Említenünk sem kell, hogy a szemüveg megvéd a szennyeződéstől, huzattól, portól és rovaroktól. Ideális szemüveg kapható minden alkalomra: most már létezik munkaszemüveg is azok számára, akik rendszeresen számítógép vagy tablet előtt dolgoznak, vagyis akik kényelmesen és élesen akarnak látni a közeli és közepes távolságokban. Ezeket az egyéni szükségleteknek megfelelően lehet beállítani. Ugyanez vonatkozik az aktív életet élők számára készült sport és szabadidős szemüvegekre. A speciális formatervezési és gyártási technológia most már lehetővé teszi, hogy az egyénre szabott dioptriával készült lencsét beillesszék az erősen ívelt szemüvegkeretbe. A speciális, innovatív bevonatoknak köszönhetően még a korábban meglehetősen kényes műanyag lencsék is tartós, precíziós látási segédeszközökké váltak.

Hátrányok:

Az erős dioptriájú szemüveglencse kényelmetlenül vastag és nehéz lehet. Bepárásodhat, amikor a szabad levegőről bemegy a melegre. Néha a szemüveg kényelmetlen lehet, például amikor az oldalán fekszik, például TV nézéskor vagy olvasáskor. Ezen kívül egyes szemüveglencséknél a geometria miatt homályos területek vannak, amelyek a minőségtől függően többé-kevésbé lehetnek hangsúlyosak.

Kontaktlencse – eldobható vagy személyre szabott

A kicsi és gyakorlatilag láthatatlan műanyaglencse jelenti az első számú alternatívát a szemüveggel szemben. Különösen a modern és személyre szabott kontaktlencse pontos korrekciót tesz lehetővé majdnem minden látásproblémához. Kontaktlencse kapható mind rövidlátáshoz, mind távollátáshoz. A technológia ma már annyira fejlett, hogy időskori látásromláshoz is kapható kontaktlencse. Ez úgy működik, mint a szemen lévő progresszív lencse. Multifokális kontaktlencseként is ismert.

Előnyök:

A kontaktlencse csak kis mértékben nagyítja vagy kicsinyíti a képet. A perifériás látás is éles, és nem szakítja meg semmilyen él, mint egyes szemüvegeknél. A kontaktlencse nem párásodik be, ami döntő tényező egyes szakmáknál, mint például a tengerész, szakács, színész és atléta esetén. Ezen túlmenően, a jobb és bal szem eltérő látásromlását is könnyen korrigálni lehet vele.

Hátrányok:

Bizonyos fokú kézügyesség szükséges a kontaktlencse behelyezéséhez. Ha túl hosszú ideig viseljük, akkor ronthatja a szem oxigénellátását. Vásárláskor kérdezze meg az optikusát, hogy jó e a kontaktlencse oxigénáteresztése. Azoknak, akik szemszárazságban szenvednek, kemény kontaktlencsét kell viselniük. A lencseviselés megszokása egyénről egyénre nagymértékben eltérő. Vannak, akik gyorsan megszokják, másoknak több időre van szükség. A kontaktlencse több karbantartást igényel, mint a szemüveg. Ez különösen fontos, mivel a helytelen karbantartás és a szennyeződés miatt fertőzések következhetnek be. Multifokális lencse esetén problémák lehetnek a távoli és közeli tartományok közötti váltásnál, vagy hosszabb időre lehet szükség a megszokáshoz.

Lézeres műtét – kis beavatkozás, nagy hatás

A Carl Zeiss Meditec új, kíméletes ReLEx™ SMILE kezelési módszere forradalmasítja a lézeres kezelést

A Carl Zeiss Meditec új, kíméletes ReLEx™ SMILE kezelési módszere forradalmasítja a lézeres kezelést

A lézeres műtéttel végzett látáskorrekció lehetősége körülbelül 20 éve elérhető. Többféle eljárás létezik, mint pl. Femto-LASIK, LASIK (laser in situ keratomileusis - lebenykészítés mellett végzett lézeres beavatkozás), LASEK (laser-assisted subepithelial keratectomy – lézeres hámszövet alatti szaruhártya eltávolítás) és a PRK (photorefractive keratectomy – fotorefraktív keratektómia), valamint a minimál invazív ReLEx SMILE kezelési módszer. Az orvos dönti el, hogy melyik a legjobb módszer a páciens számára. A Femto-LASIK módszert tartják a leginkább ismert és korszerű módszernek. Femtoszekund lézer segítségével vékony lebenyt vágnak le a szaruhártyáról, amit oldalra hajtanak. Ezt követően az excimer lézer eltávolítja az adott típusú látásromlás korrekciójához szükséges szövetet, mindezt néhány másodperc alatt. Rövidlátás esetén a szaruhártya laposabb, míg távollátás esetén nagyobb a görbülete. Amikor az eljárást elvégezték, a lebenyt visszahajtják a helyére. A páciensek az eljárás után rövid idővel újra élesen látnak. Az optimális eljáráshoz az orvosnak meg kell állapítania, hogy egyáltalán elvégezhető-e a lézeres szemműtét. Az eljárás most már ambuláns kezelés keretében zajlik, és mindössze néhány percig tart.

