Tökéletes műanyagok

Az O-INSPECT vizsgálja a kozmetikai ceruzákat a Schwan Cosmetics-nél

Az ókori egyiptomiak óta kedvelt termékek a kozmetikai árucikkek. A gyakran értékes anyagokat a lehető legbiztonságosabban és legesztétikusabban kell csomagolni. A Schwan Cosmetics Kunststofftechnik GmbH & Co. KG a jó minőségű, műanyag csomagolási megoldások gyártására specializálódott. A Carl Zeiss-től származó O-INSPECT multiszenzoros koordináta-mérőgép megbízhatóan és pontosan vizsgálja ezeket az alkotóelemeket.

A Schwan-STABILO csoport írószergyártóként sokak számára ismert. Sokkal kevésbé ismert az a tény, hogy a Schwan-STABILO Cosmetics többféle kozmetikai ceruzát is gyárt sok jól ismert nemzetközi kozmetikai vállalat megbízásából. 2009 elején helyeztek üzembe egy új műanyag befecskendezéses öntő gyártócsarnokot a Schwan-STABILO weissenburgi telephelyén.

Követelmény: több szenzor

Egy weissenburgi gyártó- és adminisztrációs épület építése során a vállalat minőségbiztosítását is át szerette volna szervezni, korszerű gépek bevezetése mellett. A kezdeti mintavételre használt optikai mérőgép és a Carl Zeiss-től származó ECLIPSE tapintó, melyet szerszámkészítéshez használtak, csak vagy optikai, vagy taktil módon tudta elvégezni a szükséges méréseket. Günter Luz, az új elnök és minőségbiztosítási munkatársa, Markus Meier gyorsan felismerték, hogy csak egy multiszenzoros koordináta-mérőgép képes jelenlegi és jövőbeni igényeik kielégítésére.

Fröccsöntéses eljárás

Különösen a magasabb fészekszámnak köszönhetően jelentősen emelkedett emelkedett az egyes öntési eljárás során gyártott alkatrészek száma. A magasabb fészekszámmal dolgozó szerszámok sok esetben ideális megoldást jelentenek, amikor magas gyártási mennyiséget kell elérni alacsony darabár mellett. A magasabb fészekszám annyit tesz, hogy a formában ciklusonként több azonos termék készül. A Schwan Cosmetics Kunststofftechnik-nál a módszert maximálisan 32 darab öntésére használják egy folyamatban, melynek következtében évente több, mint 380 millió műanyag alkatrész hagyja el a gyártelepet.

Különböző anyagok

A vevők sokféle színt és felületet igényelnek. Különböző színek használata nagy kihívást jelent a műanyag komponensek gyártása során. A színezett műanyag komponensekhez a vállalat elsősorban szokásos műanyagokat használ, mint például akrilnitril-butadién-sztirén-kopolimert (ABS) és polipropilént (PP). Funkcionális elemek polioximetilénből (POM) készülnek. Egy kozmetikai ceruza funkciójának biztosításához az egyes műanyag komponenseknek nagyon pontos, 0,02 mm-es tűrésnek kellene megfelelniük. Döntő szerepet játszik az, hogy az összes alkatrésznek tűrésben kell lennie. Működőképességüket minden időben, minden körülmény között garantálni kell. Például ha egy vevő szájrúzst akar felvinni, akkor a szájkontúr ceruzának ki kell nyílnia és a színezett belsőnek minden alkalommal problémamentesen meg kell hosszabbodnia. A megbízható működés minőségi jellemzője a tekeréshez szükséges erő vagy forgatónyomaték.

A megfelelő megoldás

Egy mérőgéppel szemben támasztott követelmények sokrétűek. Gyorsan kell szállítania az eredményeket, felhasználóbarátnak kell lennie és alkalmazkodnia kell különböző mérési követelményekhez. Végül a vállalat egy Carl Zeiss-től származó O-INSPECT beszerzése mellett döntött. További szerepet játszott a döntésben, hogy a mérőgép gyártója rugalmasan teljesíteni tudta a körasztal iránti igényt. Az első alkalommal egy O-Inspecthez szállítottak körasztalt. Az, hogy a Calypso mérőszoftver átfogó megközelítése egyszerre teszi lehetővé a felhasználóbarát optikai és taktil méréseket, szintén fontos szerepet játszott a döntésben.

A vállalatról

Az 1855-ben alapított Schwan-STABILO jelenleg az ötödik generáció vezetése alatt áll. Az 1927-ben előállított első szemöldökceruzával a vállalat írószerek területén megszerzett szakértelmét egy teljességgel új szektorban alkalmazták, mégpedig a kozmetikai iparban. A vállalat a műanyag technológia iránti megnövekedett igényeket a Schwan Cosmetics Kunststofftechnik GmbH & Co. KG 2009-as Weissenburgban, Németországban történt megalapításával válaszolta meg. Körülbelül 90 alkalmazottjával a vállalat finom kidolgozású műanyag tartókat gyárt kozmetikai cikkekhez és fejleszti szakértelmét.