Helikopterek rotorlapátjainak eredményes mérése

Az AgustaWestland 50 %-al csökkenti a mérési időt

Közlekedésmegfigyelés, hegyi mentés, szállítás és katonai missziók szárazföldön és vízen: a helikopterek a levegő igáslovai. Rotorjaik teljesítménye jelenti képességeik elsődleges forrását.

A helyzet

Egy helikoptermotornak több tonnányi súlyt kell a levegőben tartania. Az elasztikus kompozitok és a rotorok aerodinamikus alakja ebben fontos szerepet játszik. A modern rotorok ugyanakkor a zajt is csökkentik és elősegítik az üzemanyag-fogyasztás csökkentését. Profiljaik és felületük tökéletes példái a görbe és a szabad formájú felületek mérésének. A geometriai tűrések teljesítése biztosítja, hogy a rotorok mindig és minden sebességnél optimális felhajtóerőt generáljanak.

A kihívás

Az AgustaWestland Anagni-ban, Olaszországban található gyártóüzeme több, mint 20 éve egy ZEISS-től származó SMM-MT horizontális karú mérőgép használatával méri a helikopter-rotorokat. 2008-ban az AgustaWestland egy PRO T horizontális karú, VAST XXT TL2 szkennelő mérőfejjel felszerelt mérőgépet rendelt a Carl Zeiss-től, mely RDS fokozatos forgócsuklós mérőfejtartót tartalmazott CAA (Computer Aided Accuracy) -val és a Curve opcióval kiegészített CAD-alapú CALYPSO mérőszoftverrel. Ez a teljeskörű megoldás helyettesíti az SMM-MT-t.

Forradalom

Az új mérőgép telepítése forradalmi újítást jelentett a vállalat számára. A múltban a rotorlapátot az elülső élére helyezték. Az új PRO-val végzett mérési folyamat lehetővé teszi a méréstechnikusok számára, hogy azt az alsó oldalára helyezzék. Noha ez egy 20 éves mérési módszer felhagyását jelentette, az átmenet mégis sok előnyt hozott magával. Egy különleges befogó rendszer segítségével két rotorlapátot lehet egymás felett elhelyezni és egy folyamatban mérni. Az új elhelyezés elősegíti a teljes aerodinamikus profil mérését a rotorlapát alsó oldalán, elülső élén és tetején. Ezen kívül a vállalat átállt a VAST XXT szkennelő mérőfejre az RDS-en. További lehetőségek nyíltak meg, mivel a forgócsuklós mérőfejtartó megengedi a mérőfej bárhova történő helyezését. Ezért egyetlen rövid tapintóra van szükség a T-alakú tapintórendszer helyett, mely Z irányban egy hosszú toldatot tartalmaz.

A CALYPSO szoftvernek az AugustaWestland-re is volt egy pozitív hatása: jelentősen leegyszerűsíti a mérési adatokat tartalmazó jelentés használatát, lehetővé teszi CAD-adatok importját és a vállalati hálózatba való integrációt. Továbbá a méréstechnikus a CALYPSO-t és a Curve-t egy időben, egy interfészről tudja indítani az Autorun funkció segítségével.

Hatékony

Összességében tekintve az egy mérési ciklushoz szükséges idő felére csökkent. E megoldás segítségével az AugustaWestland garantálni tudja, hogy rotorlapátjai továbbra is kielégítik a legmagasabb minőségi igényeket. Ami bizony jó dolog, figyelembe véve, mi minden függ ettől.

A vállalatról

Az AgustaWestland, az olasz Finmeccanica tulajdonában levő angol-olasz helikopter cég a képességek teljes körét kínálja a vertikális emelési piacon. A vállalat forgószárnyas rendszertervezési, fejlesztési, gyártási és integrációs lehetőségeinek, kiképzési tapasztalatainak és vevőközpontú integrált üzemi támogatási megoldásainak segítségével legyőzhetetlen missziós kapacitást kínál katonai és kereskedelmi célú felhasználók számára világszerte. Ez a szakértelem lehetővé teszi a vállalat számára, hogy katonai és civil felhasználók számára világszerte elsőosztályú segítséget nyújtson misszióik teljesítése során.