MICURA koordináta-mérőgép

ZEISS MICURA

Maximális precizitás kisméretű alkatrészek esetében

A ZEISS MICURA mértékadó a kompakt osztályban. Kis mérete ellenére a ZEISS MICURA nem megy bele a pontosságot illetően kompromisszumokba. A ZEISS MICURA-t alap változatban a ZEISS VAST XT gold scanning szenzorral és navigator technológiával szállítjuk.

ZEISS MICURA

0,7-től + L/400 μm

Méréstartomány

  X Y
Z
5/5/5
500 500 500

Kicsi és precíz

A ZEISS MICURA az ipari gyártás új igényeinek kielégítését szolgáló megoldás, melyek keretében az alkatrészek egyre kompaktabbá válnak és a pontosságot illető igények is egyre erősödnek. A ZEISS VAST XT gold csúcstechnológiájú szenzorral és navigator technológiával felszerelt ZEISS MICURA aktív scanninget kínál egy mikrométernél kisebb mérési pontosság mellett. A ZEISS MICURA különösen a kisebb, komplex és szűk tűrésekkel jellemzett, például az optikában és elektronikában használt alkatrészekhez alkalmas. Kompakt mérete ellenére a rendszer 500 x 500 x 500 milliméter méretű mérési területet kínál, jóval többet, mint a vele összehasonlítható eszközök.

Precíz és nagy sebességű scanning

A ZEISS VAST XT gold szenzor nagy, 200 mérőpont/másodperc-es sebességű scanninget tesz lehetővé. Ennek eredményeképpen a geometriai jellemzők mellett az alak és helyzet tűrések, például a körkörösség és a síklapúság is precízen és rövid idő alatt felvehetők. A szenzor nagyon kicsi tapintókkal is felszerelhető. A legkisebb tapintó átmérője csupán 0,3 mm.

Automatikus mérési sebesség a ZEISS VAST navigator használatával.

A ZEISS MICURA-t alapesetben a VAST navigator technológiával szállítjuk. Automatikusan és garantált pontosság mellett konfigurálja az optimális mérési sebességet, jelentősen lecsökkentve a mérési időt. A ZEISS MICURA kissé lassabban mozog a magasabb precizitást igénylő területeken. Gyorsabban mozog egyszerű kontúrok esetében, vagy pedig akkor, amikor alacsonyabb pontosságra van szükség. A navigator technológia az érintőleges megközelítés és scanning, a spirális scanning és a gyors, dinamikus tapintó kalibrálás következtében időt is megtakarít.

Számítógépes támogatású pontosság (Computer-Aided Accuracy, CAA)

A dinamikusan előidézett inerciahatások által okozott mérési hibák automatikusan kiegyenlítésre kerülnek.

Működtetés és ergonómia

A ZEISS MICURA-t egy új tervezésű vezérlőpulttal szállítjuk. Egy kijelző és két joystick teszi lehetővé a kezelők számára a gép számítógéptől független vezérlését és programozását. A rendszer könnyen kezelhető és mérőgépekkel szerzett részletekbe menő tapasztalat nélkül is lehetővé teszi a mérés megkezdését. A gránitasztal elülső oldalán található polc lehetővé teszi a vezérlőpult és a szerszámok méréstartományon kívüli tárolását.

Alaposan átgondolt kialakítás

  • Kerámia vezetőpályák és egy nagy csapágy alap csökkentik minimálisra a külső hatásoknak való kitettséget
  • A négy oldalon megtalálható ZEISS légcsapágyak biztosítják a stabilitást és precizitást
  • A ZEISS MICURA-t egy a munkadarabot mérő hőmérsékletszenzorral szállítjuk
  • A szenzor tapintóereje aktív szabályozású és nagyon alacsony - ezért az ideálisan megfelel az érzékeny anyagokhoz
  • A vezérléstechnológia, a szoftver, a szenzorok és további részegységek a ZEISS termékei és egymáshoz optimálisan illesztettek

Alkalmazási példák

  • Kimagaslóan pontos vezetékekkel és csapágyakkal gyártott átalakítók és állítóegységek
  • Minimális tűrésű dugattyúk és hengerek
  • Mesterséges csípőízületek
  • Fogaskerekek
  • Optikai lencse elemek