ZEISS Progressive Individual® 2: Az eddigi leginkább személyreszabott progresszív lencse a ZEISS-től – pillantás a színfalak mögé

A JOBB LÁTÁS Manuela Dauner termékmenedzsert kérdezi a ZEISS új progresszív lencséjének kifejlesztéséről

A Carl Zeiss Vision ismét innovációt indított el a személyre szabott progresszív lencsék területén. A ZEISS Progressive Individual® 2 a ZEISS eddigi leginkább személyreszabott progresszív lencséje. Ezek a szemüveglencsék bármilyen távolságra természetes látást, valamint egy testre szabott öltönyhöz hasonló optimális illeszkedést biztosítanak. De vajon mi teszi ezeket a lencséket olyan különlegessé? A JOBB LÁTÁS bepillant a színfalak mögé a ZEISS-nél, és Manuela Dauner termékmenedzsernek tesz fel kérdéseket.

 

ZEISS Progressive Individual® 2: Az eddigi leginkább személyreszabott progresszív lencse a ZEISS-től – pillantás a színfalak mögé

Manuela Dauner, Product Manager Carl Zeiss Vision

JOBB LÁTÁS: A ZEISS Progressive Individual® 2 progresszív lencséi mérföldkövet jelentenek a szemüveglencsék fejlődésében. Pontosan mitől egyénibb ez a szemüveglencse az elődeitől?

 

Manuela Dauner: Számunkra a ZEISS-nél, a ZEISS Progressive Individual® 2 kifejlesztése nagyon fontos lépést jelentett. Az Eyefit technológia segítségével arra törekszünk, hogy a progresszív lencsét viselők még nagyobb természetes látáskomfortot élvezhessenek, mint a múltban. Ez azt jelenti, hogy nagyobb figyelmet fogunk fordítani az adott személy látómezejére és egyéni szokásaira. Éppen ezért három olyan különböző progresszív lencse kialakítást fejlesztettünk ki, amelyek az adott igényekhez kapcsolódnak. A további fontos előnyök között szerepel, hogy az új progresszív lencsék nem csupán a szemek anatómiáját veszik figyelembe, hanem vékonyabbak, esztétikusabbak és ezért még könnyebbek. Emellett a progresszív lencsék testre szabása még rugalmasabbá vált az optikusok számára.

 

JOBB LÁTÁS: Ezeknek a szemüveglencséknek kétségkívül kiemelkedő a kialakítása. Hogyan fejlesztenek ki egy ilyen terméket? Honnan tudják a fejlesztők előre, mire lesz majd szükségük az egyes szemüveget viselőknek a progresszív lencse kialakításban?

 

Manuela Dauner: A kialakítások a progresszív lencse gyártásában szerzett sok éves tapasztalaton alapulnak. A ZEISS esetében ez több mint 30 évet jelent. A kutatáson kívül vevőink tapasztalatai is fontosak számunkra. Mind cégen belül, mind külső páciensekkel végzünk széleskörű szemüvegviselői teszteket, emellett egyetemekkel és más felsőoktatási intézményekkel is együtt dolgozunk. Mindezek mellett a piackutatások is segítségünkre vannak, természetesen végfelhasználói felméréseket végzünk annak érdekében, hogy pontosan meghatározzuk vevőink szükségleteit, valamint megismerhessük a szemüveglencsékkel kapcsolatos tapasztalataikat.

 

A szemüvegesekről készített felméréseink megerősítették, hogy a közelre látás egyre fontosabbá válik a modern mindennapi életben, többek között az öregkori látásromlásban szenvedőknek, ezért úgy döntöttünk, hogy különösen a progresszív lencsék közeli és köztes tartományaira koncentrálunk. Napjainkban a progresszív lencséknek több területen kell helytállniuk, mint korábban. Hogy csak két példát említsünk korunk kihívásaira: gyorsan átváltani szemünk fókuszát egy okostelefonról egy távoli tárgyra, majd vissza, vagy az autóban a navigációs rendszerről az útra, különösen az öregkori látásromlásban szenvedők esetében nem könnyű.

ZEISS Progressive Individual® 2: Az eddigi leginkább személyreszabott progresszív lencse a ZEISS-től – pillantás a színfalak mögé

A progresszív lencse olyan, mint egy testre szabott öltöny.

JOBB LÁTÁS: És hogyan sikerült kifejleszteni a ZEISS Progressive Individual® 2 három különböző profilját, melyek a"Kiegyensúlyozott“, az "Köztes“ és a "Közeli“?


Manuela Dauner: A három profil egy követelményelemzés eredménye volt. A szemüvegviselői tesztek segítségével, a progresszív lencsék terén szerzett sok éves tapasztalataink alapján három látástípust sikerült meghatároznunk, amelyek különböző követelményeket állítanak. Ha például valaki sokat olvas, de nem szeretne szemüveget cserélni, hanem progresszív lencse segítségével kényelmesen olvasna, akkor a lehető legnagyobb közeli tartományra lesz szüksége. A "közeli" profilt pontosan az ő részére fejlesztettük ki. A dinamikusabb, sportosabb szemüvegek kedvelőinek, valamint azoknak, akik sokat dolgoznak a számítógépen és ehhez nem szeretnének külön szemüveget, kifejlesztettük az "köztes" lencsét, amely nagyobb komfortot biztosít a köztes távolságban. A "kiegyensúlyozott“ kialakítása mindenütt kerek, kiegyensúlyozott. Számunkra ugyanakkor az is fontos, hogy valamennyi kialakítás nagy távoli zónával rendelkezzen.

