Tapintórendszerek

A GM 40%-kal csökkenti a mérőfej szerszámozás tervezési és gyártási idejét

A GM Casting Engine and Transmission Center már több éve sikeresen ellenőrzi alkatrészeit a ZEISS CMM-ek (koordináta-mérőgépek) használatával. Legújabb cél a rendelésre gyártott, a koordináta-mérőgépeken használt mérőtapintók tervezésének és gyártásának felgyorsítása és globalizálása. Az új projekt az összes észak-amerikai gyárait érinti. A Carl Zeiss-től származó Stylus System Creator és új ThermoFit Pro komponensek használatával a GM belépett a rugalmas tapintó rendszereket és tapintó szimulációkat használó fejlett tapintó tervezés korába.

A kihívás: a szerszámozás tervezéséhez több ellenőrzésre van szükség

A GM Casting Engine and Transmission Center CMM és mérőeszköz tervezési csoportja egy körülbelül 10 CMM programozóból és mérnökből álló központosított csapat, mely az összes észak-amerikai minőségellenőrzési labor támogatásáért felel a 4 hengeres és V8 motorok következő generációja tekintetében. Közel 150 ZEISS CMM-et - melyek legtöbbje ACCURA és PRISMO - rendeltek hozzá a projekthez különböző egyesült államok-beli, mexikói és kanadai gyártóüzemekben. A csapat CMM mérőfej szerszámozást tervez, valamint mérő programokat ír az új projekthez és több ellenőrzést kívánt elérni a komponensek összes telephelyen történő cserélhetősége, a szerszámozáshoz szükséges tervezési és gyártási idő csökkentése, valamint a termékváltoztatáshoz szükséges egyszerű és gyors szerszámozás-változtatás felett.

A megoldás: rugalmas tapintó rendszerek és tapintó szimulációk

A Carl Zeiss 3D Automation - mely a Carl Zeiss méréstechnikai részlegének része - 2010-ben látogatta meg először a GM Casting Engine and Transmission Center-t és vezetett be új tapintó hosszabbítókat forgatható csuklókkal. A GM-nek tetszett a termikus stabilitás és a szénszál erősítésű tervezés, azonban fix tapintó hosszabbítókat keresett a távoli vizsgálólaborjai feletti további ellenőrzés érdekében. Ezenkívül az építőelemke cserélhetőségére is szükség volt, amennyiben a tapintót módosítani kell. A következő generációs projektet tekintve a beszerzett CMM-ek egy bizonyos komponens életciklusára voltak jellemzőek. Mivel az életciklus 5-10 évig, vagy még tovább is eltarthat a termékvonaltól függően, tartós tapintórendszereket kerestek, melyek esetlegesen újrahasznosíthatóak a projekt végén. A GM-el folytatott együttműködést és tapintó szerszámozási minták tesztelését követően a Carl Zeiss 3D Automation 2011-ben lezárta a fejlesztést és bevezette a piacon legújabb generációs, ThermoFit Pro nevű tapintórendszerét.

A GM Casting Engine and Transmission Center 2011 júniusában kezdte használni első ThermoFit Pro moduljait. Az új termékvonal lehetővé tesz a GM számára a legkomplexebb tapintó rendszerek fenntartását is a CALYPSO tapintó szimulátor használatával, a szokásos rendelésre végzett CAD tervezés szükséglete nélkül. Az általános csuklók a megfelelő szögértékek kiválasztásával módosíthatóak a szoftverben a kívánt szögre. A valós szöget tartalmazó elemek ezt követően gyorsan előállíthatók félkész alkatrészekből. A kész szögben álló elemek vagy a Carl Zeiss, vagy kívánság esetén a saját szerszám műhely által gépileg megmunkálhatóak, mivel a félkész alkatrészek raktárról elérhetőek. Minden egyes darab kap egy ZEISS alkatrész számot a dokumentáció és a feljegyzések leegyszerűsítése érdekében.

Nincs szükség CAD-mérnökre, vagy rajzra és minden megoldható saját alkalmazás technikusuk által, a Stylus System Creator használatával. “Nagy hatással volt rám a CALYPSO szimuláció és a Stylus System Creator fejlesztése a ThermoFit Pro modulok használatával”, mondja Craig Wegienka, a GM Casting Engine & Transmission Center gyártási főmérnöke. "Használni tudtam a Stylus System Creatort egy egész blokk szett és fejszerszámozás projektunkhoz történő előállítására. Minden egyes tapintó konfigurációt szimuláltam a CALYPSO-ban a szerszámozás ellenőrzésére. A szimuláció bebizonyította, hogy mindegyik szerszámozás helyesen működne."

Előny: rövidebb szerszámozás-tervezési és gyártási idő.

"Mindegyik opció és az egyszerű használat körülbelül 40%-kal csökkenti a tapintó szerszámozás tervezési és gyártási idejét", jelenti ki Craig. “Mindez nem csupán időt takarít meg számunkra, hanem pénzt is, mert nem kell kidobnunk a mérőfej komponenseket változások esetén."

A GM feladata annak garantálása, hogy termékeik azonos minőségi eredmények mellett megismételhetőek - függetlenül attól, hogy az alkatrészek egy bangalore-i, shanghai-i, detroiti, vagy sao paolo-beli üzemből származnak -, mely egy hatalmas kihívás, mivel a dolgozók különböző képzettségi szintjei, vagy az alkatrészek elérhetősége gyártási késedelmeket okozhat. Emellett a termékfejlesztési kihívások is program- és tapintó szerszámozási változtatásokat igényelnek, melyhez a dokumentáció átdolgozása társul. A GM jelenleg a ThermoFit modulokra és a CALYPSO Stylus System Creator-ra tud támaszkodni minőségellenőrzési programjának globalizálása és a termékek piaci bevezetési idejének lerövidítése céljából, valamint a termékváltoztatásokhoz történő gyors alkalmazkodás érdekében.

A vállalatról

A Michiganben található, pontiaci székhelyű GM Casting Engine and Transmission Center alkatrészeit ZEISS-től származó CMM-ek (koordináta-mérőgépek) használatával vizsgálja és globalizálta a rendelésre gyártott és CMM-eken használt tapintó szerszámozás tervezését és gyártását egy észak-amerikai gyáraikat átívelő projekt céljára.