Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!

Ellenőrizze itt online, hogy aktuális-e már a következő szemvizsgálat.

 

Szemünk a legfontosabb érzékszervünk. Ezért az optimális látás nélkülözhetetlen számunkra. Mikor volt utoljára látásvizsgálaton? Sokan nem járnak rendszeresen látásvizsgálatra, pedig csak ez biztosíthatja, hogy mindig optimális látásban legyen részünk. Végül is ahogy öregszünk szemünk, így látásunk is folyamatos változásnak van kitéve, és ezt sokszor figyelmen kívül hagyjuk. Látásunk romlásának első jele nem mindig a homályos vagy életlen látás. Ha úgy érezzük, megerőltettük szemünket vagy fáj a fejünk, az is látásproblémákat jelezhet.

A ZEISS több mint 100 éve a jobb látásért dolgozik – több mint 100 éve képvisel kiváló minőséget, precíziós szemüveglencséket és innovációkat az optika területén . Használja ezt a ZEISS szakemberek által kifejlesztett ZEISS Online Látásellenőrzést[1], és ellenőrizze látását könnyen és gyorsan - mindezt ingyen. A teszt végén egy javaslatot kap arra vonatkozóan, hogy ajánlott-e ZEISS optikusához fordulnia szakszerű tanácsért.

Kezdje itt az online vizsgálatot!

A jobb látás jobb életminőséget is jelent, mivel látásunk a legfontosabb érzékszervünk. Környezeti benyomásaink 80 százalékát látásunkon keresztül szerezzük. Jó okkal mondjuk azt, hogy szemünk „ablak a világra”. A képzett optikus által végzett rendszeres látásvizsgálatnak az egészségmegőrzés szerves részét kell képeznie. És ez nem csak saját érdeke, hanem másoké is, ha például forgalomban vezet / vesz részt. Általánosságban, ha nem tudunk fennálló látásproblémáról, javasolt kétévente részt venni látásvizsgálaton. A ZEISS Online Látásellenőrzés kiindulópontként információt nyújt szeme aktuális teljesítményéről.[1]

Felnőtteknek (ha nem tudnak fennálló látásproblémáról) rendszeresen ajánlott látásvizsgálaton részt venniük

a. 20 és 39 éves kor között legalább háromszor
b. 40 éves kor fölött: 2-3 évente
c. 65 éves kor fölött 1-2 évente.

A gyerekek látását ajánlott az alábbiak szerint ellenőriztetni optikussal:

a. Első vizsgálat: 2 és 3 és fél éves kor között legkésőbb
b. Második vizsgálat: mielőtt elkezdik az iskolát
c. Ezután kétévente – akkor is, ha nincs konkrét problémájuk –, így a látásuk romlásának bármilyen korai jele felismerhető.
d. Koraszülötteknél és komoly látásproblémával rendelkező szülők vagy testvérek esetén a vizsgálatot mielőbb ajánlott elvégezni  – 6 és 12 hónapos kor között –, a későbbiekben pedig rendszeresen.


Milyen gyakran kell látásvizsgálaton részt venni?
elrejt

Az online látásellenőrzés három részre oszlik:

 

Kezdje el az ellenőrzést!

[1] Jelen online látásszűrő vizsgálat nem minősül orvosi vizsgálatnak és nem helyettesíti a képzett szakember által végzett vizsgálatot. Nem használható betegségek és egyéb panaszok diagnosztizálására, vagy az adott betegség gyógyítására, enyhítésére, vagy megelőzésére. A jelen vizsgálat kizárólag azt a célt szolgálja, hogy általános képet kapjon a szeme dioptriájáról, valamint, hogy javasolt-e az Ön számára egy szemész szakorvos általi vizsgálat.

Milyen szűrések állnak rendelkezésre?