 

A progresszív lencse kialakításának megválasztásakor az optikusnak ezért a lehető legpontosabban tudnia kell azokat a főbb helyzeteket, amikor a progresszív lencsék használatban lesznek, valamint a lencsét viselő személy hivatását vagy szabadidős elfoglaltságait.

 

Térjünk át más témára. Miért van a progresszív lencsék esetében életlen tartomány?

 

A progresszív lencsék speciális gyártási módszerrel készülnek. A lencse felszínén többféle optikai felszín kerül kialakításra. Ezek a felületek görbültebbek a lencse alja felé, ami egy szabálytalan felülethez vezet az alsó-szélső területeken. Ez ahhoz hasonlítható, amikor a homokozóban a földről eltávolítjuk a homokot, de a homok valahol a homokozó másik részében marad felhalmozva. Ezáltal a széli terület optikailag nem optimális a progresszív lencsék esetén és életlennek tűnik. Minden szemüveglencse-gyártónak megvan a saját tervezési filozófiája arra vonatkozóan, hogy hogyan és hová tervezi ezt a zónát, valamint az átmeneti területeket. Általában igaz, hogy minél jobban igazodik a progresszív lencse a viselőjéhez és minél személyre szabottabb, annál kisebb lesz ez az optikailag nem optimális terület.

 

JOBB LÁTÁS: Mindent egybevetve, ez kétségkívül sok munkával jár a Carl Zeiss Vision fejlesztési csapatának. Összesen mennyi időbe telt kifejleszteni a ZEISS Progressive Individual®2 technológiát?

 

Manuela Dauner: Ezt nehéz pontosan megmondani, mivel a ZEISS-nél a terveink és tervezési ötleteink állandó fejlődési fázisban vannak. Az Eyefit (Individual 2) tehát sok olyan új jellemzőt ötvöz, amelyeket hónapokon, akár éveken át gondoltunk át és fejlesztettünk ki, és végül új szemüveglencsébe ötvöztünk.

 

JOBB LÁTÁS: Hogyan tesztelik előzetesen ezt a fajta szemüveglencsét és a progresszív lencsét?

 

Manuela Dauner: Alapszabály, hogy a Carl Zeiss Vision valamennyi szemüveglencsét teszteli előzetesen. Ez rendkívül fontos számunkra, és erre intenzív szemüvegviselői tesztek formájában kerül sor. A vizsgálati személyek például különböző progresszív lencséket viselnek a sajátos igényeiknek megfelelően, és összehasonlítják azokat a látási szokásaiknak és használatuk körülményeinek fényében. Ezenkívül dokumentálják számunkra a tapasztalataikat, majd válaszolnak kérdéseinkre.

 

JOBB LÁTÁS: Minden progresszív lencsét viselőnek ajánlják-e a ZEISS Progressive Individual® 2-t? Mely viselőknek ajánlott különösen ez a technológia?

 

Manuela Dauner: Hisszük, hogy a ZEISS Progressive Individual® 2 a legjobb választás, és ennek kellene az első számú választásnak lennie az optimális közelre és távolra látáshoz. A viselő egyéni látásparamétereinek (pl. szemtávolság, hogyan ül a szemüveg és milyen a formája) és az egyéni szokásainak számba vételével a lehető legtermészetesebb látásélményt tudjuk létrehozni. Ez tény. A hagyományos progresszív lencsék átlagértékeken alapulnak, azért hogy valamennyi lencsét viselő igényeinek megfeleljenek. Ez azonban kompromisszumokkal járhat az egyén kényelmes látását illetően. Csak hasonlítsunk össze például egy testre szabott öltönyt egy egyszerű konfekcióöltönnyel– lehet tökéletes az illeszkedése, de általában nem lesz az.
Talán egy másik tipp. Tudjuk, hogy sokan sokáig félnek áttérni a progresszív lencsére, holott a kutatások és tanulmányok rámutattak, hogy minél korábban kezdjük el viselni, akár a hagyományos progresszív lencséket, annál könnyebben szokunk hozzájuk, ellentétben azzal, ha később térünk rá.

JOBB LÁTÁS: Ha előre pillantunk a jövőbe, vajon a ZEISS Progressive Individual® 2 technológiája az egyénreszabott professzionális lencsék fejlődési ciklusának végét jelentik, vagy létezik még további fejlődési lehetőség?

Manuela Dauner: A jelenlegi gyártási módszerek alapján a ZEISS Progressive Individual® 2 kétségtelenül az egyik legjobb progresszív lencse kialakítás a világpiacon. Ugyanakkor még mindig rengeteg további optimalizálási lehetőség rejlik a természetes látás számára, és mondanunk sem kell, a ZEISS folyamatosan ezen dolgozik.