A tapintók és tapintórendszerek kialakítása és minősége kiemelt szerepet játszik a taktilis méréstechnikai mérésekben. Legyen szó akár rubin- vagy gyémántbevonatú gömb alakú tapintókról, tárcsa vagy csillag alakú tapintókról: több mint 7000 féle tapintós termékcsaládjával a ZEISS a legjobb minőségű tapintórendszert kínálja Önnek, egyetlen forrásból. Garantáltan megtalálja a legjobb megoldást az Ön mérési folyamataihoz és munkadarabjaihoz – méréstechnikai szakértőink pedig szívesen adnak tanácsot a megfelelő tapintó kiválasztásához.

A következők miatt olyan különlegesek a ZEISS tapintói:

 • Pontosság: Tapintóink pontos méréseket tesznek lehetővé, és kiemelkedő pontosságú, reprodukálható eredményeket biztosítanak.
 • Minőség: A legújabb gyártási technológiáknak köszönhetően tapintóink kiemelten pontosak, stabilak és tartósak.
 • Különlegesség: ZEISS M3 XXT tapintóink a hagyományos M3 tapintókhoz képest nagyobb teljes rendszermerevséget érnek el.
 • Gyorsaság és egyszerűség: A kiemelkedő tapintóválasztékunknak és a ZEISS Metrology Shopnak köszönhetően bármikor beszerezheti a szükséges tapintókat.
 • Sokoldalúság: Speciális tapintóinkkal bármit megmérhet. Kínálatunkban a gömb alakú tapintón felül csillag, henger, T-alakú és sok egyéb tapintó is elérhető.

Garantált ZEISS minőség minden tapintó esetében

A minőség adja a különbséget: lehet, hogy a tapintók kicsik, de ezek a koordináta-mérőgépek azon részei, amelyek hozzáérnek a mérendő munkadarabhoz, és a megfelelő tapintógömbbel rendkívül pontos méréseket végeznek.

A gyengébb minőségű tapintók nagymértékben befolyásolhatják a mérés pontosságát. Ez jelentős mérési hibákat eredményezhet, ezáltal növelve a selejt arányát. A tapintó élettartamát a minőség is jelentősen befolyásolja. Ez a probléma egy kiváló minőségű ZEISS tapintóval elkerülhető.

Az ábrán egy ikonszerű nagyító látható, benne egy pipával.

Minőség felismerése

Hogyan ismerheti fel a legjobb minőségű tapintót? Szabad szemmel nehéz, de mikroszkóp alatt gyakran egyértelmű a különbség. A tapintó minősége különösen a felület és az illesztések kialakításában mutatkozik meg. Többek között ez az egyik döntő tényező, hogy mennyi ideig lehet pontos eredményeket mérni ugyanazzal a tapintóval. A minőség magában foglalja a lehető legnagyobb tapintómerevséget, a tapintó geometriai pontosságát és a tapintógömb maximális körkörösségét is. A ZEISS szigorú gyártási folyamatellenőrzése garantálja, hogy a tapintó mindig a legjobb minőségű legyen.

Az ábrán egy ikonszerű díjszalag látható, rajta egy 1-es számmal.

Modern gyártástechnológiák

A legújabb technológiák, mint például a forrasztás és a lézeres gyártási folyamat, valamint a csúcskategóriás anyagok használata a hagyományos gyártási eljárásokhoz képest jelentősen megnöveli a tapintók minőségét és élettartamát. Ez értékes erőforrásokat takarít meg, és lehetővé teszi, hogy hibátlan termékeket szállítson ügyfeleinek. Így hosszú időre biztosíthatók a megismételhető, megbízható mérési eredmények – a nagy pontosságú tapintók esetében tanúsítvány garantálja az ígért pontosságot.

Mitől olyan különleges a ZEISS M3 XXT tapintó?

