Kormányzás a jó irányba

A TRW Automotive mikron alatti pontossággal méri a kormánymű alkatrészeket

Megbízható mérési eredmények éjjel-nappal: a TRW Automotive eképpen biztosítja kormánymű alkatrészeinek minőségét Lengyelországban lévő telephelyén. Az autóipari beszállító koordináta- és felületi érdesség-mérőrendszerekkel szemben támasztott követelményei ennek megfelelően magasak.

Kihívás: a gyártási minőség figyelemmel tartása a legapróbb részletekig

„Emberéletek függnek termékeinktől. Ebből kifolyólag nálunk a minőség elsődleges,” mondja Jarosław Muchajer. A TRW Automotive minőségbiztosítási vezetőjeként a vállalat Lengyelországban található bielsko-białai telephelyén ő felel a motor után következő legbonyolultabb és legdrágább járműalkatrészért: a kormányműért. Ennek megfelelően az egyes alkatrészek gyártását a legapróbb részletekig megfigyelés alatt tartják. Amennyiben a mérési eredmények meghaladják a szűk, csupán 0,1 mikronra szorított tűréshatárokat, a gyártást le kell állítani. Ez a biztonsági intézkedés pedig hamar aránytalanul nagy költségeket eredményezhet. Ez vezérelte a vállalatot abban, hogy precíz mérőberendezéseket valamint 24 órás gyártói támogatást keressen.

Megoldás: ZEISS koordináta- és felületi érdesség-mérőrendszerek

Amint 2012-ben megnyílt a bielsko-białai gyár, az üzemvezetés saját tapasztalatából merített, mikor a koordináta- és felületi érdesség-mérőrendszerek kiválasztására került a sor. 2001-ben a vállalat közeli, czechowice-dziedzicei telephelyén bevezetésre került a ZEISS PRISMO ultra koordináta-mérőgép. A rendszer magas precizitásának és megbízhatóságának híre hamar bejárta a vállalatot. A ZEISS PRISMO, DURAMAX és ACCURA II további előnye: a taktil szenzor scanningeli és gyorsan rögzíti az alkatrész teljes geometriáját. A SURFCOM 5000 felületi érdességmérő műszer néhány hónappal azelőtti bevezetésétől fogva a vállalat képessé vált a 0,1 mikronnál kisebb felületi érdesség mérésére. Ha bármilyen probléma adódik, a méréstechnikusok éjjel-nappal kapcsolatot tudnak teremteni a ZEISS szerviz munkatársaival, akik mindössze 50 kilométerre vannak

Előny: Megbízható mérési eredmények a nap 24 órájában

A pontos és megbízható mérőrendszereknek, valamint a ZEISS 24 órás szervizének köszönhetően a TRW-nél a minőségbiztosítás éjjel-nappal zavartalanul folyik. A jó tapasztalok eredményeképpen a közelmúltban a vállalat egy további ZEISS PRISMO ultra koordináta-mérőgépet rendelt meg. „Mérési folyamatunk a gyártási folyamat része,” magyarázza a bielsko-białai mérőlaborért felelősTomasz Wadon. „Következésképpen mérőgépeink megbízhatósága létfontosságú.”

A vállalatról

TRW Automotive fék, kormány és felfüggesztés rendszereket, valamint utasvédelmi rendszereket és járműelektronikákat állít elő.  A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójaként a vállalat mintegy 250 különböző gépjármű modellhez nyújt alkatrészt több mint 40 autógyártó számára. A vállalat 65 000 alkalmazottjából 5000-en dolgoznak Lengyelországban. Közülük 1000 fő foglalkozik kormánymű rendszerek előállításával Bielsko-Białában és Czechowice-Dziedzicében.