A mérési adatok felvétele és szervezése

A Volkswagen a Carl Zeiss-től származó Master Control Center-t használja a méréstechnikai infrastruktúra egységesítésére

A Volkswagen Sachsen GmbH chemnitzi, németországi gyártásvezetői büszkék egységesített méréstechnikai infrastruktúrájukra. Az összes, Carl Zeiss-től, Hommel-tól és Mahr-tól származó mérőgép 2008 óta hálózatban áll egymással és összeköttetésben a Carl Zeiss Master Control Center (MCC)-ével. Az előnyök: jó áttekintés, az aktuális mérőprogramok elérhetősége és a mérőgépek alacsony karbantartási szükséglete.

A helyzet

"Mostanáig a nyomtatott mérési jegyzőkönyvre helyeztük a hangsúlyt", emlékezik Matthias Kurt, aki a chemnitzi gyár tervezési részlegében a méréstervezésért felel. "Jelenleg minden meghatalmazott személy hozzáférhet számítógépe segítségével az összes Master Control Center (MCC) által szállított adathoz." A korábbi jegyzőkönyv alapú rendszer elérte képességeinek határát. “A mérőgépek száma megduplázódott" - mondja Kurth a helyzet leírásaként - "és egy optimalizált adatkezelési rendszert keresünk." A Carl Zeiss az MCC-t ajánlotta, mely a későbbiek során telepítésre került a következő szoftvermodulokkal együtt: Measurement Log Archive, Production Data Acquisition (PDA) és Onboard Diagnostics.

Moduláris szervezés az MCC használatával

Az MCC egy moduláris, webalapú irányító rendszer, mely többet tesz a koordináta-mérőgépek (CMM), CNC-programok és mérési eredmények egyszerű szervezésénél. A beépített gyártási adat gyűjtő funkció segítségével bármikor végrehajthatóvá teszi annak ellenőrzését, hogy melyik alkatrészt mikor mérték le, beleértve az eredményeket. Tovább a PDA MCC modul a CMM kapacitásáról is tájékoztatja a dolgozókat a felhasznált szoftvertől függetlenül – CALYPSO®, HOLOS®, vagy UMESS®. A kijelzendő diagramok és hisztogramok kiválaszthatóak. Az üzemi adatok grafikus formában, vagy Excel táblázatként jeleníthetőek meg. Az adatbank PdM/PLM rendszerekkel való összekapcsolására is lehetőség van.

Felhasználás a VW-nél Chemnitzben

A chemnitzi motorgyárban tett látogatás példát mutat arra, hogy mi mindent lehet elérni az MCC-vel a következő modulok használatával: " A 16 koordináta-mérőgép közül nyolc közvetlenül a gyártási részlegben van elhelyezve", mondja Matthias Kurth. Az összes mérőgép hálózatba van szervezve és az MCC-vel összekötve. Ez lehetővé teszi a gyártásban, tervezésben és minőségbiztosításban tevékenykedő meghatalmazott személyek számára az összes MCC adathoz való hozzáférést bármely munkaállomásról. "A mérési jegyzőkönyveket tartalmazó adatbázis biztosítja számomra a központi adatbázishoz való hozzáférést", mondja Kurth, "minden papír nélkül működik és a hosszútávú dokumentáció is rendelkezésünkre áll". A szervezési funkció nem csupán professzionális adatmentést tesz lehetővé, hanem az összes mérési terv módosítás nyomon követését. Az összes mérőgép minden mérési terve tárolva van a mérési jegyzőkönyveket tartalmazó adatbázisban és hozzáférhetőek több felhasználó számára. Ez biztosítja azt, hogy csak engedélyezett és aktualizált mérőprogramokat használnak. Az engedélyezett mérőprogramok csak olvasható fájlok és csak egységesen szerkeszthetők és változtathatók meg a mérési tervekért illetékes személyek által. A PDA és OBD szoftvermodulok hatékony mérőgép rendszer szervezési rendszert biztosítanak Chemnitzben. Jelenleg lehetőség van az összes gép üzemi állapotához való hozzáférésre. Ez lehetővé teszi nem csupán a hőmérsékleti gradiens megfigyelését, hanem a kihasználtság fokáét is, mely a méréstervezés fontos kritériuma. Egy - a meglevő MCC adatok melléktermékeként létrehozott - tudásadatbank biztosítja az üzemi kézikönyvek és az általános méréstechnikai know-how központosított rendelkezésre bocsátását. Az új rendszer további munkaerő költségek nélkül lehetővé tette a gyár számára a magas rugalmasságú gyártás megnövekedett igényeinek teljesítését.

A vállalatról

A Volkswagen Sachsen GmbH a Volkswagen AG 100 %-os leányvállalata. Több, mint 1000 ember dolgozik a chemnitzi motorgyárban és állít elő naponta 3500 benzinmeghajtású, illetve dízel motort, valamint 3500 kiegyenlítő hajtóművet. Tizenhat koordináta-mérőgépet használnak ebben a munkakörnyezetben, melyek fele közvetlenül a gyártógépek mellett került telepítésre. Az összes CMM adat és mérési program szervezése központilag történik, amit egy hálózat és az MCC használatával érnek el.