One Button. One Truth.

ZEISS O-SELECT

A ZEISS O-SELECT műszerrel egyszerűen és megbízhatóan lehet elvégezni a 2D alkatrészek optikai mérését.

Szakirodalom letöltése vagy rendelése

Lépjen kapcsolatba velünk

ZEISS O-SELECT

Megbízható mérés gombnyomásra

A megvilágítás és a fókusz teljesen automatikus beállításának köszönhetően a kezelőtől származó mérési hibák kiküszöbölhetők. A ZEISS O-SELECT egyetlen gombnyomásra értékeli a jellemzőket és dokumentálja az eredményeket – igény esetén jeygzőkönyvben is.

 

 • Bevezetés
  Loading the player...

  Az új, intelligens ZEISS O-SELECT digitális mérőprojektor

  A termelési környezetben az optikai és a kontakt koordinátamérő gépek egyre inkább kiváltják az olyan kézi berendezéseket, mint a goniométereket, idomszereket és a profilprojektorokat. Ugyanakkor ezeknél a kézi eszközöknél nem szabad figyelmen kívül hagyni a kezelőtől származó hatást. Az O-SELECT műszerével a ZEISS minimálisra csökkenti ezt a hatást. Magas fokú automatizáltságának és egyszerű felhasználhatóságának köszönhetően a komplex mérések gyorsan, nyomon követhető és reprodukálható módon végezhetők el.

  Sorozatmérések egy gombnyomással

  Egyetlen gombnyomással elvégezhetők a mérések a ZEISS O-SELECT műszerrel olyan alkatrészek esetében, amelyekhez a mérési terv már létrehozásra került. A rendszer automatikusan azonosítja a pozicionált alkatrészt és betölti a megfelelő programot. A beállítás is automatikusan történik. A ZEISS O-SELECT automatikusan beállítja az optimális megvilágítást és fókuszt. Ez nem csak a kezelő munkaterhelését csökkenti, hanem a mérést a kezelőtől függetleníti és reprodukálhatóvá teszi. Igény esetén a megbízható eredmény automatikusan megjeleníthető vagy jegyzőkönyvben kinyomtatható.

  Teljes mértékben automatizált

  1. Pozicionálja az alkatrészt
  2. Indítja a sorozatmérést
  3. Reprodukálható, nyomon követhető eredmények és automatizált kimenet

  Alkalmazási területek

  A ZEISS O-SELECT az autóiparban, az elektronikai vagy műanyagfeldolgozó iparban egyaránt biztosítja a napjaink ipari környezetében igényelt egyszerűséget és megbízhatóságot. A digitális mérőprojektor különösen alkalmas a távolságok, sugarak és szögek mérethelyességének ellenőrzésére. A gyakran mért alkatrészek között vannak a perforált és hajlított alkatrészek, a fröccsöntött és lézerkivágású munkadarabok.

 • Optika és megvilágítás

  Automatikus fókuszálás

  A helytelen fókuszálás több mikrométeres mérési hibákhoz vezethet. A kézi fókuszálás során a kezelő által észrevétlenül is könnyedén keletkezhet hiba. Ennek a hibaforrásnak a kiküszöbölésére a ZEISS O-SELECT automatikusan azonosítja a mérendő jellemzőket és ennek megfelelően állítja be a fókusz síkját. Ez azt jelenti, hogy a kezelői hibákat kiküszöböltük.

  Az O-SELECT automatikusan fókuszál - a kezelő mindennemű beavatkozása nélkül

  Telecentrikus optika

  A hagyományos kameralencsék a centrális perspektíva elvén alapulnak: minél messzebb van a tárgy, annál kisebb kép formájában jelenik meg az érzékelőn. A telecentrikus lencse viszont nem változtatja a kép nagyítását, ha a tárgy axiális irányban elmozdul. Ez azt jelenti, hogy a méretpontosság a tárgy távolságától függetlenül pontosan leképezhető.

