Precíz műanyag komponensek megbízható mérése

MASS technológia a nagyobb termelékenység érdekében

Ha technológiáról van szó, amikor valami forog, vagy mozog, amögött mindig található egy motor. Minél kisebb a motor, annál komplexebbek és érzékenyebbek az egyes alkatrészek. A bietigheim-bissingeni Nidec Motors & Actuators GmbH motorjainak minőségét egy ZEISS ACCURA II MASS technológiás mérőgép használatával biztosítja.

A helyzet

Az autóipari, ipari alkalmazási és egészségügyi technológiai célokra használt komponensek gyártói egyre növekedő nyomás alatt állnak a hatékonyság tekintetében. Emellett termékeik minőségét legalább tartani, ideális esetben továbbfejleszteni is kell. Ezért a Nidec Motors & Actuators befektetett a piacon elérhető egyik legmodernebb koordináta-mérőgépbe: a Carl Zeiss-től származó ACCURA portálmérőgépbe. A gépet a meghajtóegységek - azaz kisméretű kefés, vagy anélküli motorok - kezdeti vizsgálatához és prototípus méréséhez használják. "Ez volt az egyetlen lehetőség annak garantálására, hogy precíz méréseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban végezzünk el, melynek következtében teljes értékteremtési folyamatunk optimális lefolyású," mondja Ronald Frey, motor és prototípus laborvezető. A Nidec meghajtás moduljai gyakran üvegszálas megerősítésű műanyag burkolatokból állnak, melyeket komplex geometriai elemek jellemeznek. Ezen okból egy MASS és Navigator technológiával ellátott mérőeszköz mellett döntöttek.

Nagyobb termelékenység MASS és Navigator technológiával

"A munkadarab határozza meg a szenzort," ez a Carl Zeiss-el folytatott ügyfél tanácsadás alapelve. Az aktív központi VAST mérőfejek nagy termelékenysége meggyőző. Mi több, a VAST-os központi szenzorok kis pozíció tűrések esetén is magas precizitásúak és nagyon hosszú, komplex tapintó rendszerekkel is használhatóak. A VASTT XXT-vel felszerelt RDS fejforgató egység ideálisan alkalmas a fröccsöntött alkatrészek mérésére. Az RDS azzal is jó benyomást tesz, hogy optikai szenzorokat, például a ViScan kamerarendszert, vagy a LineScan lézeres szkennert használja CNC-vel összekötve. A Carl Zeiss-től származó MASS (Multi Application Sensor System) arról ismert, hogy egy központi mérőfejet és egy különböző taktil és optikai szenzorokkal felszerelt forgató egységet egyaránt képes használni. A kezelő gyorsan és egyszerűen ki tudja cserélni a szenzorokat.

Elégedett vásárlók

Alexander Klein, aki a mérési technológiáért felel, nagyon elégedett a mérőgéppel és a szoftverrel. A grafikus kijelző és a CALYPSO-ban és FlexReporting-ban végzett értékelés mutatják a mérési eredményeket. Az eredményeket bármely érdekelt személy azonnal megérti, így a félreértelmezések lehetősége már a múlté. A rajzi jellemzők az IQS-től származó CAQ szoftver használatával elektronikus megjelölést kaptak a Nidec-hez, vagyis minden tesztelt jellemző automatikusan egyedi nevet kap. Ezek a jellemzők automatikusan hozzárendelődnek a helyes névhez és tűréshez a CALYPSO-ba történő importálás során. A méréstechnikusnak csupán ezeket a jellemzőket kell egy egérkattintás útján a 3D-modellel összekapcsolnia. Az ACCURA II jelentősen javítja a termékminőséget. Klein a következő példát használta az előnyök hangsúlyozására: "Egy vevőnek egy holtjáték nélküli meghajtó modulra van szüksége egy tolótetőhöz annak érdekében, hogy az gyakorlatilag zajmentesen mozogjon. Az ACCURA II használatával megállapítottuk, hogy mely modulok teljesítik ezeket a követelményeket és meghatároztuk a szükséges paramétereket. A scanning vonalak CAD ablakban való kijelzése is sokat segített." A végfelhasználó nagyon elégedett volt az eredménnyel és a kijelzővel, amelyet egy a Nidec-hez írt levelében is kifejezett.

A felhasználó szemszögéből fontos részletek

A kiváló mérési termelékenység a MASS és Navigator technika közvetlen eredménye. A VAST navigator, a nagy sebességű lézeres megfigyelés, a centrifugális erők semlegesítése és a tapintó dinamikus kalibrálása nagyon pontos mérőgéppé teszik az ACCURA II-t. Több komponens tesztelése lehetséges óránként, mint a korábbi mérési folyamatokkal. A VAST XXT különlegesen alacsony, 0,01-0,13 N-ig terjedő mérési erőinek köszönhetően az érzékeny műanyag és lyukasztott alkatrészek taktil módszerek használatával mérhetők, ami különösen fontos a Nitec számára. Ez biztosítja, hogy a műanyag alkatrészek ne görbüljenek el. Klein szerint a CALYPSO FlexReporting modulja szállítja a piacon elérhető legjobb eredménykijelzést. "Ezzel a mérőgéppel fel vagyunk készülve az összes előrelátható mérési kihívásra. Meg vagyok győződve arról, hogy a befektetés még szorosabb partnerkapcsolathoz fog vezetni vevőinkkel."

A vállalatról

A NIDEC Motors & Actuators DC motorok és indító szerkezetek világszinten vezető gyártója. Világszerte több, mint 110 000 alkalmazott dolgozik a japán vállalatnak. Gyártmányai fékrendszereket, ablakemelőket, ventilátorokat, elektromos ülésbeállítókat és ipari alkalmazásokra használt termékeket tartalmaznak. Gyártási és értékesítési székhelyei világszerte megtalálhatók. Egy motorgyártó székhely Bietigheim-Bissingenben, egy Németországban, Stuttgarttól északra található városban van.