Walter Franz, head of development at GAUDLITZ:

»Without high-precision measuring machines, we wouldn’t be able to fulfill our customers’ requirements.«

Úttörő a méréstechnikában

Műanyag feldolgozó vállalat az ágazatban elsőként állít üzembe új ZEISS gépeket

GAUDLITZ, a coburgi székhelyű műanyag feldolgozó vállalat nagy hangsúlyt helyez a vezető méréstechnikára annak érdekében, hogy orvostechnikai termékeinek minőségét garantálni tudja. A ZEISS tesztvevőjeként a középvállalkozás már több alkalommal vezette be a legújabb mérési eljárásokat és gépeket.

„Magas precizitású mérőgépek nélkül nem tudnánk vevőink igényeit kielégíteni”, mondja Walter Franz, a GAUDLITZ fejlesztési vezetője. Működéstörténete során a műanyag feldolgozó vállalat többször frissítette méréstechnikáját.

Változó kihívások

Az 1980-as években a GAUDLITZ egyre növekvő mértékben kezdte felhasználni az üvegszálat tartalmazó anyagokat. Ezek a termékek viszont a fröccsöntőformában való lehűlés során minden irányban torzulást mutatnak. Annak biztosítására, hogy a végső munkadarabok mégis megtartsák kívánt formájukat, a GAUDLITZ-nak meg kellett tudnia jósolni a torzulást és pontosan lemérni a referencia munkadarabokat. Ehhez pedig egy rendkívül pontos mérőgépre volt szükség. Az 1990-es években a középvállalkozásnak a következő kihívással kellett szembenéznie: a termelés volumene növekedésének következtében az a helyzet fenyegetett, hogy a méréstechnika lesz a szűk keresztmetszet.
A következő évek során a műanyag feldolgozásban megjelenő egyes innovációk változást idéztek elő a méréstechnika iránt támasztott igényekben is. Így például az alkatrész alakok egyre bonyolultabbakká váltak s a méréstechnikusok pedig egyre inkább még mélyebbre hatoltak be az alkatrészek belsejébe a hibák felderítése végett. A méréshez a munkadarabokat gyantába öntötték, majd szétfűrészelték. A probléma: ez igencsak időigényes volt, valamint a vágási és öntési folyamatok a munkadarabok torzulásához vezethettek.

Megoldások: a ZEISS UMC 850 koordináta-mérőgéptől a komputertomográfig

1988-ban a GAUDLITZ egy ZEISS UMC 850 koordináta-mérőgép beszerzése mellett döntött. Ez a gép elődjeihez képest jelentősen pontosabb volt. A munkadarab felszínét szkennelte folyamatosan, a pontonkénti mérések középértékeiből származtatott és nyert alak valamint elhelyezkedés helyett.
1995-ben a GAUDLITZ a gyorsabb mérési igényekre egy ZEISS gép megvásárlásával reagált. A vállalat tesztvevőként a ZEISS PRISMO VAST portálmérőgépét a műanyag feldolgozóiparban először állította üzembe – egy új fejlesztés, amely ötvözte a mérési sebességet és precizitást. 2007-ben a GAUDLITZ másodjára is a ZEISS tesztvevőjévé vált: a ZEISS METROTOM 1500 komputertomográf lehetővé tette a munkadarabok roncsolásmentes mérését úgy kívülről, mint belülről.

Előny: megnövekedett precizitás, lerövidült mérési idő

A vezető méréstechnika következetes alkalmazása nem csupán azt tette lehetővé a GAUDLITZ számára, hogy termékei magas minőségét garantálni tudja. A vállalat úgyszintén sikeresen akár 75 százalékkal rövidítette le a mérési időket és a szerszámfejlesztésre fordított költségei terén szintén hatalmas csökkenést ért el. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, a mérőgépek teljesen új termékek kifejlesztését tették lehetővé.