  Automatikusan a legjobb fény

  Az optikai mérés csak akkor sikeres, ha a megvilágítás helyes. A ZEISS O-SELECT szabályozható megvilágítási rendszert kínál annak biztosítására, hogy minden jellemző a lehető legjobb fényben legyen látható. Minden jellemzőhöz automatikusan kerül beállításra a megvilágítás, kiküszöbölve ezzel a kezelői hiba lehetőségét.

  1 Nyolc szegmensből álló kettős gyűrűs világítás a szabályozható visszavert fénnyel történő megvilágításhoz
  2 Rögzítő foglalat opcionális koaxiális világításhoz
  3 Átbocsátott fény a maximális kontraszt érdekében

  A megvilágító rendszer átbocsátott fényt adó eszközből és kettős gyűrűs világításból áll, ahol az egyes gyűrűkben nyolc szegmens van. Az átbocsátott fény és a kettős gyűrű egyes szegmenseinek intenzitása automatikusan kerül beállításra úgy, hogy a munkadarab jellemzőitől és a mérendő jellemző pozíciójától függően az optimális kontraszt kialakuljon.

  Koaxiális fény opcionálisan

  Rendelkezésre áll az optikával egytengelyű megvilágítás is. Ez olyan mélyen fekvő struktúrák méréséhez javasolt, amelyek egyébként rejtve maradnának az árnyékban.

 • Szoftver

  Az eredmények megszerzésének leggyorsabb módja

  A ZEISS O-SELECT szoftvere a ZEISS méréstechnikai ismereteit egyesíti az innovatív, egyszerű kezelhetőséggel. A sorozatmérések egyetlen gombnyomással elvégezhetők – a kezelőtől függetlenül. Az egyes mérések és a mérési tervek sem okoznak gondot a ZEISS O-SELECT szoftver számára: a megértése egyszerű, egyértelmű kezelői utasításokat ad és csökkenti a kezelő munkaterhelését.

  Mérés közvetlenül a képben

  Az aktuálisan szükséges funkciók és információk mindössze egy kattintásra vannak. Csak az jelenik meg, ami éppen akkor szükséges. – Ez a ZEISS O-SELECT szoftver alapelve. A legtöbb mérés esetén nem kell kilépni a főablakból. Almenükben történő navigálás helyett közvetlenül a képben mérhet. A szoftver egyértelmű grafikus és logikai szerkezete biztosítja a működés egyszerűségét. Végül: az egyes ablakok tartalma egyénileg határozható meg.

  Érintőképernyővel kezelhető

  A ZEISS O-SELECT érintőképernyővel kezelhető, ami új dimenziót nyit a kezelői kényelem terén. Számos alkalmazás esetén ez azt jelenti, hogy többé nem lesz szükség billentyűzetre és egérre.

  Sorozatmérések egy gombnyomássalSorozatmérések egy gombnyomással

  Egyetlen gombnyomással elvégezhetők a mérések a ZEISS O-SELECT műszerrel olyan alkatrészek esetében, amelyekhez a mérési terv már létrehozásra került. A rendszer automatikusan azonosítja a pozicionált alkatrészt és betölti a megfelelő programot. A beállítás is automatikusan történik. A ZEISS O-SELECT automatikusan beállítja az optimális megvilágítást és fókuszál. Ez nem csak a kezelő munkaterhelését csökkenti, hanem a mérést a kezelőtől függetleníti és reprodukálhatóvá teszi. Igény esetén a megbízható eredmény automatikusan megjeleníthető vagy jelentésben kinyomtatható.

  Teljesen automatikus sorozatmérés

   1. Pozicionálja az alkatrészt
   2. Indítja a sorozatmérést
   3. Eredmény és jegyzőkönyv

  Egyes mérések könnyedén – a Click & Pick használatával

  Az olyan ismeretlen alkatrészek is gyorsan, könnyen és megbízhatóan mérhetők a ZEISS O-SELECT műszerrel, amelyekhez nem áll rendelkezésre mérési terv. A ZEISS O-SELECT az automatikusan nagy kontrasztú és fókuszált képpel azonosítja a lehetséges jellemzőket, mint például a köröket és egyenes vonalakat.

