Csendes fiókok

A bútor felszerelési cikkek gyártója optimalizálja a műanyag alkatrészek vizsgálatát

A modern konyhák intelligens fiókokkal vannak felszerelve. Érintésre csendesen záródnak és nyílnak. A rendszerek megfelelő működésének biztosítása érdekében az ausztriai GRASS termékei minőségét a Carl Zeiss-től származó méréstechnikával alapozza meg. Az O-INSPECT mérőgép bemutatása óta a vállalat az elsőminta vizsgálatokat feleannyi idő alatt készíti el.

A kihívás: kisméretű és érzékeny alkatrészek

A GRASS minőségellenőrzése számára a fiókrendszerekben használatos kisméretű és érzékeny műanyag alkatrészek jelentik a legnagyobb kihívást. Az ilyen alkatrészek sorozatgyártásának megkezdése előtt a vállalat egy elsőminta vizsgálatot végez. Akár 420 különböző méretet kell ellenőrizni egyetlen alkatrészen. A GRASS által több, mint 10 éve használt taktil koordináta-mérőgép már nem volt elegendő erre a feladatra. A műanyag annyira érzékeny, hogy a tapintóval való érintkezés során eldeformálódhat, mely meghamisíthatja a mérési eredményt. Az utóbbi időben a vállalat többféle mérőberendezést is használt, többek között a hagyományos mérőeszközöket és magasságmérőket. Az elsőminta vizsgálatok körülbelül két hét alatt készültek el.

Megoldás: optikai és taktil mérés egy rendszeren belül

A folyamat felgyorsításához és az eredmények minőségének javításához a GRASS 2008-ban vásárolt egy optikai-taktil mérőgépet.. A rendszer segítségével a kezelő könnyen válthat a hagyományos taktil scanning és az optikai mérés között. Lehetőség van az összes méret egy mérőgéppel történő vizsgálatára, akár nagyon apró, 0,6 mikrométer átmérőjű furatok esetén is. Ezek egészen egyszerűen túl kicsik voltak a meglevő koordináta-mérőgép tapintói számára; az optikai mérések használatával azonban a méret többé már nem fontos.

Előny: a kiadások a felére csökkentek

Próba vásárlóként a GRASS fontos szerepet játszott az O-INSPECT fejlesztésében. A rendszer 2009 óta a vállalat höchsti, ausztriai telephelyén üzemel. Markus Ehgartner, a GRASS üzemi minőségbiztosítási vezetője számára a befektetés megérte az árát: "Két hét helyett most öt napra van szükségünk egy új alkatrész első mintájának elkészítéséhez." Dolgozói számára a CALYPSO szoftver is előnyöket hoz, mert automatikusan felveszi az összes jellemzőt és egy pillantásra megmutatja a méréstechnikusnak, hogy mire van szüksége az alkatrész elemzéséhez. A GRASS most jól felszereltnek tartja magát az intelligens fiókrendszerek iránti növekvő igény kielégítéséhez.

A vállalatról

A höchsti, ausztriai székhelyű GRASS GmbH több, mint 60 éve a világ egyik vezető bútor felszerelési cikk és feldolgozó gép gyártója. A GRASS sín és zsanér rendszereit jól ismert gyártók bútoraiban használják, többek között a Miele és LEICHT vállalatoknál. "Minden egyes bútordarab nagy titokkal bír." A GRASS ausztriai gyártó a következőképpen írja le küldetését: mozgó rendszerek a maximális kényelem érdekében. A precizitás és a minőség mindennek az alapja - a gyártásban és a mérési technológiában is.