Az üzemi pontosság a dolog kulcsa

Dízelmotorokban használatos, vezető technológiával gyártott üzemanyagrendszerek alkatrészeinek mérése

A Cummins a Surfcom 5000 továbbfejlesztett kontúr- és felületiérdességmérő gépet, valamint a Rondcom 60 alakmérőgépet használja az apró precíziós alkatrészek méréséhez.

A helyzet

Az XPI Common Rail üzemanyagrendszert a Cummins-Scania XPI Manufacturing LLP gyártja, mely egy 50-50 százalékos tulajdonú közös vállalat, telephelyei a Cummins Fuel Systems gyárban, Columbusban, Indianaban és a Cummins gyárban, Juarezben, Mexikóban találhatók.

“Munkánk a folyamatban csökkent, mert képesek vagyunk valós idejű mérések gyakoribb elvégzésére, mint ahogy az a múltban lehetséges volt", mondta Spencer Wilkison, XPI minőségmenedzser Cumminsban. Wilkison szerint a mérések pontossága és gyakorisága kulcsfontosságú a Cummins számára, mely dízelmotorokban használt vezető technológiájú üzemanyagrendszereket gyárt.

2006 őszén a Cummins azon a döntésen dolgozott, hogy melyik márkát és gépet válassza mérési szükségleteinek kielégítéséhez. Az értékelés először a laborban kezdődött a múltban folytatott mérési gyakorlatok és környezet alapján történő értékelési alap kialakításával. A kiválasztott szállítók termékein végzett kalibrálásokat követően specifikus teszeteket végeztek a munkadarabokon. A gépeknek helyt kellett állniuk üzemi környezetben. "Meg kellett bizonyosodnunk arról, hogy nem lépett fel tisztaság és vibráció változások által okozott állapotromlás," teszi hozzá Wilkison. A mérési eredmények, a Carl Zeiss által felajánlott szolgáltatások, támogatás és egyéb szolgáltatások alapján a Cummins három Rondcom és öt Surfcom gép beszerzése mellett döntött. A 2008-ban megkezdett kapacitásbővítés részeként a vállalat további öt gépet állított üzembe, többek között egy GageMax koordináta-mérőgépet a Carl Zeiss-től.

Wilkison hangsúlyozta a köszörülési folyamat fontosságát. "Komponenseinkhez precíziós köszörülésre van szükség. Több köszörülési folyamat szükséges ahhoz, hogy elérjük a működő felületek végső jellemzőit." A kezelők minden egyes folyamatot követően összes mérésüket végrehajtják. A mérési folyamatot követően az összes adatot átküldik az SPC-nek a folyamatok irányításának és a havi termelési kapacitás ellenőrzésének céljával.

Jelentős előnyök

Az üzemi folyamatok tapasztalata megerősítették a vállalat ZEISS berendezések melletti döntését:

  • Nulla vevői reklamáció a precíziós köszörült felületekkel kapcsolatban
  • Selejt csökkent
  • A gyártás előtti jóváhagyási folyamatok időigényének csökkenése

Az automatizáció jelenti a különbséget

"A TIMS szoftver használata könnyű. Kezelőinknek egyetlen napra volt szükségük a szoftver megismeréséhez"," magyarázza Wilkison. "Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy senkinek nem kell szakértőnek lennie egy alkatrész leméréséhez. A szoftver lehetővé teszi a kezelő számára, hogy automatizált programot futtasson le, melynek során csak annyit kell tennie, hogy felhelyez egy alkatrészt és megnyomja a start gombot. Úgy gondolom, hogy a pontosság javult az automatizációval, mert kiküszöböli a beállítás során vétett kezelői hibákat."

A jövőbe tekintve

“Rövidtávon, a kapacitás növekedésével meg fogjuk duplázni azt, amit a meglevő felszereléssel előállítottunk", mondja Wilkison. Véleménye szerint a javított minőségbiztosításhoz vezető első lépést a “kereteken kívüli gondolkodás" jelenti és nem a múltbeli mérési gyakorlatokkal történő foglalkozás.

Az eddigi legjobb tapasztalatot a Carl Zeiss berendezések megbízhatósága és stabilitása képezi. A gépek közel napi 24 órában, három műszakban üzemelnek. Ez fontos, mert mindig akadnak szkeptikusok, akik ellenzik a nagy változtatásokat és az ilyen nagy terjedelmű programhoz kapcsolódó kockázatokat.

A vállalatról

A Cummins Inc. - mely világpiaci vezető vállalat - egymást kiegészítő üzleti egységekből álló társaság, mely motorokat és az ahhoz kapcsolódó technológiákat gyártja és értékesíti, többek között üzemanyagrendszereket, vezérléseket, légkezelési, szűrési és emissziós megoldásokat és elektromos áramot előállító rendszereket. A Columbusban, az Egyesült Államok-beli Indianaban található székhelyű Cummins körülbelül 190 országban és területen szolgál ki vevőket több, mint 500 vállalati tulajdonban álló, valamint független értékesítési helyből és 5200 kereskedői telephelyből álló hálózatán keresztül.