  Ha az egeret az egyik ilyen jellemzőre tolja, akkor megkapja a lehetséges jellemzőket, mint sugarak, távolságok és szögek. Az első kattintással – Click – definiálja a kezdő jellemzőt, majd a második lépésben – Pick – kiválasztja a javasolt jellemzők egyikét – és mindezt intuitív módon, közvetlenül a tárgyon. A mért érték ezután a méretjelölő nyíl mellett jelenik meg. Ily módon az ismeretlen próbatest összes kívánt méretét megkapja.

  Egyes mérések és mérési terv létrehozása

  1. Pozicionálja az alkatrészt
  2. Indítja az egyes mérést
  3. Kiválasztja a jellemzőt a Click & Pick művelettel
  4. Eredmény és Jelentés
  5. Mérésként menti

  Mérési tervek létrehozása

  Az egyes mérést csupán egy kis lépés választja el a sorozatméréstől. Hasonlóan jár el, mint az egyes mérés esetén és a képben kiválasztja a kívánt jellemzőt a Click & Pick művelettel. Nincs szüksége különleges tudásra, mivel a programozás teljesen intuitív és ráadásul élvezetes! Eközben a mérési terv létrejön a háttérben. Annyi teendője maradt, hogy menti – ennyi az egész.

  Jegyzőkönyvek

  Lehetőség van a mérések rögzítésére és értékelésére a ZEISS PiWeb jegyzőkönyvkészítő eszközével, ami a mérőszoftverbe van integrálva. Az információcsere érdekében számos jegyzőkönyvsablon áll rendelkezésre – az egyszerű grafikus jegyzőkönyvtől a részletes listát tartalmazó jegyzőkönyvig. Ezáltal különösebb erőfeszítés és mélyebb ismeretek nélkül létrehozhatók jegyzőkönyvek. Egy különösen egyszerű lehetőség az egy kattintásos jegyzőkönyv, ami egy gombnyomásra kiadja az aktuális monitorképet egy jegyzőkönyvben.

 • A rendszer struktúrája

  Intelligens kompakt és megbízható

  A ZEISS O-SELECT hardvere és szoftvere optimálisan illeszkedik egymáshoz, ami biztosítja, hogy a 2D geometriák kiemelkedő sebességgel és megbízhatósággal mérhetők. A ZEISS O-SELECT kompakt mérete és masszív konstrukciója révén gyakorlatilag bárhol telepíthető. Ott mérheti az alkatrészeket, ahol erre szüksége van – legyen az a beérkező ellenőrzés vagy a gyártás.

  1 Nagy felbontású kamera

  2 Az autofókusz meghajtása

  3 Telecentrikus ZEISS optika

  4 Kettős gyűrűs világítás, gyűrűnként nyolc szegmenssel

  5 Opcionális koaxiális világítás

  A rendszer elemei

  A rendszer a mérőrendszerből, az érintőképernyős billentyűzetből és a ZEISS O-SELECT szoftverből áll. A külső monitor egyértelműen előnyösebb a kicsi, beépített kijelzővel szemben: jobb áttekinthetőség, jobb irányba állítás és nagyobb részletgazdagság. Az érintő funkciói tovább egyszerűsítik a rendszer működését. A szoftver kifejezetten a ZEISS O-SELECT rendszerhez került fejlesztésre, és új, innovatív szemléletet tükröz. Ez nem csak a tapasztalatlan kezelőknek jelent előnyt, hanem olyan szakembereknek is, akiknek a munkaterhelése az intelligens szoftver révén csökken.

  Koaxiális fény opcionálisan

  Rendelkezésre áll az optikával egytengelyű megvilágítás is. Ez olyan mélyen fekvő struktúrák méréséhez javasolt, amelyek egyébként rejtve maradnának az árnyékban.

  Gépméret
  402 mm x 510 mm x 727 mm (Sz x Mé x Ma)
  Mérési mező mérete
  mintegy 100 mm x 90 mm
  A rendszer elemei
  Digitális mérőprojektor, munkaállomás, monitor, ZEISS O-SELECT szoftver