Tudta, hogy a ZEISS M3 XXT tapintóval a hagyományos M3 tapintókhoz képest a tapintórendszer jelentősen nagyobb teljes merevsége érhető el? Ezt a merevséget az XXT adapter alaptestének 1 mm-rel nagyobb átmérője - azaz a nagyobb érintkezési felülete - és a felhasznált titánötvözet biztosítja. Megfelelő adapter nélkül nem ajánlott az M3 tapintók használata az M3 XXT rendszerekben.

A ZEISS speciális tapintókkal minden megmérhető

Gyémántbevonatú monolitikus tapintók

A ZEISS Diamond!Scan mono egy gyémántbevonatú monolitikus tapintó. Mivel a tapintógömb és a tapintó egy darabból készült, nem áll fenn a gömb letörésének veszélye. A monolitikus tapintók bármilyen átmérővel és bármilyen technikailag lehetséges hosszúságban elkészíthetők. A hosszú élettartamú gyémántbevonatnak köszönhetően gyakorlatilag nincs kopás és nincs anyagfelhalmozódás a mérés során.

Csillag alakú tapintó

A csillag alakú tapintó csillag alakban elhelyezett gömb tapintókból áll, és különböző koordinátairányokban történő méréseket tesz lehetővé. Míg a gömb alakú tapintókkal az oldalfelületekről történő mérés csak korlátozottan lehetséges, addig a csillag alakú tapintók esetében a méréshez a mért felületre merőleges tapintót lehet kiválasztani.

Elfordítható tapintó

Az elfordítható tapintók ferde furatok vagy felületek mérésére használhatók. A tapintó szöge 110°-ig módosítható. Az ilyen tapintóhoz egy speciális tartó szükséges.

Tárcsa alakú tapintó

A tárcsa alakú tapintók többek között forgásszimmetrikus, alámetszett vagy mélyedésekkel és furatokkal rendelkező munkadarabok mérésére szolgálnak. Ez azonban általában a felület érdességének erős szűrésével jár. A tárcsa alakú gömb tapintó kialakítása miatt a hagyományos tárcsa alakú tapintókhoz képest nagyobb pontosság érhető el.

Hengeres tapintó

A hengeres tapintók kétdimenzióban mérnek, és különösen alkalmasak a lapos munkadarabok, például vékony lemezek mérésére. A munkadarab keskeny élei is jól mérhetők a hengeres tapintókkal. Azonban fontos, hogy a tapintószár tengelye mechanikusan és rendkívül pontosan illeszkedjen a munkadarab tengelyéhez.

Speciális formaként gömb alakú hengeres tapintók is elérhetők, amelyeket szintén többnyire lemezek és lemezszélek mérésére használnak. Végük gömbölyű, és így például a felületek egyenességét is meg tudják határozni.

Félgömb alakú tapintó

A félgömb alakú tapintók alkalmasak az alámetszések mérésére és olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél nagy tapintógömb-átmérőre és kis tömegre van szükség. E hatás fokozása érdekében a tapintó üreges félgömb kivitelben is elérhető.

T-alakú tapintó

A T-alakú tapintó két, egymással szemben lévő tapintógömbből áll, amelyek a tengelyhez képest 90°-ban vannak felszerelve. Ezek a tapintók különösen alkalmasak ellentétes irányú alámetszések, például hornyok mérésére. Ezenfelül a T-alakú tapintó nehezen hozzáférhető pontok mérésére is használható (pl. a munkadarab alján).

L-alakú tapintó

L-alakú tapintó esetén a tapintógömb 90°-os szöget zár be a tapintószárral. L alakjuknak köszönhetően ezek a tapintók különösen alkalmasak a furatokban lévő alámetszések mérésére. Ezenfelül az L-alakú tapintó nehezen hozzáférhető pontok mérésére is használható (pl. a munkadarab alján).

Recézett tapintó

Ezek az innovatív tapintók könnyűek, és könnyen megfogható, műanyagból készült, bordázott adapterrel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi az egyszerű manuális rögzítést, és hatékonyan csökkenti a szerszámok okozta sérüléseket.

