Összefoglalás: A 21. század

1998 A Carl Zeiss a világ egyik vezető optikai cége a mikroszkópia és ipari méréstechnika, mikrochip gyártásához szükséges nagy teljesítményű lencsék, sebészeti mikroszkópok és szemészeti diagnosztikai és terápiás műszerek terén.
2000 Az eredetileg 26 részlegből álló Carl Zeiss Csoport négy növekvő piacra összpontosít: félvezetőgyártás és mikroelektronika, élettudományok, szemészet és ipari méréstechnológia.
2000 A Carl Zeiss a jövőorientált félvezető technológiába fektet be. Az új – Európában legmodernebb – optikai litográfiai rendszerekhez kötődő gyár új mércét állít fel az oberkocheni egységben. A mintegy 45 000 négyzetméteres alapterületű gyárban körülbelül 1 000 embert fog foglalkoztatni a jövőben.
2001 Októbertől a Félvezető Technológiai Csoport külön cégként működik Carl Zeiss SMT AG néven.
2002
A Carl Zeiss Meditec AG – a Szemészeti Részleg és az Asclepion-Meditec AG nevű cég egyesülésének eredménye – az első nyilvánosan jegyzett részvénytársaság a Carl Zeiss Csoportban.
2002
A Carl Zeiss Igazgatósága bemutatja az új globális konszernről szóló elképzelést alkalmazottainak és a nagyközönségnek. Ezen alapul a cég új stratégiai iránya. Az új vállalati képben rejlő üzenetet a „Láthatóvá tesszük”, „We make it visible” szlogen közvetíti.
2003
Először kerülnek megrendezésre az "Innovációs napok” Göttingenben. A jövőben ezt az eseményt rendszeresen megrendezik a Carl Zeiss Csoporton belüli tudósok és mérnökök információcseréjének fórumaként.
2004 A Carl Zeiss 2003. október 1-re visszamenőlegesen részvénytársasággá alakul. Ezzel egyidejűleg érvénybe lép a felülvizsgált alapítói okirat. A Carl Zeiss alapítvány marad a társaság egyedüli részvényese.
2005 A Szemüveglencse Részleg összeolvad az Amerikai SOLA céggel, és létrehoznak egy vezető globális szemüveglencse szállítót.
2006
Ünnepélyesen megnyitják a Carl Zeiss SMT AG új gyárát, mely a világ legmodernebb fejlesztő és termelő központja a litográfiai optika területén.