Több mint 90 év ipari méréstechnika

A Carl Zeiss nagy tekintélyű márkanév, mely világszerte elismerésnek örvend a cég több mint 120 éves élvonalbeli technológiai és termékgyártó múltjának köszönhetően. A vállalat mindenekelőtt csúcsminőségű mikroszkópjairól és lencserendszereiről vált ismertté. Ezek a kiváló minőségű termék kezdettől fogva házon belül előállított ellenőrző és mérőműszerek segítségével kerültek gyártásra. A szerény kezdeti körülményektől az 1919 óta tartó fejlődés mára a világ egyik vezető koordináta-mérőgép gyártójaként számon tartott üzleti egység létrejöttét eredményezte.

1846-bani alapítását követően a cégnek csupán 50 évbe telt, hogy egyszemélyes vállalkozásból világvállalattá alakuljon át. Carl Zeiss egyszerű, nagyítólencsével ellátott mikroszkópok gyártását kezdte meg 1847-ben. Ezt követően a mikroszkópok iránti kereslet olyan gyorsan növekedett, hogy a korai 1880-as évekre a hatékonyabb szintű ipari gyártás bevezetése vált szükségessé.

Mérőműszerek Jénából

A mikroszkóp előállításnál használt magasfokú precíziós eljárások közé tartozott a gyártás során használt alkatrészek és szerszámok pontos mérése és ellenőrzése is. A Carl Zeiss kettéválása a precíziós mérési üzletben is lényeges fordulópontot jelzett: innentől az egyik precíziós mérési osztály Kelet-Németországban, míg a másik Nyugat-Németországban volt. Ugyanakkor a divízió alapjainak jelentős elemei egyszerűen összeomlottak. Az amerikaiak által Heidenheimbe vitt alkalmazottak között voltak a divízió legfényesebb elméi, elsősorban is korábbi vezetője, Dr. Kurt Räntsch. Az 1950-es és 1960-as évek során egymástól függetlenül mindkét mérési osztály kiváló minőségű mérőműszereket fejlesztett ki. 1974-ben a korábban mérőhelyiség vezetőként dolgozó Klaus Herzog vezetésével egy csapat a numerikus vezérlésű, elektronikai úton méréseredményeket produkáló innovatív műszerekre kezdett összpontosítani. A Precíziós Mérési Osztály már 1972-ben egy 3D-s koordináta-mérőgépen dolgozott, és 1973-ban a svájci Zürich-ben „Microtecnic" néven rendezett kereskedelmi vásáron bemutatásra került az UMM 500 univerzális mérőgép. Az UMM 500 kihatása folytán erős kötődés alakult ki a modern ipari méréstechnika és a Carl Zeiss neve között. A méréstechnika területén bekövetkezett változó körülményeknek illetve az osztály új profiljának megfelelően a Precíziós Mérési Osztály 1977-ben az Ipari Méréstechnika (IMT) nevet kapta.

Az alapok megvetése

Az 1970-es évek végére az IMT lenyűgöző sikerekre tekinthetett vissza. A "ZEISS 3Ds mérési koncepció" kifejlesztése a tervezőmérnöki munka olyan innovatív példáját képviselte, mely a koordináta-méréstechnika területének hatalmas lökést adott. Sikeres felhasználásra került az UMM 500, UMM 800 és a WMM koordináta-mérőgépekben, valamit további készülékekben is. A gépek a letapogatás teljeskörű választékát, közös vezérlőrendszert, nagy teljesítményű számítógépeket, adatnyomtatókat, rendszeresen frissített szoftvert és CNC számítógép-vezérlési képességet kínáltak.

Irányzatok

Az 1980-as évek jelölték az utolsó áttörést a számítógépek és információ korszakába. A méréstechnika területén két irányzat uralkodott. Egy részről bővülés következett be a prizmatikus és síklapú alkatrészek, háromdimenziós ívelt felületek és fogaskerekek dimenzió, alak és helyzet mérési útjának és módjának terén. A másik irányzat az "ipari méréstechnika" fő koncepciója körül forgott; a kifejezést a koordináta-méréstechnikának a mérőszobából a műhelybe való lassú, de biztos áthelyeződésének jellemzésére használták.

Egy új stratégia

Az 1990-es években az IMT a sikeres jövő fenntarthatóságára egy többágú stratégiát dolgozott ki. Ennek részeként a célcsoport-orientáltság megőrzése mellett a vállalati termékkínálat bővítésére került sor, s e lépés eredményezte 1994-ben az egyesülést az esslingeni bázisú Stiefelmayer GmbH-val, melynek köszönhetően az IMT a vízszintes-karos mérőgépek autóipari beszállítójaként pozicionálhatta magát.

Innovációk

A Carl Zeiss folytatta az új és innovatív termékek, szolgáltatások és technológiák fejlesztését, a koordináta-méréstechnika területén következetes irányadóként szolgáltatásait még jobban a vevők igényeire szabta. Míg a felhasználók évekig élvezték a Carl Zeiss nagyméretű állvány- illetve portálmérőgépei által lehetővé tett különlegesen nagy méretű alkatrészek mérésének képességét, 2004-ben jött el annak az ideje, hogy a Carl Zeiss IMT a sokkal kisebb léptékű mérés területének vágjon neki. Az F25 mérőrendszer első ízben adott módot a nanométer régióban való mérésre, ezáltal bármilyen mikrokomponens mérését lehetővé téve. A Carl Zeiss 2006-ban mutatta be a szakértőknek a METROTOM® 1500 komputertomográfot. Ez a mérőgép a munkadarabok belsejébe való betekintésre nyújtott módot.

A jövőbe tekintve

A Carl Zeiss méréstechnikai múltja egyedülálló sikertörténet. 90 év leforgása alatt az IMT a Carl Zeiss család szerves részévé fejlődött. Kulcsfontosságú tudományos felfedezései valamint a gépek és alkatrészek folyamatos innovációjának révén "a ZEISS Precision Measuring (Zeiss Precíziós Mérés)" vagy Carl Zeiss IMT lényegesen hozzájárult a méréstechnika és koordináta-méréstechnika sikeres fejlődéséhez. A Carl Zeiss IMT jelenleg mintegy 2200 alkalmazottat foglalkoztat három németországi telephelyén, továbbá Kínában, az USA-ban és Indiában. Ezen túlmenően pedig körülbelül 100 értékesítési és szervizközpont van világszerte. Sok évtizedes tapasztalatára alapozva az IMT piac- és technológiavezetőként a mérőgépek és szoftver különlegesen széles skáláját kínálja. Az innovációba és a határok kitolásába vetett hittel, valamint a termékek és szolgáltatások széles körével az IMT továbbra is a siker ösvényén jár.