Hegyes tapintó

A hegyes vagy más néven kúpos tapintót két mérési feladathoz szokták alkalmazni. A tapintót hornyok vagy nagyon kis furatok önközpontosító mérésére használják. Másik felhasználási célja, ha egy munkadarabon egy nagy pontosággal meghatározott pontot kell megközelíteni. A hegyes tapintók általában tömör karbidból készülnek.

Nagy pontosságú tapintó

Bizonyos alkalmazások esetében rendkívül pontos tapintóra van szükség. Az 5. minőségi fokozatú hagyományos tapintók, valamint a 3. minőségi fokozatú mérőgömbök a fokozatok Gauss-eloszlása miatt nem alkalmasak nagy pontosságú mérések elvégzésére. A ZEISS nagy pontosságú tapintói (a kék adapterről ismerhetők fel) tanúsítvánnyal igazolt, garantált gömbpontosságot kínálnak. Például < 60 nm-es hitelesített gömbölyűségű és ±0,001 mm-es garantált átmérőpontoságú tapintók is elérhetők.

Az ideális tapintót keresi?

Tapintók bármilyen hosszúságban a világ legnagyobb tapintóválasztékából

Vegye észre és előzze meg a tapintó kopását

Még a legjobb minőségű tapintók is fogyóeszközöknek számítanak, amelyeket rendszeresen ellenőrizni kell. Ez az egyetlen módja a mérési pontatlanságok megelőzésének, mivel a tapintó kopása és anyagának forgácsolódása hosszú távon elkerülhetetlen. A ZEISS Diamond!Scan tapintóval azonban tartós anyagának köszönhetően élettartama jelentősen meghosszabbítható.

Ha kétség merül fel, a tapintókat rendszeres időközönként cserélni kell a lehető legpontosabb mérések biztosítása érdekében. Ez különösen igaz, ha a tapintóval ütközés történt vagy leesett a földre.

Ha egy tapintót hosszú ideig használnak, a kopás elkerülhetetlen. Ha egy tapintót hosszú ideig használnak, a kopás elkerülhetetlen.

Szakértői tanács

Tapintóját maga is egyszerűen ellenőrizheti egy mikroszkóp és egy erős fényforrás (>1000 lumen) segítségével, és szükség esetén kicserélheti tapintóját. Azt javasoljuk, hogy a 2–8 mm átmérőjű tapintógömböket 10–40-szeres nagyítással ellenőrizze. Az 1 mm-nél kisebb tapintókat 40–80-szoros nagyítás mellett ellenőrizze, hogy az anyagkopás jól látható legyen.

Anyagfelhalmozódás észlelése és eltávolítása a tapintógömb felületéről

A munkadarab és a tapintógömb anyagától függően elkerülhetetlen az anyag felhalmozódása a tapintógömb felületén. Ezért az anyagfelhalmozódás csökkentése és a mérési pontatlanságok elkerülése érdekében a tapintókat rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell. Az anyagfelhalmozódás a puha munkadarabfelületek, például alumínium esetében nagyobb problémát jelent. Erre a problémára jelent ideális megoldást a ZEISS Diamond!Scan tapintó, mivel a gyémántgömböknek köszönhetően minimálisra csökken az anyagfelhalmozódás a tapintókon.

A tapintó kopásához hasonlóan az anyagfelhalmozódás gyors észleléséhez is a tapintó mikroszkóppal történő vizsgálatát javasoljuk.

Az anyagtól függően elkerülhetetlen az anyag felhalmozódása a tapintógömb felületén. Az anyagtól függően elkerülhetetlen az anyag felhalmozódása a tapintógömb felületén.

