A svájci luxus karórák precizitása

IWC Schaffhausen a Carl Zeiss segítségével végzett minőségvizsgálatra támaszkodik

Aprócska fogaskerekek kapaszkodnak egymásba problémamentesen és hajtják meg szinte erőfeszítés nélkül az óraművet. A pontos időmérést apró részletek és szigorú szabályok biztosítják. Az IWC óragyártó igényei különösen magasak. A Carl Zeiss-től származó méréstechnika biztosítja a Schaffhausenből származó vágyott luxus svájci karórák megbízható és hatékony minőségbiztosítását.

A kihívás: maximális pontosság

Az IWC-t az a cél ösztönzi, hogy innovatív, a technológiát és a tervezést exkluzív dizájnnal társító órákat állítson elő. Időnként az óragyártók több hétig dolgoznak egyetlen mesterdarabon.

Annak érdekében ugyanakkor, hogy az óra mindig a pontos időt mutassa, minden egyes aprócska alkatrésznek pontosan illeszkednie kell a többihez. Ezért különösen fontos a kiváló minőségbiztosítás. Sok mérés tekintetében a tűrés csupán 2 mikrométer (egyetlen hajszál 50-szer vastagabb ennél!).

Négy évvel ezelőttig az IWC a minőségbiztosításban kézi mérésekre támaszkodott. Négy évvel ezelőtt az IWC egy új folyamatot vezetett be annak érdekében, hogy minimális munkaráfordítás mellett megkülönböztetett megállapításokat tudjon tenni a minőséggel kapcsolatosan - mégpedig a Carl Zeiss Ipari Méréstechnika segítségével: "Az IWC Schaffhausen egy növekvő nemzetközi vállalat, mely precizitást, technológiát, tökéletességet és egyedülállóságot kombinál termékeiben. Terjeszkedésünk folyamán ezért amellett döntöttünk, hogy a minőségbiztosítás során egy olyan partnerre támaszkodunk, amely szintén ezeket az értékeket képviseli," jelenti ki Thomas Bregel, az IWC helyettes minőségi igazgatója a Carl Zeiss-el kiépített partnerkapcsolat ismertetésekor.

Megoldás: koordináta-mérőgépek és központi adatkezelés

Több koordináta-mérőgép, egy szoftver a mérési feladatok programozásához és egy központosított adatkezelési rendszer képezi az IWC minőségvizsgálati rendszerének alapját.

Négy, multiszenzoros O-INSPECT mérőgépet használnak a mérőhelyiségekben az óraalkatrészek helyzet és alak jellemzőinek vizsgálatához. Egyetlen gombnyomásra érkezik a tapintó és szkenneli az alkatrészt. Egy beépített kamera ellenőrzi a görbéket és kontúrokat. Az IWC két DuraMax koordináta-mérőgéppel is rendelkezik. Kis területigényük és hőmérséklet-ingadozás elleni érzéketlenségük miatt ezek a rendszerek közvetlenül az üzemben is használhatóak.

Előny: precíz mérési eredmények

Egy koordináta-mérőgép néhány percen belül elvégzi a komplex 3D méréseket. A gépek internet alapú hálózatba kapcsolása a PiWeb minőségdokumentációs rendszer használatával lehetővé teszi az IWC dolgozói számára minden egyes alkatrész bármely gépen történő rugalmas mérését. A PiWeb az összes eredményt egy központi adatbankban foglalja össze.

"Az új koordináta-mérőgépek használatával maximális mérési pontosságot érünk el," teszi hozzá Bregel. "Az új mérési koncepció lehetővé tette az IWC számára minőségbiztosítási hatékonyságának növelését."