Magasfokú precizitás

Az indiai PMT Machines kétszeres gyorsasággal vizsgálja meg a szélerőművekhez szánt nagy precizitású alkatrészeket

A modern szélerőművek lenyűgöző méretezése ellenére továbbra is fontos a gyártás során a maximális precizitás. PMT Machines Limited - az energia- és közlekedéstechnológiai célra használt gépszerszámok és alkatrészek vezető indiai gyártója - ezért a Carl Zeiss-tól vásárolt mérőgépekre támaszkodik.

A kihívás: minimális tűrések

A 1,5 MW teljesítményű szélerőmű rotoragyának átmérője két méter, tömege 7,5 tonna. Ennek ellenére maximális precizitással kell legyártani. A furatok tökéletesen kerek formájától való maximális eltérés nem lépheti túl a 30 mikrométert, ami a 95 és 34 centiméteres furatok átmérőjének kevesebb, mint 0,01 százalékát jelenti. Amennyiben az eltérés tűrésen kívül lenne, a vevő azonnal visszaküldené az alkatrészeket - mivel túl költséges lenne a komponenseket akkor kicserélni, amikor a szélerőmű leáll.

A PMT Machines Limited 2006 óta gyárt szélerőmű-alkatrészeket. Kezdetben a több tonnás alkatrészeket kézi úton mérték a gyártógépen. Ugyanakkor a szerszámok és gépbővítések komplexebb méréseket igényeltek.

A megoldás: automatikus mérés egy MMZ G használatával

A PMT Machines 2010-ben vásárolt egy MMZ G-t. A Carl Zeiss-től származó mérőgép kiemelkedő precizitással méri nagy alkatrészek formáját, méretét és pozícióját. A MMZ G-vel a PMT Machines jelenleg osztálya egyik legpontosabb Indiában megtalálható mérőgépre támaszkodik.

Az MMZ G teljesíti az indiai vevők igényét egy olyan átfogó rendszer iránt, amely az összes minőségvizsgálati feladatot egy folyamatba illeszti be és a lehető legközelebb áll a gyártáshoz.

"Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk egy másik, a Carl Zeiss IMT-től származó mérőgéppel is," dicséri azt Chetan Bhavsar, a PMT Machines üzletvezetője. A vállalat három éve egy PRISMO navigátort használ.

Előny: 100%-os pontosság feleannyi idő alatt

Az MMZ-nek köszönhetően a PMT teljes mértékben eleget tud tenni vevői minőségi elvárásainak. Azok az indiai szélerőmű-gyártók, melyeknek a PMT Machines beszállít, nagyon elégedettek azzal, hogy az alkatrészek még jobb minőségűek és még precízebbek lettek.

Fontos pozitívum, hogy a vizsgálatok gyorsabbak lettek. "A múltban egy teljes körű kézi mérés akár három óráig is eltartott; most kevesebb, mint fele annyi idő szükséges." szögezi le Bhavsar.

A vállalatról

PMT Machines Limited, az energia- és közlekedéstechnológiai célra használt gépszerszámok és alkatrészek vezető indiai gyártója. A pune-i székhelyű vállalat 1963 óta gyárt gépszerszámokat több iparág számára, beleértve az autógyártást is. 2006-ban a vállalat vasúti és áramelőállítási alkatrészekkel egészítette ki portfólióját. Gyárai gáz-, gőz-, víz- és szélerőművekhez állítanak elő komponenseket.