Pontos méretezés magas teljesítményhez

A Pietro Rosa a Carl Zeiss-től származó koordinátaméréstechnika használatával vizsgálja a turbinalapátokat

A Pietro Rosa TGM S.r.l. olasz vállalat 15 éve a Carl Zeiss-től származó méréstechnikára támaszkodik a turbinalapátok gyártásában. Azóta megszűntek a minőségi problémák  és a vevők magasabb energiahozamokat értek el.

A kihívás: kritikus méretezések és kritikus vevők

Legyen szó egy gáz-, vagy gőzturbináról, repülőgépekben, hajókon, vagy szélerőművekben használt fogaskerekekről - a turbinalapátok geometriájának pontos formája és méretezése határozza meg az energiahozamot. A Pietro Rosa vevői aprólékos munkát végeznek a méretezéssel és fontos szempontok szerint monitorozza, hogy minden egyes szélerőmű-turbinalapát megfelel-e a műszaki adatoknak. Ezért ennyire fontos a méréstechnika a Pietro Rosa-nál.

A lapátok méretezésének vizsgálata ugyanakkor minden, csak nem egyszerű. Noha a szárnyak méréséhez viszonylag nagy gyártási tűrések állnak rendelkezésre, melyek kettőtől három tized milliméterig terjednek, "" azok szabad formájú felületekből állnak, melyeket csak szkennelés útján lehet megvizsgálni. A lapátok alapja viszonylag egyszerűen lemérhető, mert általában hengeres, sík, vagy kúpos alakúak. A gyártási tűrések ugyanakkor nagyon szűkek, egy-két század millimétert, vagyis 10-20 mikrométert tesznek ki. Csak olyan gépekkel vizsgálhatók meg, melyeknek mérési toleranciája nem több, mint egy mikrométer. A múltban ez kézi folyamat volt - más szóval: lehetséges hibaforrás.

A megoldás: nagy pontosságú koordinátaméréstechnika

A Pietro Rosa 1996 óta a a Carl Zeiss méréstechnikájának szavaz bizalmat. Az első koordináta-mérőgépet gyorsan kiválasztották: akkoriban a Carl Zeiss Ipari Méréstechnikától származó UMC 850 volt az egyetlen piacon megtalálható aktív szkennelési technológiával felszerelt mérőgép. A mért tárgyat a tapintóval végzett pontonkénti mérés helyett folyamatosan szkennelik. Akkoriban ez volt az egyetlen lehetséges módszer a Pietro Rosa számára a szabad formájú felületek vizsgálatára. Azóta a Carl Zeiss folyamatosan bővítette és fejlesztette méréstechnikáját, mérőgépeit és szoftverét. Ezért az elmúlt 15 évben a Pietro Rosa számos alkalommal fektetett be az oberkocheni méréstechnikai szakértők új rendszereibe.

A vevő előnye: ha szükséges, akkor precizitás, ha lehetséges, akkor gyorsaság

A koordinátaméréstechnikába való befektetés sikeres volt: A Pietro Rosa jelentősen fejleszteni tudta mérési eredményeit és ezáltal garantálni a turbinalapátok magas energiahozam melletti hosszú üzemi élettartamát. A vállalat legújabb beszerzése: az ACCURA II 2011. áprilisában. Ez a nagyon rugalmas koordináta-mérőgép lehetővé teszi a precizitás és sebesség egyensúlyának egyéni meghatározását. Ez megengedi az olasz vállalatnak a mérési sebesség növelését bizonyos, kevésbé döntő jelentőségű alkatrészek esetén.

A vállalatról

A Pietro Rosa a szélerőmű- és kompresszor lapátok egyik vezető gyártója a légiközlekedési és űrhajózási ipar, az olaj-, gáz- és hajózási ipar számára. A vállalat a nagyteljesítményű alkalmazásokhoz használt kritikus alkatrészek szakértője. Az anyag másodlagos - az olaszok portfóliója mindent tartalmaz az acéltól a nikkelen át a titániumig. Az alkatrészek mérete szintén jelentősen eltér. A Pietro Rosa 35 millimétertől 1,7 méterig gyárt lapátokat. A mérettől függetlenül egy dolog mindig azonos marad: a minőségellenőrzés egyaránt fontos és komplex.