A Carl Zeiss Meditec új, kíméletes ReLEx™ SMILE kezelési módszere forradalmasítja a lézeres kezelést

Az összes fenti módszer közül a Carl Zeiss Meditec új ReLEx SMILE kezelési módszere az első, amelynél a látásromlás korrekcióját lebenyeltávolítás nélkül lehet elérni. Ez sokkal kevésbé invazív eljárás a szem szempontjából. A sértetlen szaruhártyán belül lézerrel létrehoznak egy vékony, lencse alakú szövetdarabot, melyet lencsécskének neveznek, és ezután egy négy milliméternél kisebb nyíláson keresztül eltávolítják ezt a szaruhártya alól. Ez 80 százalékkal kisebb bevágási területet jelent a szaruhártya felső rétegében, mint előzőleg (a LASIK-nál) és a kezelési idő is rövidebb.

Előnyök:

A műtét után nincs szükség szemüvegre. A modern lézeres látáskorrekciós eljárásokkal még az időskori látásromlás is korrigálható. A lézeres szemműtét jó megoldás lehet azok számára, akik nem tudják megszokni a szemüveget, vagy nem bírják a kontaktlencse viselést. Az alkalmazott módszertől függ, hogy milyen dioptria-tartományban kell korrigálni a látásromlást. Például a ReLEx SMILE általában maximum mínusz 10 dioptriát tud korrigálni. Egyéb követelmények: a szemnek teljesen kifejlettnek kell lennie (a páciensnek általában 18 évesnél idősebbnek kell lennie). A rövid- vagy távollátás, asztigmatizmus állapota nem változhatott az utóbbi két év alatt. A szaruhártyának is bizonyos vastagságúnak kell lennie. Ha tapasztalt orvost választ, akkor ennek a műtétnek nagyon kicsi a kockázata.

Hátrányok:

A lézeres sebészet alapvetően egészséges szerven végrehajtott invazív eljárás. A lehetséges mellékhatások és komplikációk közé tartozik az ideiglenes szemszárazság. Ezek a tünetek maximum tizenkét hétig tarthatnak. Még ha az eljárás sikeres is, lehet, hogy a látásromlást nem lehet teljesen korrigálni, és továbbra is szükséges szemüveget viselni. Az autoimmun betegségekben szenvedő páciensek nem eshetnek át lézeres szemműtéten, sem a legtöbb cukorbeteg, mivel ez a betegség károsíthatja a szaruhártyát. Óvakodjon a külföldről kapott olcsó ajánlatoktól. Egy vizsgálat kimutatta, hogy jelentős hiányosságaik vannak.

Beültethető multifokális lencsék – műtéti segítség időskori látásromlás esetén

Az időskori látásromlás korrigálásának viszonylag új lehetősége a beültethető multifokális lencse. Bár az első ilyen műlencsék rugalmatlanok és merevek voltak, a korszerű modellek különösen rugalmasak, hajlékonyak és egy apró bemetszésen keresztül behelyezhetők a szembe. Az eljárás szemenként csak 10 percet vesz igénybe, és néhány napon belül elvégezhető. A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes. Az eljárás során a multifokális lencsét általában a lencsetokban helyezik el, és egy kampó segítségével tartják a helyén. Új technológia segítségével sikerült optimalizálni a közeli, köztes és távoli zónák szerkezetét, ami jelentősen növeli a látásélességet az összes tartományban, és minimálisra csökkenti a csillogás kockázatát.

Előnyök:

A multifokális lencsék új generációja nagyon jól megszokható, és nem okoz fájdalmat vagy kényelmetlenséget az érzés, hogy idegen test van a szemében. Főként olyan személyeknél végzik el, akik az életkorral együtt járó szürkehályogban szenvednek. Világszerte évente körülbelül 20 millió ember esik át szürkehályog-műtéten. A klinikai tanulmányok szerint a páciensek 90 százalékának nincs többé szüksége látássegítő eszközre a műtét után. A műtét egész életre szól, és nincs szükség további eljárásra, mivel a refrakciós értékek általában stabilak maradnak. A páciensek bármilyen napi feladatot el tudnak végezni, és még sportolni is tudnak.

Hátrányok:

Bizonyos patológiai elváltozásokban szenvedő páciensek nem alkalmasak az eljárásra. Ha egy páciensnek ilyen szemrendellenessége van, akkor bármilyen lehetséges szürkehályog műtétet meg kell beszélni a szemészorvossal a konzultáció során.

Kapcsolódó cikkek

Az Ön egyedi ZEISS lencse konfigurációja
Szemüvege így teheti kényelmesebbé mindennapjait
Különleges progresszív szemüvegek
Árt a szemnek a nem megfelelő szemüveg, vagy az elégtelen világítás?
Mennyi szemüvegre van szüksége?
 

We use cookies on this site. Cookies are small text files that are stored on your computer by websites. Cookies are widely used and help to optimize the pages that you view. By using this site, you agree to their use. több

OK