Fogaskerékmérés

A ZEISS koordináta-mérőgépei és a ZEISS GEAR PRO szoftver lehetővé teszik az összes ismert fogaskeréktípus szabványaival összhangban lévő mérést és elemzést, maximálisan 3 méter külső átmérőig és 16 tonna tömegig.

Több évtizedes fogaskerék-méréstechnikai tapasztalatunkra alapozva szakértői támogatást nyújtunk az Ön mérési feladatainak elvégzéséhez és az Ön minden egyes alkalmazásához megtaláljuk az ahhoz illő mérési folyamatot.
A mérési megoldás az alkalmazásra alapul. Lehet a mérés körasztallal és csillag tapintórendszerrel, vagy anélkül, illetve horizontális mérés legyező alakú tapintórendszerrel.

A fogaskerékmérés elemzése kielégíti a nemzeti és nemzetközi szabványokat, pl. DIN, ISO, AGMA és JIS, illetve a felhasználó által meghatározott tűréseket.

CAD modell rendelkezésre bocsátása esetén ZEISS METROTOM komputertomográfokat is felhasználunk a műanyagból készült fogaskerekek előírt/mért összehasonlításához a szabványszerű fogaskerék-diagramokon kívül.

Hengeres fogaskerék

Evolvens fogazatú fogaskerekek és bütykök, valamint lineáris profilú bütykök mérésére alkalmas. Nem számít, hogy külső, vagy belső fogaskerékről, egyenesfogú, vagy ferdefogú fogaskerekekről van-e szó. Különleges alakok, pl. kónikusan korrigált, vagy kúpos fogaskerekek, valamint kulcsbütykök, illetve fűrészfogas bütykök is elemezhetők.

Spirális és egyenes kúpos fogaskerekek

Különbséget teszünk a spirális és egyenes kúpos fogaskerekek között. Az összes változat, így pl. hajtó-, gyűrűs és préselt fogaskerekek is mérhetők. A névleges adatok a szokásos, pl. Gleason (GAGE), vagy Klingenberg (KIMOS) ipari formátumokban készítjük elő, vagy pedig egy CAD modellből is importálhatók. Névleges adatok hiánya esetén a mester fogaskerekes módszer (vagy digitalizáció) is alkalmazható.

Csiga

Az összes tipikus csigaprofil, pl. ZI, ZA, ZN és ZK szabványok szerinti mérése és elemzése lehetséges.

Rotor

A rotorok (csavarkompresszorok) méréséhez apa (elsődleges rotor), anya (segédrotor) és egyenes rotorok támogatottak. A mérés névleges adatai transzverzális profilrészként, vagy CAD modell formájában bocsáthatók rendelkezésre.

Fogazás

Egy- és többmenetes fogazógépek szerszámai mérhetőek evolvens fogazatú fogaskerekek gyártásához. Forgólemezes teljes profilú és blokkfogazók is támogatottak. Tangenciális vágási geometriájú fogazók mérése szintén lehetséges.