Teljeskörű rendszer megoldás

Az autóipari beszállító IAC is a Carl Zeiss-re bízza a mérési technológiát és a dokumentációt

Egy nemzetközi autógyártó megrendelése kihívást jelentett az IAC Group autóipari beszállító számára. A ZEISS egy teljeskörű rendszerrel támogatta a vállalatot, melynek részét képezi a méréstervezés, programozás és dokumentáció, illetve egy felhasználóbarát mérőgép felszereléssel és helyszíni szervizzel Romániában.

A helyzet

A vállalat nemzetközi autógyártók megbízásából jármű bel- és kültéri rendszereket és komponenseket gyárt. A minőségellenőrzés pontos dokumentációja létfontosságú az IAC-nál.

Magas elvárások

2010-ben az IAC megbízást kapott körülbelül 100 komponens, többek között a műszerfal, középső konzol és ajtólemez tervezésére és gyártására egy új modellhez. A tervek a bevált IAC telephelyről, az angliai Basildon-ból származtak. Az IAC a romániai gyártás megkezdését 2012-re tervezte.

Egy szempont különösen fontosnak tűnt: miként lehet elkészíteni a mérések dokumentációját a vevő által kívánt formátumban? A szokásos mérőszoftverek nem jelentettek megoldást.

A ZEISS teljesítette az autóipari beszállító követelményeit a mérőgép, felszereltség, szoftver és szerviz tekintetében, mely egy mintaprojekt alapjául szolgált.

Előretekintés

Az ügyfél előzetesen meghatározott mérési tervet kívánt a pontosan definiált és számozott mérési pontok alapján. A négy-öt tervezési és koordinációs lépés mindegyike során megfelelően be kellett állítani a mérési pontokat.

Az IAC a ZEISS támogatásával egy új folyamatot vezetett be: a legfontosabb különbség a korábbiakhoz viszonyítva: a basildoni tervezőmérnökök most már egy termék legelső vázlatában meghatározzák a mérési pontokat. Meghatározzák a tűréseket és az ügyfél által megadott számozást - közvetlenül a CAD-modellben. A Gigatronik egyik bővítése lehetővé teszi a pontok CATIA-ba való betáplálását. Végül az IAC a vevővel közösen koordinálja a tervezést.

Három folyamat

"A mért adatokat tartalmazó CAD-modell három folyamat alapjaként szolgál," magyarázza Roger Douven, az IAC Group beszerzési minőségbiztosítási felelőse. "Elsősorban a befogó eszközök tervezésében, másodsorban a mérőprogram készítésében és harmadsorban a dokumentációban." A befogó eszköz az egyes munkadarabok mérési céllal történő leszorítását szolgálja pontosan abban a pozícióban, ahogy azt egy autóba beszerelik. A mérőprogram készítése - a mérőgéptől függetlenül, a CALIGO mérőszoftver használatával történik - szintén a folyamat elején a CAD-modellben megadott mérési pontokra alapul. A méréstechnikusok 60-70 % programozási időt takaríthatnak meg ezáltal, mivel többé nem kell teljesen elölről kezdeniük. Továbbá, a mérési pontok tervezése a CAD-modellben alapul szolgál a Carl Zeiss PiWeb szoftverje segítségével elkészítendő dokumentációhoz. Minden egyes mérést követően a mérési eredmények automatikusan továbbításra kerülnek a dokumentációs szoftver központi adatbankjába. A projekt eredményei a Carl Zeiss CARMET II mérőgépétől származnak. Végül a PiWeb ezeket az adatokat egységesített dokumentumokká alakítja át. A Carl Zeiss úgy készítette fel a CARMET 3D mérőgépet a mérésekre, hogy tapasztalatlan felhasználók is könnyedén használni tudják a rendszert. És amennyiben valami valaha is elromlana, a Carl Zeiss munkatársai könnyen elérhetőek.

Az IAC csoportról

Az IAC csoport autó beltéri komponensek és rendszerek vezető nemzetközi szállítója. A csoport vevői közé jól ismert autógyártók tartoznak, melyeknek az IAC beltéri komponensek és rendszerek széles választékát kínálja. A vállalatnak 15 országban 76 gyártó telephelye van. Központi székhelye Luxemburgban található.