A minőségbiztosítás új magabiztosságot ad

A Jamco Aerospace javítja a minőséget és lerövidíti a mérési időt

A gyártási ágazat az elmúlt 40 évben jelentős változáson ment keresztül. A Jamco Aerospace Incorporated felismerte ezeket a változásokat és belátta, hogy a fejlett minőségvizsgálati berendezések gyártási folyamatokba való beépítése döntő jelentőséggel bír a versenyképesség megőrzésében. A Carl Zeiss Ipari Méréstechnikától származó két szkennelő CMM-et (koordináta-mérőgépet) használják minden egyes folyamatlépés precizitásának biztosításához.

A helyzet

A Jamco Aerospace összetett, strukturális, tipikusan a légiközlekedési és űrhajózási ágazatban használt komponensek gyártója. A vállalat teljeskörű forgácsolási szolgáltatást nyújtó és repülőgépváz részösszeállításokat végző üzem. Nagyobb vevői közé a következők tartoznak: Northrop Grumman, Boeing, Spirit AeroSystems és az Egyesült Államok kormánya. 2006-ban a Jamco amellett döntött, hogy hatékonyabb minőségvizsgálati berendezésekre van szükségük. Meglevő koordináta-mérőgépük és kézi mérőeszközük már nem volt eléggé eredményes; jobb méréstechnikával ellátott új koordináta-mérőgépre volt szükségük.

“Több, mint 40 éve vagyok ebben az üzletágban, melynek során az egyesült államok-beli gyártóbázis egyre kisebbé és versenyképesebbé vált", mondja Dr. Jack Lee, a Jamco üzletvezetője. "A szkenneléses vizsgálati technológia gyorsan terjed és azt hiszem, a minőség fejlesztésének a teljes gyártási folyamatban komoly szerepe van, mert különben a végvizsgálat teljesen felesleges lenne."

Műszaki specifikáció teljesítve

Egy részletes ellenőrzést követően a Jamco amellett döntött, hogy vizsgálati céljaikra a szkennelési technológiával rendelkező Carl Zeiss CONTURA G2 VAST XXT RDS a legjobb választás. A CONTURA G2 robosztus felépítésű és az alkatrészeikhez pontosan megfelelő méretű. A VAST XXT RDS forgatható mérőfejet kisebb darabok és sok szög mérésére tervezték. A szkennelési technológia lehetővé teszi számukra több információ rövidebb idő alatt történő beszerzését, mint az a korábbi A korábbi koordináta-mérőgépekhez képest a szkennelési technológia segítségével több információt gyűjthetnek rövidebb idő alatt, és így a hatékonyság javításával csökkenti a gyártási költségeket. A Jamco részére a következők tipikus alkatrészek: szerkezeti választófal, vagy repülőgépekben használatos szerelvények, amelyeket a folyamat közben, illetve a végvizsgálat során mérnek. A megnövelt hatékonyság több megrendelést eredményezett az évek folyamán, noha legtöbb alkatrészük 100 %-os vizsgálatot igényel. Az alkatrészek és megrendelések számának növekedésével a vállalat felismerte, hogy további koordináta-mérőgépekre van szüksége. 2011-ben beszereztek egy nagy portálmérőgépet, egy MMZ T 20/50/15-öt, mely nem csak a nagyobb alkotóelemeket, hanem a nagy sorozatban gyártott kisebb alkatrészeket is le tudta mérni. A Jamco nagyra becsüli az egyszerű és felhasználóbarát CALYPSO szoftvert. "Ha az ember egyszer rájön, hogy mit keres, akkor már minden nagyon egyszerű", mondja Ronald Lee, a Jamco minőségellenőrzési vezetője. "Lehetővé teszi, hogy több időt töltsön a méréssel, mint a programozással, a korábbi mérőszoftvertől eltérően", teszi hozzá Lee.

Megnövekedett hatékonyság

A ZEISS rendszerei fejlett minőségvizsgálati pontosságuknak és hatékonyságuknak köszönhetően segítettek a Jamco-nak további vevők szerzésében. Korábbi kapcsoló rendszerű koordináta-mérőgépük körülbelül 100 pontot gyűjtött össze 2-3 órán belül, miközben a ZEISS szkennelő koordináta-mérőgépe körülbelül 1000 pontot gyűjt 1-2 percen belül. A Jamco jelenleg körülbelül 30 alkatrészt mér le naponta. Nagyobb, körülbelül 40 alkatrészből álló megrendelések esetén az Autorun funkciót használják, melynek köszönhetően a nagy sorozatban gyártott kis alkatrészeket is automatikusan le tudnak mérni. A ZEISS rendszerei megerősítették a Jamco önbizalmát, hogy képesek több vizsgálatot és projektet teljesíteni. "A teljes gyártási folyamatainkra kiterjedő minőségbiztosítás új bizalmat jelentett számunkra és vevőink számára", jelenti ki Dr. Jack Lee.

A vállalatról

A Jamco Aerospace Inc.-et 1967-ben alapították. A New York állambeli székhellyel rendelkező vállalat komplex és precíziós gyártású komponenseket és szegecselt részösszeállításokat gyárt katonai és kereskedelmi cégek számára.