Amikor a mikrométer nem eléggé pontos

Az LT Ultra egy Carl Zeiss-től származó mérőgépet használ teleszkópok és lézerek alkatrészeinek mérésére

Amikor az Európai Űrügynökség (ESA) egy űrszondát készít elő világűrbeli útjára, egy dolog elsődleges jelentőségű: a részletekre is kiterjedő precizitás. Az LT Ultra, mely magas precizitású optikák gyártója, ezt a precizitást a Carl Zeiss-től származó méréstechnikával biztosítja.

A kihívás: tökéletes precizitás

Hét év a világűrben, mínusz 40-től plusz 300 fokig terjedő hőmérsékletek - Európa első Merkúr-missziója nem egy egyszerű séta lesz. Ezért az összes - 2014-ben utazó - alkatrésznek különleges követelményeket kell teljesítenie. Ez különösen a magasságmérőre érvényes, melynek feladata a bolygó felszínének feltérképezése lesz. Komponensei közé tartoznak a terelőlemezek, vagyis azok az alumínium alkatrészek, melyek a lézert és a teleszkópot védik a közeli Nap sugaraitól. Egy több lépésből álló, különösen precíz esztergagéppel végrehajtott folyamat során gyártja a német herdwangen-Schönachi LT a terelőlemezek alig néhány tized milliméter vastagságú komponenseit.

A vállalat különösen precíz gépekre specializálódott: szerszámgépei mikrométer alatti, akár nanométer pontosságúak. Ugyanakkor ez egyedül nem elegendő: "A magas precizitás manapság nem lehetséges hozzávaló mérőfelszerelés nélkül," magyarázza Richard Widemann, az LT Ultra elnöke.

A terelőlemezek és hasonló alkatrészek az LT Ultra mérési technológiája számára kihívásokat jelentenek: a vékony falú komponensek optikai felülete nagyon érzékeny, könnyen összekarcolható és néhány száz nanométer pontossággal mérendő.

Megoldás: PRISMO ultra

A pontosságra és érzékenységre irányuló magas igények kielégítése érdekében az LT Ultra egy különleges konfigurációjú PRISMO ultra koordináta-mérőgépet vásárolt a Carl Zeiss-től. A szokásos PRISMO ultra 0,6 mikrométer pontossággal mér. Ugyanakkor ez a csodálatos pontosság is hatástalan olyan különleges elemek esetében, mint például a terelőlemezek.

A kézzel válogatott komponensek és az eleve alapos összeszerelés tökéletesítésének segítségével a Carl Zeiss sikeresen hozzáillesztette a mérőgépet a különleges pontossági igényekhez. Ezen túlmenően a Carl Zeiss szakértői a taktil szenzor vezérlésének ellenőrzési paramétereit is optimalizálták és a különleges feladatnak megfelelően módosították a szoftverbeállításokat. A taktil tapintó most annyira könnyedén érinti a munkadarabot, ezáltal biztosítva, hogy ne sérüljön meg az érzékeny felület.

Előny: Magas precizitás, helyszíni mérés

"Ez a mérőgép mérföldkő számunkra," foglalja össze Wideman a történteket egy év után. A PRISMO ultra koordináta-mérőgép bevezetése óta az LT Ultra az üzemen belül méri a fokozott pontossági igényű komplex geometriákat. A vállalat már nem függ a külső szolgáltatóktól, melyek a múltban jelentősen lelassították a folyamatokat, bizonyos projekteket lehetetlenné téve. Ki tudja, talán az LT Ultra termékei soha nem jutottak volna el a Merkúrra, ha nem fektet a cég egy mérőgépbe.

A vállalatról

70 tagú csapatával az LT Ultra-Precision Technology GmbH magas teljesítményű fém optikák, különleges precizitású gépek, légcsapágyak és lézerek sugárvezetési komponenseinek vezető gyártója. Az 1995-ben alapított vállalat termékeit repterek csomagszkennereiben használják, vagy pedig a CERN intézet rendeli meg őket egy új típusú részecskegyorsító megépítéséhez. A vállalat ezért több különböző piaci rést is elér.