A ZEISS technológiája támogatja a Mars Rover projektet

A ZEISS mérőgép segítségével az Andrew Tool elnyeri a Mars Science Lab megbízást

Az Andrew Tool & Machining Inc.-nél a koordináta-mérőgépek (CMM, coordinate measuring machine) a gyártási folyamat fontos elemét képezik, de még sosem találkoztak olyan projekttel, mely ennyire bonyolult méréseket, szűk tűréseket, hőkezelést és rövid időkeret követelményt tartalmazott volna. Az volt a céljuk, hogy megszerezzék az MSL (Mars Science Lab) projektre szóló megbízást. A Carl Zeiss-től származó mérőgépezt lehetővé teszi.

A helyzet

A Carl Zeiss már bemutatta képességeit a Superior Tool-nál, az Andrew Tool egy testvérvállalatánál. "A mi PRISMO CMM-ünk a Superior Tool-nál minőségbiztosítási részlegünk gerincét képezi és célom az volt, hogy ezt a funkciót az Andrew-nál megismételjük és rá építsünk," mondja az elnök, Bruce Hanson. Az Andrew Tool egy egyedülálló gépműhely több mint 30 éves tapasztalattal a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig terjedő geometriák kezelésében. Az Andrew Tool vevőinek többsége a légiközlekedési és űrhajózási, védelmi, egészségügyi és mikroelektronikai ágazatokban tevékenykedik, melyek gyakran nagyon szűk tűréseket igényelnek.

Az MSL ezen új, komplex projektje indító szerkezetek (sebességváltók) előállítását igényelte az Andrew Tool-tól, az új marsjáró, a Curiosity számára. Az új marsjáró tömege több, mint 4500 kg, mely a jelenlegi marsjárók tömegének ötszörösét jelenti és több, mint 10-szer annyi tudományos eszközt szállít a jelenlegi Spirit és Opportunity marsjárókkal összehasonlítva. Ezért a sugárhajtású rendszer teljesítménye és forgatónyomatéka magasabb és az egység kerekei is jelentősen nagyobbak a korábbi tervekhez viszonyítva. A NASA mérnökei hisznek abban, hogy ezek a változtatások segítik megelőzni azt a problémát, mellyel a Spirit találkozott: elakadt egy homokkupacban.

Új kihívások

Az Andrew Tool-nak sok paramétert kellett betartania annak érdekében, hogy a NASA új indító szerkezet konstrukciója sikert arasson. Sok alkatrész mély zsebekkel van ellátva és a kis átmérők is nehezítik a feladatot a szűk tűrések mellett, melyek közül sok különböző fogaskerékcsúcs-átmérőhöz van kötve. A nagy méretek esetében is 0,0005 milliméteres pozíció tűrés, 0,002 milliméter ellenőrzése és 0,0025 milliméteres méret mérése tovább nehezítették a kihívást. Mindezen faktorok egy szoros, 18 hónapos időtervvel és AS9100 minőségtanúsítási követelményekkel összekapcsolva döntő jelentőségűvé tették az Andrew Tool számára mérőgépprecizitás és sebesség képességeinek erősítését. Az Andrew Tool a ZEISS ACCURA beszerzése mellett döntött, VAST XT gold aktív szkennelő szenzorral felszerelve.

Tökéletes projektszervezés

Minden egyes új, a gyártási folyamathoz hozzáadott géppel új dolgokat kell megtanulni. “A ZEISS ACCURA segített nekünk a projekt szervezésében, időszerű, pontos és érthető jelentéseket adva a folyamat során. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire döntő jelentőséggel bír a jó ellenőrzés a folyamatfejlesztés és -beállítás tekintetében", mondja Bryant Broderick, az Andrew Tool minőségellenőrzési mérnöke. A projekt 14 különböző alkatrészszámot tartalmaz, melyek mennyiségei 4-től több, mint 12 alkotórészig terjednek. A hőmérséklet-kompenzálási funkció különösen hasznos volt, mert lehetségessé vált az alkatrészek közvetlenül a szerszámgép közelében történő ellenőrzése és az eredmények a szerszámkészítőnek való továbbítása. Fokonként 0.14 µm-es tágulási koefficiens esetén már néhány fok eltérés is a vizsgálat sikerességét vagy eredménytelenségét jelentheti. “Csodálkoztunk azon, mennyire erőfeszítés nélkül teljesítette az ACCURA az egész folyamatot.”

A CALYPSO stabil jegyzőkönyvkészítési funkciója nagy jelentőséggel bír a NASA által megkövetelt AS9100 minőségtanúsítási folyamat tekintetében. A minőségtanúsítás során sok időt töltöttek el a programmenedzsmenttel és biztosították, hogy a gyártási folyamat minden részének összes kritikus ösvénye dokumentációval kerüljön alátámasztásra. Egy táblázat tartalmazta a teljes információt, melyben szerepelt az összes sorozatgyártású alkatrész és ezáltal mindig egyértelmű volt, hogy melyik alkatrész mely időpontban hol állt. A CALYPSO szoftver könnyűszerrel, elektronikus úton dokumentálta az alkatrész minden egyes mérését. "Az alkatrészről szóló részleteket tartalmazó szóbeli információnak nincsen jelentősége; dokumentált adatokra van szükség", jelentette ki Don Felix, kereskedelmi és marketing igazgató.

Hosszútávú előnyök

"A Carl Zeiss nélkül nem lehettünk volna sikeresek", mondja Felix. "A Zeiss által biztosított előnyök hatalmasak és a mérőgéphasználata során minden egyes alkalommal pozitív eredményeket kapunk." Az Andrew Tool még egy új vevőt is szerzett, miután egy másik NASA beszállító az MSL indító szerkezet több alkatrészét is látta. Az alkatrészek precizitása és komplexsége akkora hatással volt rájuk, hogy azonnal az Andrew Tool képességei mellett döntöttek. Az Andrew Tool kész volt az új kihívás elfogadására és erősödött bizalma a ZEISS CMM-jüktől származó adatokban.

A vállalatról

Az Andrew Tool & Machining egyesült államok-beli Minneapolisban, Minnesotában található székhelyén a termékfejlesztési folyamatra helyezik a hangsúlyt.