Mikrométer precizitás

A szerszámkészítő KWS Kölle a ZEISS-től származó ACCURA portálmérőgépet választja

Egyetlen eszköz milliónyi termék minőségére lehet fontos hatással. A KWS Kölle szerszámkészítő vállalat következésképpen a maximális precizitás igazi szószólója s valamennyi komponens méréséhez a ZEISS-től származó koordináta-mérőgépet használ.

Kihívás: precíz saját mérés

Az utakon futó szinte minden autó kormánykerekén ott található a márka emblémája. Az erre használatos lyukasztó szerszámot számos német autógyártó szerzi be egy és ugyanazon gyártótól: a németországi Mauerstettenben lévő KWS Kölle-től. A vállalat lyukasztó, hajlító, tömörítő és formáló szerszámokat, valamint befecskendezéses öntőformákat, cink öntvényeket és üveg öntőformákat állít elő. Termékei között szintén szerepelnek magas precizitású egyedi darabok illetve kis szériák, prototípusok, összeszerelési munkák, befogók és idomszerek. Minden szerszám előállítása a felhasználásra kerülő méréstechnika számára is komoly kihívásokat jelent. A pontosságra irányuló vevői igények jelentősen megnőttek. Jelenleg a legnagyobb megengedhető hiba gyakran egy mikrométerben rejlik. A KWS elnöke Helmut Hübner fogalmazza meg, hogy micsoda precizitásra van szükség: „Csupán azáltal, hogy a kezemben tartom ezt a munkadarabot, alakjában több mikrométeres változást okoz a kezem által előállított hő.” Néhány évvel ezelőttig a KWS a magasfokú precizitás biztosítása érdekében külső mérőlaborokra támaszkodott, amely késedelmekhez vezetett.

Megoldás: kiemelkedően könnyen használható mérőgép

Következésképpen a KWS úgy döntött, hogy saját mérőgépet vásárol és a ZEISS-től származó 1200x901x900 mm-es mérési tartománnyal rendelkező ACCURA portálmérőgépre esett a választás. A KWS a gép precizitása és 21°C fölötti hőmérsékleten, közvetlenül a légkondicionált gyártó helyiségben való alkalmazhatóság lehetősége miatt választotta ezt a gépet. De legtöbbet igazán a gép remek, egyszerű használata nyomott a latban. Mivel a KWS-nél nagyon alacsony, egy és tíz közötti az egyes termékenkénti darabszám, az egyedi mérési programok elkészítéséhez szükséges munkát minimálisra kellett csökkenteni. A ZEISS tesztvevőjeként a KWS emellett egy új mérőfejet is választott a ZEISS ACCURA-hoz. A ZEISS XTR mérőfej a forgótengelybe van integrálva és lehetővé teszi a tapintórendszer 15 fokos lépésekben történő elfordulását s ekként annak mindig a munkadarabhoz megfelelő szögben való elhelyezkedését. Lényegében minden helyhez hozzáfér még a bonyolult geometriájú munkadarabok esetében is - a pontosság feláldozása nélkül.

Előny: mindent egy géppel

Most tehát a KWS valamennyi munkadarab méréséhez egyetlen gépet tud használni - a bonyolult kis alkatrészektől kezdve akár az 500 kilogrammos szerszám kialakításig - a rádiuszt is ideértve, mely a múltban kontúrográf használatát igényelte. Ez tovább növelte a pontosságot, mivel az egyetlen mérőgépből származó eredményeket könnyebb összehasonlítani. Mióta a KWS a ZEISS ACCURA-t használja, a mért értékeket illetően kevesebb kérdés merült fel és kevesebb vevőkkel való vitára került sor. Hübner szerint ez a vállalat számára „még több felelősséggel jár, mivel vevőink gyakorta többé már nem ellenőrzik a munkánkat.”