Szakértői tanács

Tapintóját ZEISS tisztítókendővel tisztítsa meg, minimális nyomás alkalmazásával. Ezek egyaránt alkalmasak félgömb alakú lemezek és kalibrálógömbök tisztítására is. A makacs szennyeződések eltávolításához rövid időre áztassa be egy megfelelő tisztítóoldatba (majd törölje szárazra ZEISS mikroszálas törlőkendővel). Egy másik praktikus megoldás a tapintókhoz a koordináta-mérőgépekhez készült tisztítókészletünk.

Ezenkívül a tapintó egyéb szennyeződésének elkerülése érdekében a mérési folyamat előtt győződjön meg arról, hogy a munkadarab felülete, a vezetőpályák és a munkadarab rögzítései mind tiszták.

Tudjon meg többet a tapintókról a #measuringhero-val

A tapintók nemcsak, hogy több részből állnak, hanem egy teljes tapintórendszer részét is képezik. A koordináta-mérőgépekkel és a csatlakozóelemekkel, hosszabbítókkal, tartókkal és rögzítőbetétekkel kombinálva a tapintók megbízható ZEISS minőségben, kimagasló pontosságú és megismételhetőségű mérési eredményeket biztosítanak. Tudjon meg többet a tapintók szerepéről és a tapintógyártás lépéseiről a #measuringhero-tól!

Gyakran ismételt kérdések a tapintókról

Mit tegyek, ha a méréseim túl nagy ingadozást mutatnak?

Ha egy mérés nagyfokú fluktuációt mutat, az esetek 90 százalékában a tapintórendszerrel van probléma. Ennek megoldásához ellenőriznie kell a tapintórendszer reprodukálhatóságát, és ha szükséges, optimalizálnia kell azt.
Más tényezők is befolyásolhatják a tapintóval végzett mérések pontosságát:
 • Környezeti hatások, különösen a hőmérséklet
 • Rögzítések
 • Mérőprogram
 • Gép

Hogy tudom ellenőrizni a tapintórendszer reprodukálhatóságát?

A tapintórendszer reprodukálhatóságát három lépésben tudja ellenőrizni. Ismételje meg többször a 2. és 3. lépést, és hasonlítsa össze az eredmények megismételhetőségét egy kiértékelő eszközben (pl. Excel vagy PiWeb):

 1. Kalibrálja a tapintórendszert.
 2. Mérje meg a kalibrációs gömböt a referencia tapintókészülékkel, és állítsa a gömb pozícióját nullára.
 3. Mérje meg a gömböt a tapintórendszer összes tapintójával, és ellenőrizze az eltéréseket.

Mi a gömb javasolt pontossága?

A tapintógömb hagyományos pontossága 5. minőségi fokozatú. Nagyobb pontosságú alakmérésekhez jobb gömbölyűségű gömbökre van szükség a mérési hibák minimalizálásához. Vegye figyelembe azonban, hogy a 3. minőségi osztályú gömbök nem feltétlenül jobbak, mint az 5. minőségi osztályúak, mivel a tapintógömbök minőségi osztályát gyártási tételenként határozzák meg. Tehát ha egy bizonyos gyártási tétel tűréshatáron belül van, akkor a tétel valamennyi gömbjénél azonos minőségi osztályt feltételeznek. A gömbök pontossági eloszlása Gauss-eloszlásnak felel meg. Ezért a 3. minőségi osztályban gyengébb pontosságú gömbök is kaphatók.

Ha nagyon pontos gömbölyűségű tapintóra van szüksége, használjon tanúsítvánnyal rendelkező tapintót. Csak így lehet biztos abban, hogy biztosított az előírt gömbölyűség, ami megfelel az Ön követelményeinek.

Hogyan tudom ellenőrizni a tapintó kopását, és milyen gyakran van erre szükség?

A tapintó minden más eszközhöz hasonlóan ki van téve a természetes kopásnak és elhasználódásnak. A dörzsölődés, karcolás, morzsolódás, illetve az anyaghasználat, olaj vagy festék miatt keletkező szennyeződések jelentősen befolyásolják a mérési pontosságot. Mivel ez rendszerint szabad szemmel nem látható, a tapintók esetleges sérüléseit vagy szennyeződéseit mikroszkóppal kell megvizsgálni. A vizsgálat elvégzésének gyakorisága függ a tapintó alkalmazásától vagy a környezeti paraméterektől.

