ZEISS XENOS

ZEISS XENOS

A referencia

A ZEISS XENOS mindenütt otthon van, ahol maximális pontosságra van igény - a kutatóintézetek mérőszobáiban, a repülőgép- és űrhajózási valamint az optikai iparban. A csúcstechnológiájú gép a műszakilag lehetséges határon kombinálja a pontosságot és a közel egy köbméteres mérési tartományt.

ZEISS XENOS

Hossz méréshiba E0

0,3 + L/1 000 μm

Méréstartomány

  X Y
Z
9/15/7 900 1 500 700

Innovatív mechanikai kialakítás

A ZEISS XENOS a bevált ZEISS CenterMax-ra alapozott új mechanikai kialakítással győz meg. A hagyományos portál típusú kialakítástól eltérően az Y vezetőpályák az oldalfalak tetején vannak, elkülönítve a mozgó tengelyeket az asztaltól. Mivel csak a kereszttartó mozog Y irányban, kevesebb mozgó tömegről van szó. Ez mindig azonos marad, mely a mozgó asztalhoz képest valódi előnyt nyújt. Mindkét szempont - a súlycsökkentés, ill. a mozgatott tömegek állandósága a hajtások optimális koordinációját teszik lehetővé a gyorsítás és maximális sebesség tekintetében.

Lineáris hajtás az összes tengelyen

A ZEISS XENOS az összes tengelyen lineáris hajtással van felszerelve. Az előnyök: magas sebesség, nagyon nagy gyorsulás, magas pozicionálási pontosság és nyíróerőtől mentes hajtások. A lineáris hajtások, és magas felbontású mérőlécek a ZEISS XENOS-nak nagyon magas úttartást és igen nagy, 100 nanométer alatti pozicionálási pontosságot biztosítanak. Például a tapintó kihajlás állandóbb marad, ezáltal magasabb pontosságot eredményezve. Egy másik előny a görbe felületek mérésekor válik nyilvánvalóvá: minél megbízhatóbban és pontosabban követi egy tapintó a megadott utat, annál pontosabban lehet meghatározni a hibákat.

Virtuális központi hajtás

A ZEISS XENOS két Y irányú lineáris hajtással van felszerelve, melyek szinkronizálása a ZEISS által kifejlesztett új technológia, a központi hajtás segítségével történik. Ez biztosítja a hajtások X tengely pozíciójától függő optimális erőelosztását. Ezt a legújabb generációs vezérlés és algoritmus teszik lehetővé. Ez a maximális pontosság valamint a méréstartományon belüli úttartás döntő eleme.

Szilicium-karbid kerámia

A ZEISS XENOS egy innovatív szilicium-karbid kerámiát használ a gép szerkezetének pontosságban szerepet játszó alkatrészeihez. Ezt az anyagot eddig ritkán használták hasonló alkatrész méret vagy pontosság esetén. A hagyományos alumínium-oxid kerámiával összehasonlítva a szilicium-karbid kerámiát körülbelül 50%-kal kevesebb hőtágulás, akár 30%-kal magasabb merevség, valamint 20%-kal kisebb súly jellemzi. Acéllal összehasonlítva kétszeres merevséget és feleakkora súlyt eredményez.

Bővített VAST gold

A ZEISS XENOS alaptartozéka a ZEISS VAST gold referencia mérőfej. A ZEISS XENOS fejlesztése során ez a nagy teljesítményű ZEISS szenzor további optimalizálásra került a magasabb pontosság és ismételhetőség érdekében. A ZEISS XENOS merevebb összekötése az oszloppal szintén újszerű. A VAST gold szenzort maximum 800 mm hosszú és 500 g súlyú tapintókhoz tervezték, beleértve az aszimmetrikus tapintó konfigurációkat.

Optimalizált légcsapágyak

Új, még merevebb bekötésű légcsapágyak erősítik a stabilitást, magasabb pontosságot lehetővé téve.

Javított elektronikai kialakítás

A mozgó kábelek minden koordináta-mérőgép pontosságára gyakorolt hatása egyértelműen csökkent a javított szétkapcsolás és egy decentralizált modulokkal jellemzett új elektronikai koncepció következtében. Az új számítógépes támogatású pontossággal (CAA, computer-aided accuracy) támogatott átvételi módszerek és további CAA korrekciók egyre döntőbb szerepet játszanak a maximális pontosság elérésében.