Láthatóvá teszi a láthatatlant

Komputertomográfia a P&G minőségfejlesztési központjában a BRAUN-nál, a németországi Kronbergben

A mindennapi tárgyaknak, mint például fogkeféknek, vagy borotválkozó eszközöknek egyre magasabb tervezési és minőségi követelményeket kell teljesíteniük. A rövidebb termékéletciklusok magasabb követelményeket támasztanak a fejlesztési és gyártási folyamatokkal szemben. A Procter & Gamble (melyhez a Braun® is tartozik) a Carl Zeiss-től származó Metrotomography®-ra támaszkodik a magas minőségű termékek rövid idő alatt elvégzett és tömeggyártási célra szánt fejlesztéséhez.

A helyzet

A vonzó dizájnon túl a modern termékeket gyakran többféle anyagból készült egyedi darabokból állítják össze. A szerszámfejlesztés során a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az egyes bonyolult formájú komponenseknek tökéletesen illeszkedniük kell egymáshoz. Minden vevő megtapasztalhatja a termékek felületének minőségét és problémamentes működését azok megvásárlásakor.

A komponensek többsége több milliós darabszámban készül. Amikor az alkatrészek már a gyártásban vannak, nagyon költséges a tervezési-, vagy folyamathibák kijavítása. Ezért létfontosságú, hogy mérési technológiát használjanak a fejlesztés során annak érdekében, hogy a termékek sorozatgyártása a minőségi követelmények teljesítése mellett kezdődhessen meg. A Németországban, Kronbergben található P&G Quality Innovation Center biztosítja, hogy ez a folyamat lehetőleg zavartalan legyen.

A minőség optimalizálása

Több részleg mellett a Linear Measuring Technology is részt vesz a termékgenerálási folyamatban. A Quality Innovation Center-nek egy olyan megoldásra volt szüksége, mely az egyes részlegekkel együttműködésben tovább növeli a termékminőséget és és optimalizálja a termékgenerálási folyamatot. A komplex formájú alkatrészek meglevő méréstechnikával történő értékelése egyre bonyolultabbá vált. A Centernek a lehető legtöbb információra volt szüksége a lehető leggyorsabban az alkatrészek méretezési stabilitásáról és minőségéről. Taktil és optikai méréstechnikával nem lehetséges a komplex belső geometriák és finoman kidolgozott felületi formák felvétele, vagy az alkatrészek porozitásának elemzése azok roncsolása nélkül. A kihívás megoldását a Carl Zeiss egyik új fejlesztése jelentette: Metrotomography® – a komputerizált tomográfia és méréstechnika fúziója. A P&G Quality Innovation Center 2008 februárja óta rendelkezik egy Carl Zeiss-től származó METROTOM® 1500 komputertomográffal. A P&G ezért az egyik első METROTOM vásárlónak számít. "A ZEISS-től származó koordináta-mérőgépekkel és az egyedülálló METROTOM koncepcióval szerzett jó tapasztalatunk megkönnyítette döntésünket", számol be Jochen Maass CT Projektmanager, "és nem csalódtunk; az új technológia bevezetése sikeres volt".

Belső pillantás

A P&G követelményei szempontjából a metrotomográfia az ideális mérési módszer a komplex 3D alkatrészekről szóló nagy pontosságú adatok gyors és hatékony generálásához. De ez nem minden. A CT technológia lehetővé teszi, hogy késztermékek belsejébe pillantson és a szerkezeti elemekben zárványokat találjon. "A múltban ez nagyon nehéz volt", magyarázza Maass, "az alkatrészeket gyantával kellett borítani, majd szeletenként felvágni." Ugyanakkor gyakran nem volt lehetséges egy anyaghiba okának felderítése. A hiba gyakran az anyag levágott szélén volt megtalálható. A METROTOM elemzési módszereinek köszönhetően többé nincs szükség ezekre az időigényes és komplex folyamatokra. Egy terméket nagyon rövid időn belül meg lehet vizsgálni a tomográffal és az eredményt egy volumenmodellben grafikusan értékelni. A METROTOM részösszeállítás ellenőrzésekhez is használható. Egy eszköz meghibásodása esetén gyorsan megtalálható az ok a metrotomográfia használatával. A képadatok nagyon informatívak és a fejlesztési folyamat összes résztvevője számára elérhetők, A szkennelést követően az adatok további vizsgálati és elemzési célokra évekig rendelkezésre állnak.

Új lehetőségek

Ez a korábban ismeretlen rendszer jelentősen kibővítette a vállalat méréstechnikai részlegének értékelési lehetőségeit. A tervezési, fejlesztési és gyártási részlegek munkatársai most gyakran meglátogatják a Quality Innovation Center méréstechnikusait és lelkesen használják az összes komputertomográf által rendelkezésre bocsátott összes funkciót.

A vállalatról

A Braun elektromos borotvák, fogkefék és háztartási készülékek jól ismert gyártója. A Procter & Gamble globális társaság tagja. A P&G 1960 óta aktív Németországban, körülbelül 20 telephelyen, beleértve három innovációs központot, melyek körülbelül 1000 munkatárssal rendelkeznek a kutatásban és fejlesztésben. A P&G globális munkaerőállománya körülbelül 138 000 személyt ölel fel több, mint 80 országban, közülük 15 000-et Németországban. Németország ezáltal a P&G legnagyobb Egyesült Államokon kívüli telephelye. A vállalat a bevált, magas minőségű és vezető márkákból álló egyik legnagyobb portfólióval rendelkezik, melyek közé a következők tartoznak: Pampers®, Pringles®, Lenor®, Oral-B®, Duracell®, Wella®, Head & Shoulders®, Gillette®  és a Braun®.