A megfelelő adag

Áttörés a minőségbiztosítás területén a MeadWestvaco Calmar-nál

A gyógyszereket egységesen adagoló aprócska műanyag pumpák biztosítják sok gyógyszer megfelelő adagolását. A MeadWestvaco Calmar GmbH - amely a fenti pumpák egyik vezető gyártója - fontos áttörés előtt áll a minőségvizsgálat területén. Az alkatrészek kezdeti vizsgálata hamarosan több hét helyett már csak néhány napot fog igénybe venni a METROTOM 800 komputertomográfnak köszönhetően.

A kihívás: a rejtett részletek

A MeadWestvaco által a németországi Hemerben gyártott apró műanyag pumpák 12 különböző alkatrészből állnak. A pumpák apró mérete teszi azok működését különösen bonyolulttá. Döntő fontosságú kritérium az eredmény: mennyi folyadékot fecskendez ki fúvásonként. A gyártók csak az alkatrészek pontos illesztése esetén tudják elérni a a megfelelő adagolást: a tűrés általában néhány század milliméter. Az egészségügyi iparág követelményei különösen szigorúak.

A MeadWestvaco eddig hagyományos optikai és taktil mérőgépeket használt a minőségellenőrzéshez. Ugyanakkor ez a folyamat nagyon időigényes és hibalehetőségekkel teli volt, különösen azért, mert egyes jellemzők rejtettek voltak. A dolgozóknak roncsolniuk kellett az alkatrészeket ezek felméréséhez. Ennek eredményeképpen könnyen vétettek hibákat, mert az anyag a folyamat során eldeformálódott.

Megoldás: Röntgen

A minőségbiztosítás fejlesztéséhez és felgyorsításához a MeadWestvaco Calmar egy Carl Zeiss-től származó METROTOM 800-at szerzett be. A komputertomográf átröntgenezi az aprócska alkatrészeket és minden oldalról egy 3D képet állít elő, mely az összes belső és külső méretezést mutatja és rövid idő alatt elkészül. A 3D modell képernyőn történő színes megjelenítése lehetővé teszi a technikusok számára annak felderítését, hogy melyik méretek vannak tűrésen kívül.

Előny: gyorsabb és jobb mérési eredmények

A dolgozók még ismerkednek az új vizsgálóberendezéssel, de máris nagyon elégedettek az első teszteredményekkel. "A gyorsaságon túl a mérési eredmények minősége is jelentősen javulni fog, mert az alkatrészeket többé nem kell megsemmisíteni", magyarázza Lahmer. Biztos abban, hogy részlege hamarosan metrotomográfiát fog használni az összes kezdeti vizsgálati feladathoz: "Ahelyett, hogy két hetet kellene várniuk egy alkatrész tesztjelentésére, ezután az két nap alatt elkészül."

A vállalatról

A németországi, hemeri székhelyű MeadWestvaco Calmar GmbH a háztartási kémiai, kozmetikai és gyógyszerészeti alkalmazásokra használt fecskendező és adagoló rendszerek egyik vezető gyártója. A MeadWestvaco Calmar ügyféllistája egy nemzetközi vállalatokból álló ki kicsodához hasonlatos. Az aprócska műanyag pumpák legnagyobb piaca az egészségügyi alkalmazások területe. A MeadWestvaco Calmar GmbH az amerikai csomagolásgyártó MeadWestvaco leányvállalata.