Multiszenzoros mérőgépek gyorsítják az elsőminta vizsgálatot a KRAMSKI-nál

A gyártás beindítása

A bonyolult hibrid fém és műanyag alkatrészgyártóknak a pusztán e két anyag megmunkálásánál többet kell elsajátítaniuk. Szintén kulcsfontosságú, hogy a több millió eurós termelési rendszer gyorsan üzembe helyezhető legyen. A kivágott és hibrid alkatrészeket gyártó német KRAMSKI a ZEISS-től származó multiszenzoros mérőgépeket használja erre a célra.

Kihívás: A prototípustól a sorozatgyártásig gyorsan

A KRAMSKI-nál nem szokatlan a több mint 100 elsőminta mérés a szerszámoknak a sorozatgyártás megkezdése érdekében történő megfelelő beállítását megelőzően. Minden alkatrész esetében a célkitűzés az akár 500 jellemző minőségének biztosítása. S amint az első minták rendelkezésre állnak, már ketyeg is az óra a méréstechnikusok számára. Mathias Schlegel, méréstechnikai csoportvezető szerint: „Akkor aztán nagyon gyorsan megbízható eredményeket kell nyújtani.” Végül is az idő pénz. Minél hamarabb állnak rendelkezésre az eredmények, annál hamarabb jut a szerszámkészítők tudomására az, hogy vajon szükséges-e, illetve mit kell korrigálniuk - és a termelési részleg annál hamarabb indíthatja be a több millió dolláros gyártási rendszereket.

Megoldás: ZEISS O-INSPECT 442 multiszenzoros mérőgép

Ezeknek a méréseknek ilyen rövid időn belül való elvégzése céljából Schlegel és csapata két ZEISS O-INSPECT 442 multiszenzoros mérőgépet használ. Azok pedig a taktil és optikai méréseket egy és ugyanazon gépen nagyon gyorsan lehetővé teszik. „Manapság rengeteg időt takarítunk meg, mivel a mérési programokat offline tudjuk létrehozni. Előző mérőgépeinkkel erre nem volt lehetőség.” magyarázza a csoportvezető.

Előny: értékes megtakarított idő

Az offline programozás több szempontból előnyös. Először is: a mérőgép nincs lekötve a programozás idejére és így egyéb célokra használható. A ZEISS CALYPSO mérőszoftvernek köszönhetően lehetőség nyílik a CAD programban való közvetlen programozásra is. Ez azt jelenti, hogy a mérési programok a munkadarab elkészülte előtt generálhatók. A mérőgép további előnye: egy több száz jellemzővel rendelkező prototípus program alapján a méréstechnikusok utólag relatíve könnyen generálni tudnak egy 100 vagy 150 jellemzővel rendelkező sorozat mérési programot. Egyszerűen kiválasztják a kívánt jellemzőket, majd a gép automatikusan kalkulálja a mozgási utakat és további időt takarít meg a KRAMSKI számára. Amint azt Schlegel mondja: „Az általunk megtekintett többi gép egyike sem volt képes erre.”

Rövid profil

A KRAMSKI Group alapvető képessége a csúcstechnológiás lyukasztott és hibrid alkatrészek fejlesztése és gyártása. A vállalat családi vállalkozás, mely éves szinten 2,5 milliárd alkatrészt állít elő a németországi Pforzheimben levő székhelyén illetve a Sri Lankán, az USA-ban és Indiában levő leányvállalatainál. Ezek legtöbbje, csakúgy, mint a szerszámok nagy része a vállalat mintegy 700 alkalmazottjának saját fejlesztése. A vállalat vevőköre az ipar széles ágazataiban fellelhető: ideértve az autó- illetve elektronikai ipart és távközlést, valamint az orvostechnikát, a napenergia és fogyasztási cikkek ágazatait egyaránt.