Bonyolult geometriák mérése

Az Aluline akár 70 százalékkal csökkentette saját mérési időit

Mindig naprakészen: A magas bérszínvonalú ország, Dánia-beli, alumínium komponenseket és megoldásokat gyártó Aluline ezen az alapelven működik, hogy kitűnjön a globális piacon. A családi vezetés alatt álló vállalat rendszeres időközönként új méréstechnikai beruházásokat is végrehajt. Legutóbbi beszerzésük két scanning mérőfejjel felszerelt ZEISS ACCURA gépből állt. Az új koordináta-mérőgépek a mérési idők drasztikus csökkentését tették lehetővé az Aluline számára.

Kihívás: bonyolult geometriájú alkatrészek minél gyorsabb mérése

A számos alkalmazási célra szolgáló mintegy 300 különféle alkatrészt tartalmazó, összesen 11-12 millió árucikk hagyja el az Aluline-t évente a világ minden táján lévő rendeltetési helye felé. A vállalat vevőköre az orvostechnika, a távközlés, a fogyasztóelektronika, a honvédelmi- és autóipar, valamint a légiközlekedés és űrhajózás területéről tevődik össze. S bizony mindenki maximális precizitást vár el – még a bonyolult geometriájú alkatrészeken is. A kezelőknek mindeddig számos alkalommal meg kellett szakítaniuk a gépen a munkát a munkadarab újrapozicionálása céljából.

Megoldás: új scanning mérőfej

Az XTR taktil scanning mérőfej leegyszerűsíti és meggyorsítja a bonyolult geometriájú alkatrészek minőségvizsgálatát. Mivel a forgótengely a mérőfejbe van integrálva, ez lehetővé teszi a tapintórendszer 15 fokos lépésekben lehető leghosszabbra történő elfordulását s ekként annak mindig a munkadarabhoz megfelelő szögben való elhelyezkedését. A ZEISS ACCURA portálmérőgépet pedig azért választották, mert biztosítja a kívánt precizitást, valamint az egypontos adatfelvétel helyett a munkadarabok folyamatos scanningjét teszi lehetővé. Ráadásul a dolgozók már jártasak voltak a ZEISS CALYPSO mérőszoftverben.

Előny: rövidebb mérési idők

Az új taktil mérőfejjel az Aluline számára a geometriájukban kihívást jelentő alkatrészek mérése most mérőfejcsere, illetve a mérési utak megszakítása nélkül vált lehetővé. A dolgozóknak 35 percre volt szüksége egy ajtózár cilinder 128 meghatározott jellemzőjének lemérésére. Az XTR mérőfej, valamint a ZEISS által kifejezetten ehhez a munkadarabhoz kialakított befogó 11 perccel csökkentette a mérési időt. Mivel az alkatrész kézzel történő forgatására többé már nincs szükség, az alkalmazottak a program kezdete illetve a jegyzőkönyv áttekintése közötti időt egyéb feladatokra tudják fordítani. További előnyt jelent az Aluline számára, hogy most már a munkadarabok folyamatos scanningje vált lehetővé. Ennek eredményeképpen a méréstechnikusok és tervezők az egypontos mérésekkel szemben most már sokkal több adatot nyernek az alkatrészek geometriáját illetően. René Schow Jørgensen ügyvezető igazgató szerint a két koordináta-mérőgép vevőiket is lenyűgözte: „Új vevőink egyszerűen kifogynak a kérdésekből, mikor a mérőhelyiségünk bemutatására kerül sor. Tudják, hogy pontosan mérünk és precízen gyártunk.”

A vállalatról

A családi irányítás alatt álló Aluline A/S 1965 óta foglalkozik alumínium alkatrészek fejlesztésével és gyártásával. A Koppenhágától mintegy 60 kilométerre fekvő Tølløse-ben lévő telephelyén a dán cég 110 alkalmazottat foglalkoztat: munkájuk a tervezéstől a késztermékig a teljes gyártási folyamatot lefedi.