A ZEISS freeform technológiával készült személyre szabott lencséinek 10 éves története

Valami, amit mindenki lehetetlennek gondolt: progresszív lencsék, amelyek éppannyira egyediek, mint viselőjük – az új mérce.

2000. május 12-e egy mérföldkő volt a szemüveglencsék történetében: megszülettek az első olyan progresszív lencsék, amelyeket minden egyes szemüvegviselő személyes igényeihez lehetett igazítani a – Gradal® Individual (ZEISS Progressive Individual) széria a ZEISS-től. A progresszív lencsék személyre szabott gyártásának e technológiája forradalminak számít mind a mai napig, és egyre növekvő számú szemüvegviselő ember számára biztosít élesebb látást, köszönhetően a szélesebb látómezőknek és nagyobb viselői kényelemnek. Az elmúlt tíz év során a Carl Zeiss Vision folytatta a technológia tökéletesítését, és termékkínálatának bővítését.

A ZEISS freeform technológiával készült személyre szabott lencséinek 10 éves története

Ezúton szeretnénk „boldog születésnapot” kívánni egy rendkívül különleges lencsének! Egy lencsének, amely nem csak úgy kerül megalkotásra és legyártásra, hogy magában foglalja a lencse dioptriáját, hanem figyelembe vesszük a viselője pupillái közötti távolságot is, a keret pozícióját a szemek előtt, valamint a viselője kedvenc olvasótávolságát. Mindez lehetővé tette, hogy a progresszív lencsék gyártása teljesen személyre szabott alapon történjen, annak érdekében, hogy egy jobb, ”személyre szabott” látást tegyenek lehetővé.

 

A ZEISS Progressive Individual-lal a Carl Zeiss Vision egy olyan progresszív lencsét gyártott, amely forradalmian új tulajdonságokkal rendelkezik. A szakember által mért illeszkedési adatok alapján valamennyi ZEISS Progressive Individual lencsét egyénileg készítenek el valamennyi egyéni viselő számára. Az adatokat matematikai számításoknak vetik alá a Carl Zeiss Vision-nél, aminek köszönhetően minden szemüvegviselő a saját, egyedi lencséjét kapja meg.

Miért van szükség az ilyen törekvésekre?

Minél pontosabban kerül meghatározásra a lencse pozíciója a viselője szeme előtt, annál precízebben számításba vehető már kezdetektől fogva, azaz a gyártás előtt végzett kalkuláció során. A kihasználható látómezők szélesebbé válnak, ezért a viselői elégedettség is jelentősem javul. Ilyen formában a lencsék optimalizálásra kerülnek annak érdekében, hogy legoptimálisabb látási feltételeket nyújtsanak a viselőjük számára. Például a viselő pupillái közötti távolság, vagy más néven PD egy fontos paraméter a lencsegyártás adatai között, hasonlóan a távoli dioptriához. Mindez döntő fontosságú a közelre látás szempontjából is. Mindez kulcsfontosságú egy progresszív lencse esetében, amelyet azért terveztek, hogy a közelre és távolba látást egyaránt korrigálja, de amelynek nem szenteltek kellő figyelmet a személyre szabott lencsék bevezetését megelőzően.

Mit nevezünk „freeform”, azaz szabadformájú technológiának?

A freeform technológia lehetővé tette azt, amit korábban lehetetlennek gondoltak: egy valóban egyénre szabott formatervezés alkalmazását. Pontosan mit is jelent a freeform technológia?

Valamennyi progresszív lencse az alsó részében nyújt segítséget a közelre látás, olvasás során. A lencse felső része a távolba látást segíti, és az átmenet a két zóna között – amelyet progressziós csatornaként is ismerünk – tisztább látást biztosít a köztes távolságban. A fizika törvényei szerint, a homályos zóna keletkezik a csatorna szélein, és eltérő intenzitású lehet, a progresszív lencsekialakítás minőségétől, valamint a személyre szabott kialakítás fokától függően. Minél inkább az adott egyén igényei szerint történt a progresszív lencse felmérése és legyártása, annál kisebbé válnak a homályos zónák a periférián. Mindezek eredménye egy javuló látás és viselői tolerancia.

A progresszív lencsefelületet freeform lencsefelületként is ismerhetjük. A Carl Zeiss Vision-nél a felület apró komponensei kerülnek meghatározásra, amelyek helyileg változóak, és egy egyenletes progresszív felületet képeznek. Ezeket a felületi komponenseket teljes mértékben a majdani viselőjük igényeihez alakítják, különféle matematikai számításokkal, a gyártást megelőzően. Ez azt jelenti, hogy a lencse kialakítása egyénileg személyre szabható, személyes igényeinknek megfelelően.

A freeform technológia mérföldkövei a Carl Zeiss Vision-nél

1981 A freeform technológia bevezetése.

2000 A Gradal® Individual bevezetése: a freeform technológia lehetővé teszi a személyre szabott szemüveglencsék gyártását.

2006 A Gradal® Individual (ZEISS Progressive Individual) utódjának bevezetése: egy új paraméter került hozzáadásra – FrameFit®. A FrameFit® lehetővé teszi számunkra, hogy személyes stílusunknak és igényeinknek megfelelően válasszuk ki a szemüvegkeretet: szögletes, kerek, kicsi, nagy, vagy hajlított – a döntés a miénk.

2010. január 1-ől a Carl Zeiss Vision progresszív lencséinek teljes választéka freeform technológiával is elérhetővé vált.

2010. áprilisától elérhetőek az egyénre szabott progresszív lencsék napszemüvegek széles választékában, még a kifejezetten divatos ívelt, vagy sport modellek terén is.

További újítások vannak készülőben. Határozottan olyanok, amelyeknek előre örülhetünk!

Image: © ExQuisine - Fotolia.com