Úttörő szellem és technológia találkozása

A mérőgépre sikeresen kicserélt fogaskerék ellenőrző központ

Az összes fogaskerék-mérettel szemben nagy igényeket támaszt korunk, mivel az emberiség új utakat keres az energia előállításához és a hatékonyság optimalizálásához. Ezért használ a Wittman fogaskerékgyár egy Carl Zeiss-től származó koordináta-mérőgépet (CMM) használ alkatrészei mikrométeres pontossággal való leméréséhez.

A helyzet

A fogaskerekek legegyszerűbb formájukban már az ezredforduló óta használatosak az erőátvitelben és az energia mozgássá való átalakításában. Manapság a fogaskerekek fontos szerepet játszanak a gépek és járművek erőátvitelében. A hajtómű minőségét garantálni kell annak érdekében, hogy az feladatát minimális veszteség, vagy elhasználódás mellett láthassa el. A Wittmann GmbH fogaskerékgyár számára a minőség elsődleges jelentőségű. Dr. Oliver Mager, a vállalat fő üzletvezetője hangsúlyozza, hogy "vevőink megrendelései nem egyszeri alkalomra szólnak. Hosszú távú partnerségre törekszünk." A Wittmann vevői sokféle iparágban tevékenykednek: fogaskerékgyártás, műszaki tervezés, különleges berendezések építése, vasút és energiatechnológia, valamint szélerőművek. Szerződéses fogaskerékgyártóként a vállalat egyenes és ferde fogazatú homlokkerekeket, ferde fogaskerekeket, lánckerekeket, ékszíjkerekeket és az 1. modultól a 36. modulig terjedően hajtófogaskerék tengelyeket gyárt . A szállítmányok kilencven százaléka 10 és 100 darab között van. Alkalmanként a vállalatot egyes alkatrészek, prototípusok és 1000-10 000 darabig terjedő sorozatrendelések teljesítésével bízzák meg. Az egyes darabokat és teljes szállítmányokat egyaránt vizsgálják. A hajtómű magas követelményeknek van kitéve, melyek a 6., illetve magasabb DIN pontossági osztályoknak megfelelő követelményekben is tükröződnek.

Átállás a 3D koordinátaméréstechnikára

Több esemény is arra indította a Wittmannt, hogy fogaskerék ellenőrző központjait 2009-ben 3D koordinátaméréstechnikára cserélje. Ami a legfontosabb: ez az egyetlen út a piac állandóan változó igényeinek kielégítésére. Az elsődleges ok az összes jellemző hiánytalan dokumentációja volt, melynek segítségével felelősségvállalási kockázatokat lehet kiküszöbölni. Az alkatrészek digitális dokumentációja egy, a vevők által egyre gyakrabban igényelt szolgáltatás. A Carl Zeiss-től származó MMZ T koordináta-mérőgép üzembe helyezését megelőzően két fogaskerék ellenőrző központ működött. "A koordináta-mérőgép beszerzése mellett döntöttünk, mert az optimális minőségbiztosításra irányuló növekvő vevői igények miatt a geometriák formáját és pozícióját is egyre gyakrabban kellett mérnünk. Ezt nagyban behatárolták meglevő berendezéseink", mondja Dr. Mager. A meglevő fogaskerék ellenőrző központ mérési tartománya szintén be volt határolva 700 mm-re. A Carl Zeiss-től származó MMZ T és a szoftvercsomagok pontosan azt kínálják, amire az új kihívások teljesítéséhez szükség van: általános mérés, amely egy folyamatban vizsgálja a fogazást, az alakot és a pozíciót. Ami különösen fontos és a múltban nem volt lehetséges: a nagy alkatrészek mérési eredményeit hiánytalanul és a vevő fele is lehet dokumentálni. A mérések offline, a CALYPSO mérési szoftver GEAR PRO opcióval történő használatával kerülnek előkészítésre. A mérőgép programozása nem korlátozott. A mérőprogram és a jegyzőkönyv automatikusan tárolásra kerül a szerveren.

Fontos részlet a beépített körasztal. Különleges pozíciója lehetővé teszi maximálisan 1500 mm átmérőjű és két tonna tömegű fogaskerekek mérését. A 3. DIN minőségi osztályú mérőhelyiséghez szánt új, sávos szellőztetésű klimatizálási kialakítást is hangsúlyozni kell. Dr. Oliver Mager, aki Wittmannt "innovatív sváb, kiváló szakmabeli tudással rendelkező kézművesként" jellemzi, a következőképpen foglalja össze: "Összes ötletünk, kívánságaink és követelményeink megvalósultak. Mindenki együtt dolgozott."

A vállalatról

A Wittmann GmbH fogaskerékgyár székhelye Uhingenben, Németországban található. Az 1955-ben alapított családi tulajdonú vállalat a magas minőségű, vevői megrendelésre készített hajtómű-alkatrészekre specializálódott. A vállalat mottójának megfelelően - A minőség különböztet meg bennünket - A Wittmann fogaskerékgyár vevőinek gyártási szakértelmet és az egész folyamatlánc során innovatív technológiákat kínál.