Látóélességi teszt

Ez minden bizonnyal a legfontosabb szűrés. Minden szemüvegviselő ismeri ezt a vizsgálatot. Az optometrista arra kéri, hogy olvasson fel betűket és számokat, valamint azonosítsa be a speciálisan nyitott gyűrűk (Landolt-gyűrűk) irányát. Mindezt különböző vetített méretben. Az optometrista ellenőrzi, hogy mekkora méretben tudja minden nehézség nélkül beazonosítani a látottakat. Ezután az optometrista egy szubjektív refrakcióként is ismert vizsgálatot is elvégez. Miközben különböző dioptriájú lencséket helyez a próbakeretbe, meg kell mondanunk, hogy jobban vagy rosszabbul látunk-e az adott lencsével. Az optometrista először az egyik, majd a másik szemre optimalizálja a lencsét. Ezután fontos egy binokuláris vizsgálat során a két szem együttműködésének ellenőrzése is. A két szem együttműködési zavara, szaknyelven a heterofória nevű látászavar felismerésére egyéb teszteket is használnak, így a látászavar korrigálható, néhány esetben pedig gyógyítható.

Ingyenes online vizsgálatunk első részében a kijelzőn szimulált látásvizsgálatot végzünk. Ez nem helyettesíti az optometrista által végzett vizsgálatokat. Azonban általános képet kap látásának minőségéről.

A látásvizsgálat közben akkomodáció (a szem különböző távolságokhoz történő automatikus alkalmazkodása) nélkül határozzuk meg a látáshiba korrekciójához szükséges törőerőt.

0,00 D (dioptria) = normál látás (emmetrópia)

0,00 D-től eltérő dioptriák = látáshiba (ametrópia)

pl. sph +2,00 D (dioptria) = távollátás (hipermetrópia) – vagy presbiópia (a közeli tárgyakra való fókuszálási képesség korral járó fokozatos csökkenése). Itt az addíció (Add) kifejezést is használjuk

pl. sph -1,00 D (dioptria) = rövidlátás (miópia) A -6,00 D feletti dioptriákat erős miópiának nevezzük.

cyl 1,00 D (dioptria) = cilinderes ametrópia (asztigmia) – a szem a pontot rúdnak vagy vonalnak látja

 

A látásvizsgálati eredmények magyarázata:
elrejt


Kontrasztérzékelési teszt

Kezdetben azt gondolhatja, hogy ez a vizsgálat nem olyan fontos. Azonban a kontrasztérzékelésnek jelentős szerepe van a kényelmes látásban. Ha nem tudunk különbséget tenni a kontraszt alapján, az szemfáradtsághoz vezethet. Azt mind ismerjük, milyen ha a számítógép kijelzőjén nincs jól beállítva a kontraszt vagy ha rossz fényviszonyok között próbálunk olvasni.

A kontrasztérzékelés ellenőrzése fontos a látásunkban beállt változások felismerésében. A kontrasztérzékenységben bekövetkező változás például a szürke hályog jele is lehet.

Online szűrővizsgálatunk második részében a kontrasztérzékelést ellenőrizzük. A teszt lehet, hogy arra fog figyelmeztetni, hogy a kontrasztérzékelése nem olyan jó, mint lehetne. Optometristája örömmel ellenőrzi ezt részletesebben is.


Színlátási teszt

Közismert, hogy a „színtévesztés” inkább a férfiakat érinti, mint a nőket. Ez egy világszinten 180 millió embert érintő génhiba. Számos különböző típusú lencse áll rendelkezésre.

  1. A színtévesztők alig képesek bizonyos színek felismerésére. A retinában az összes szenzoros sejt - vörös, zöld és kék csap - jelen van, de néhány közülük nem megfelelően működik. A színtévesztés leggyakoribb formája a vörös-zöld színvakság.
  2. Részleges színvakság: A rendellenesség ennél a formájánál a szenzoros sejtek közül néhány teljesen hiányzik vagy nem működik. Az érintettek csak két működő receptorral rendelkeznek. Az eredmény: a színlátás jelentősen romlik. Ez néha veszélyes lehet, főleg a vörös színtévesztő és a vörös színvak sofőröknél. Ködben például csak feketét látnak az előttük haladó járművek piros hátsó világítása helyett.
  3. Teljes színvakság: Az akromatopsziaként is ismert látászavar nagyon ritka. Az ilyen látászavarban szenvedők semmilyen színbeli eltérést nem érzékelnek.

A betegség diagnosztizálására a szakember három különböző tesztet használ: pszeudoizokromatikus táblákat, Farnsworth-tesztet és Nagel-féle anomaloszkópot.
Ingyenes online vizsgálatunk harmadik részében színlátási táblákkal ellenőrizheti színlátását.