Javasolt a gyártóberendezésekhez hasonlóan áttekintést készíteni egy eszközadatlap formájában, és ez alapján meghatározni a felülvizsgálati intervallumot.

Mennyi ideig használhatom a tapintót?

Teljes mértékben az alkalmazás típusától függ, hogy mennyi ideig használhatja a tapintót. A kopás ott jelentkezik, ahol a tapintógömb érintkezik a megmérni kívánt munkadarabbal. Ha mindig ugyanazt a pontját használják (pl. egy sík szkennelése során), akkora a tapintók élettartama rövidebb, mint akkor, ha pl. körök szkennelését végzik. Ennek oka, hogy a gömb teljes kerülete használatban van. A tapintókat befolyásoló egyéb tényezők: szkennelési távolság, sebesség, a tapintási erő, a mérési környezet és a mérendő anyag.

Javasoljuk, hogy minden tapintóhoz készítsen egy minőségellenőrzési kártyát, és ezt használja a tapintó rendszeres ellenőrzéséhez. Ezzel biztosítani tudja az adott tapintó megbízható átlagos élettartamát a használat során.

Használhatom tovább a tapintót egy ütközés után?

Ha ütközés történt, a tapintórendszert egy gyűrűn kell ellenőrizni. Mivel nagy pontosságú mérőeszközökről van szó, nem szabad semmilyen kockázatot vállalni. Különös figyelmet kell fordítani a szénszálas szárral rendelkező tapintókra vagy hosszabbítókra, mivel előfordulhat, hogy egyes szálak elszakadnak. Ezt csak magán a gyűrűn lehet észrevenni. A karbid- vagy kerámiaszáras tapintók használhatók ütközés után, ha a gömb még a száron van.

Vigyázat: Rendkívül óvatosan kell eljárni csapolt gömbök esetén! A szárra ragasztott vagy forrasztott gömbökkel ellentétben ezek a gömbök nem feltétlenül esnek le sérült csatlakozás esetén. Lazán ott maradhatnak a csapoláson, és mérési hibákat okozhatnak. Sajnos ez gyakran észrevétlenül történik, ezért a csapolt gömböket azonnal ellenőrizni kell az ütközés után.

Mit jelent a szárérintés?

Ha a munkadarab és a tapintószár érintkezik a tapintógömb helyett, szárérintésről beszélünk. Mivel a szár érintése is jelet küld a tapintófejről, de nincs meghatározva, ezért a szár érintése helytelen mérési eredményekhez vezet, amelyet gyakran nem vesznek észre. Ha a mérés kisméretű, rendszerint vékony szárú tapintógömbökkel történik, fennáll a veszélye, hogy a szár meghajlik a tapintás során. Ha a használt rögzítők (pl. szögvasak vagy kockák) rossz minőségűek, vagy pontatlanul lettek beállítva, ugyancsak előfordulhat a szár érintése.

Mire kell figyelnem egy tapintórendszer tervezése során?

Az alábbiakra kell figyelnie a tapintórendszer tervezése során.

A tapintórendszer

 • legyen a lehető legmerevebb,
 • a lehető legkevesebb csatlakozási ponttal rendelkezzen,
 • súlya legyen a lehető legkisebb,
 • hőtágulása legyen a lehető legkisebb.

Ezenkívül ügyelnie kell a kiváló minőségű alkatrészek használatára, mivel a tapintórendszer minősége határozza meg 100%-ban a mérési eredmények pontosságát.

ZEISS tapintókhoz kapcsolódó sikertörténetek

Az ideális tapintót keresi?

Néhány kattintással könnyen megtalálhatja és meg is rendelheti!