CONTURA G2 koordináta-mérőgép

ZEISS CONTURA

A kompakt osztály referencia gépe

CONTURA – a ZEISS rugalmas, megbízható és kompromisszumoktól mentes minőségbiztosítást szolgáló széles körű platformja. A legújabb generáció még precízebb és a nagyobb méréstartomány mellett optikai szenzorok nagyobb csomagját is kínálja. A kiemelkedő scanning technológia, a ZEISS CALYPSO referencia szoftver és a magas összehangoltságú általános koncepció rögzítik a ZEISS CONTURA helyét osztálya alapvető gépeként.

ZEISS CONTURA

hossz méréshiba E0

1,5-től + L/350 μm

Méréstartomány

  X Y
Z
7/7/6 700 700 600
7/10/6 700 1,000 600
10/12/6 1000 1200 600
10/16/6 1000 1600 600
9/12/8 900 1200 800
9/16/8 900 1600 800
12/18/10 1200 1800 1000
12/24/10 1200 2400 1000

Szenzorváltozatok

A ZEISS CONTURA-t rögzített passzív szenzorral, a rugalmas RDS forgatható mérőfejtartóval vagy aktív scanning mérőfejjel szállítjuk. Az összes szenzor változat lehetővé teszi a scanninget. Az aktív kivitelnél a ZEISS navigator technológia alapkivitel – a szünetektől és problémáktól mentes mérések érdekében.

Robusztus és precíz

A konfigurációktól függően kerámia vagy CARAT vezetőpályákat használunk a ZEISS CONTURA-n a magasabb merevség, alacsonyabb hőtágulás és minimális mozgó tömegek érdekében. Az összes csapágy mindhárom irányban konzisztens stabilitást biztosít magas mozgási sebességek és gyorsulás esetén is. A ZEISS CONTURA független rögzítésű üvegkerámiából készült mérőlécei gyakorlatilag tágulásmentesek, ezért nem igényelnek további hőmérsékletszenzorokat vagy matematikai kompenzációt. Üzemi használatra alkalmasak és szennyeződés, valamint egyéb behatások ellen védettek.

Számítógépes támogatású pontosság (Computer-Aided Accuracy, CAA)

A portál dinamikus erőknek van kitéve, melyek különösképpen a scanning folyamán befolyásolhatják a pontosságot. A ZEISS CONTURA kiszámítja az ilyen inerciahatásokhoz szükséges kompenzáció mértékét. Ez biztosítja, hogy a szükséges precizitás nagy mérési sebességek esetén is fennmaradjon.

Kényelmes kezelés

A rendszer kezelése egy felhasználóbarát kezelőpulton keresztül történik, melyhez nincs szükség számítógépre. A progresszív joystick-ok lehetővé teszik az összes tengelyirányú mozgás könnyebb és precízebb vezérlését. A sebesség CNC módban vezérelhető.

Opciók

  • Magas hőmérséklet gradiens (HTG, High Temperature Gradient) nagyobb hőmérséklettartományhoz (18-26 °C) azonos mérési bizonytalanság mellett. A munkadarab és a mérőgép számára is tartalmaz hőmérsékletszenzorokat. X= 700/1000 mm-hez kapható
  • Integrált tapintócserélő tár az újrakalibrálástól mentes megismételhetőség érdekében
  • QuickChange gyors tapintó váltás az aktív mérőfejekhez
  • A ZEISS AirSaver 60%-kal kevesebb sűrített levegő fogyasztást eredményez

Szenzorváltozatok

Direkt
A direkt szenzor modell ideális ferde jellemzőket nem tartalmazó kisebb alkatrészek mérésére. A ZEISS VAST XXT scanning szenzorral felszerelt ZEISS CONTURA direkt egy különösen kedvező megoldást kínál a ZEISS scanning technológia világába való belépéshez gyártási célokra és egyes feldolgozási lépések folyamatvizsgálatára. A választható XDT egypontos szenzor szükség szerint utólagosan a ZEISS VAST XXT-re cserélhető. A ZEISS CONTURA direkt a a 10/16/6 méretig elérhető.
RDS
A ZEISS VAST XXT szenzorjával kombinálva a rugalmas RDS forgatható mérőfejtartó lehetővé teszi a jellemzők minden szögirányban történő scanningjét. Összesen 20 736 pozícióban 2,5°-os lépésenként az RDS gyakorlatilag az összes térbeli szöget el tudja érni. Ez különösen előnyös a komplex alkatrészek mérését tekintve, amihez különleges tapintó konfigurációkat kell kialakítani. Az optimális kalibrálási rutinoknak köszönhetően a kalibrálási idők minimális hosszúságúak. Az RDS szintén lehetővé teszi a ZEISS optikai szenzorok ZEISS CONTURA-n történő használatát.
Aktív
A ZEISS CONTURA aktív-ot alap változatban navigator technológiával szállítjuk az egyetlen problémamentes folyamatban elvégzett és gyors scanning érdekében. A ZEISS VAST XTR gold vagy VAST XT gold active scanning mérőfejeivel működtethető – és különösen alkalmas a mély és eltolt jellemzők magas termelékenységgel végzett mérésére. Mindkét szenzor ugyanazt a csatlakozó aljzatot használja. A meglevő mérőprogramok konverziót követően használhatók. A QuickChange gyors tapintó váltó rendszer szintén választható.