ZEISS Skylet®

Szelektív fényelnyelés a jobb kontraszt érdekében.

A Skylet® egy magas minőségű merített réteg műanyag ZEISS lencsékhez. A Skylet® napszemüveglencséket kimondottan olyan helyzetekre fejlesztették ki, melyeknél nagyobb védelemre van szükség az UV- és a vakító fénnyel szemben, s egyben a kontrasztigény is jelentősebb.
Mivel az olyan sportokat, mint a siklórepülés, a síelés, biciklizés és motorozás gyakran bonyolult fényviszonyok mellett űzik, a fokozott kontrasztérzékelés különösen fontos szerepet játszik főképp biztonsági szempontból.

Skylet® fun

Napszemüveglencsék, ZEISS Skylet fun
 • A legélénkebb Skylet® lencse 70%-os fényelnyeléssel
 • Esztétikus, narancsbarna színezés.
 • Kimondottan ideális szórt fényhez és ködös körülményekhez, például síelésnél, siklórepülésnél, túrázásnál vagy vízi sportoknál
 • A speciális fényáteresztési görbéjéből adódó optimális kontraszt  

Skylet® road

Napszemüveglencsék, ZEISS Skylet road
 • 80%-os fényelnyelésű napszemüveglencse teljes körű használatra
 • Szemrevaló barna színezés
 • Autóvezetők, motorosok, szörfösök, túrázók és a vitorlássport szerelmesei nagyra fogják értékelni közepesen erős vagy erős napfényben a kontrasztfokozó hatást  

Skylet® sport

Napszemüveglencsék, ZEISS Skylet sport
 • 90%-os fényelnyelésű sötétbarna napszemüveglencse
 • Káprázó napsütéshez és vakító fényhez, például gleccserekhez, magas hegyekhez, víz mellé és repüléshez ajánlott lencse  

Előnyök a szemüvegviselő szempontjából

 • Káprázó napsütésben és szórt fényben kimagasló színkontrasztot biztosító napszemüveglencsék
 • Alacsony súlyából és kimagasló törésállóságából fakadóan kimondottan ideális kültéri sportoláshoz
 • Szemrevaló színezések
 • Dioptriától függetlenül egységes fényelnyelés
 • 100%-os UV-védelem  
ZEISS Skylet, előnyök
Skylet® kiszűri a zavaró kék szórt fényt

Napszemüveglencse speciális fényáteresztési tulajdonságokkal

Friss tudományos újdonságok és számos teszt alapján a ZEISS K+F részlege speciálisan továbbfejlesztette a Skylet® napszemüveglencséket, hogy azok megfeleljenek az extrém fényviszonyok által támasztott követelményeknek. A lencsék speciális tulajdonsága a látható sugárzás rövid hullámhosszának jelentősen alacsonyabb áteresztésében rejlik. Az eredmény: a Skylet® napszemüveglencse még szórt fényben is kimagasló kontrasztot nyújt.

A hagyományos napszemüveglencsékhez képest a Skylet®napszemüveglencse nagyobb fényáteresztést produkál abban a tartományban, amelyre a szem kimondottan érzékeny (V λ = 555 nm). Azonos fényelnyelés mellett más lencsékhez képest így a Skylet®a viselő számára világosabbnak tűnik, de a vakító fénnyel szemben ugyanolyan védelmet nyújt.

Napszemüveglencsék, ZEISS Skylet
A kék a színek fölé kerül és eltorzítja a színeket: a kromatikus zónák a kék felé tolódnak

Hogyan befolyásolja a szóródás a színlátást?

A közvetlen napfény mindig szórt, ez kék összetevőjére van a legnagyobb hatással. Ez a jelenség befolyásolja a színérzékelésünket, mivel minden szín tartalmaz egy kevés kéket. Például ez az oka annak, hogy az eget kéknek látjuk.

A kék összetevő miatt minden kromatikus zóna eltolódik a kék felé. Minél közelebb vannak a koordináták egymáshoz, annál kevésbé látható kontraszt. Így vakító fény és homályos körvonalak jelentkeznek, melyek különösen zavaróak extrém fényviszonyok mellett, például káprázó napsütésben a vízparton vagy szórt fényben a sípályán.

ZEISS Skylet, kontrasztfokozó hatás
A kék a színek fölé kerül és eltorzítja a színeket: a kromatikus zónák a kék felé tolódnak

Kontrasztfokozás a fény kék összetevőjének csökkentésével

Kontrasztfokozó hatás

A spektrum kék részének gyengítése észrevehető kontrasztnövekedést eredményez, mivel a kromatikus zónák elmozdulnak a kéktől, a köztük lévő távolság megnő.

Ez is az egyik oka annak, hogy a spektrum kék részének gyengítése növeli a kontrasztot. A szem rövid hullámhossz melletti relatív miópiája miatt a kék fény a retina előtt gyűlik össze és átfedi a többi színt – a látás homályossá válik.

ZEISS Skylet, világosító hatás
A kék a színek fölé kerül és eltorzítja a színeket: a kromatikus zónák a kék felé tolódnak

Világosító hatás

A Skylet® napszemüveglencsék úgy csökkentik a kék összetevőt, hogy a viselőnek tisztább látásban lesz része.
Legjobban szabadban napsütésnél lehet érzékelni a Skylet® kontrasztfokozó hatását. A hagyományos napszemüveglencsékkel való összehasonlításnál is látható a világosító hatás.

Így lesz optimális látásban része Skylet® lencsével

ZEISS Skylet, javaslatok
A műanyag Skylet® fun (70%), Skylet® road (80%) és Skylet® sport (90%) fényáteresztési görbéi
 • Skylet® fun
  Közepesen élénk környezeti fényhez és bonyolult fényviszonyokhoz ajánljuk, például ködfátyolhoz
 • Skylet® road
  Közepesen erős napsütéshez, például közép-európai nyári napokra ajánljuk
 • Skylet® sport
  Ideális káprázó napsütéshez és erősen vakító fényhez, például gleccsereknél, magas hegységekben vagy repüléshez
 • Minden 1,5-ös, 1,6-os és 1,67-es törésmutatójú műanyag lencse rendelhető Skylet® road, fun és sport kivitelben.
 • Az 1,6-os és 1,67-es törésmutatójú termékek fényáteresztési görbéi eltérhetnek az 1,5-ös törésmutatójúakétól  
ÚJ! Valódi UV-védelem minden oldalon.

Ahhoz, hogy ügyfeleinknek valódi UV-védelmet biztosítsunk, a ZEISS-nél kifejlesztettünk egy további tükröződésmentes réteget, amely a lencse hátulján csökkenti a szembe közvetve visszaverődő fényt, és kiegészíti a ZEISS UV Protect Technológia által biztosított védelmet minden színtelen műanyag lencsében, amely gátolja a szemből érkező közvetlen UV-sugárzást.

Az UV-sugárzás több mint 90%-a szemből érkezik. Egy kisebb része azonban oldalról és hátulról érkezik. Mivel bizonyos UV-sugarak visszatükröződhetnek a szembe a lencse hátsó felszínéről, a ZEISS tükröződésmentes rétegeit úgy terveztük, hogy alacsony visszaverődésük legyen az UV spektrális tartományban.

A hátsó felszínen lévő UV-védelem most minden prémium ZEISS DuraVision és LotuTec típusú rétegen alapértelmezett módon megtalálható.

Tükröződésmentes rétegek UV-védelemmel

Kapcsolódó termékek

A ZEISS a világ egyik vezető szemüveglencse-gyártója, elhivatottan szolgálja a maximális precizitást és kényelmet. A ZEISS szemüveglencséket, készülékeket és mérőrendszereket tervez és gyárt, valamint a látásjavítás színvonalát folyamatosan emelő értékesítési koncepciókat és technológiai szolgáltatásokat kínál.

Keressen minket, ha szeretne belevágni

ZEISS ügyfélszolgálat