ZEISS Monofocal Aphal

Laposabb kialakítás magas mínusz dioptriákhoz.

A ZEISS Monofocal Aphal 1.5 egy műanyag aszférikus lentikuláris lencse, amit kimondottan súlyos hiperópia és afákia esetére terveztünk. 1,501-es törésmutatójával a ZEISS Monofocal Aphal tökéletes megoldást jelent: könnyű, magas az Abbe száma, azaz alacsony a fényszórása, és kiváló képminőséget nyújt, mivel az apertúra aszférikus.  

ZEISS Monofocal Aphal, ábra
Az ábra a ZEISS Monofocal Aphal 1.5 felépítését mutatja

A magas plusz dioptriával rendelkező hiperópiás szemüvegviselőknek nagyok az elvárásaik: nemcsak a lehető legkönnyebb lencsét keresik, hogy ne legyen nehéz a szemüvegük, hanem optimális látásminőségre is vágynak. Ez azt jelenti, hogy a magas mínusz dioptriákra jellemző erős asztigmiát, ami a viselők számára kimondottan zavaró, a lehető legnagyobb mértékben korrigálni kell. A magas törésmutatójú műanyagból természetesen lehetne gyártani vékony lencsét, de a fokozott fényszórás jelentősen rontaná a látáskomfortot.

A felületkialakítás

A ZEISS Monofocal Aphal 1.5 speciális előnye az aszférikus elülső felszín, melyet kimondottan magas plusz dioptriákhoz terveztünk. Az apertúra és a perem között ívelt, folyamatos átmeneti zónával és kilapított peremmel rendelkezik (kilapított aszférikus perem).
Az apertúra aszférikus kialakítása ugyanazt a kiváló képminőséget biztosítja, mint amit az aszférikus kialakítású egyfókuszú ZEISS lencséktől megszoktunk.  

Az aszférikus kialakítás előnyei

A különleges aszférikus kialakítástól a lencse laposabb. Így a nagyítóhatás vagy „szemkidüllesztő hatás” csökken, vagyis a viselő szeme nem látszik olyan nagynak Az optikai és esztétikai előnyei mellett az aszférikus kialakítás a ZEISS Monofocal Sph 1.5-höz vagy üveg lencsékhez képest súlycsökkenést is eredményez, így viselési komfortja is nagyobb. A vékonyabb pereme miatt normál keretekbe is könnyen becsiszolható.

ZEISS Monofocal Aphal, a vastagságok összehasonlítása
ZEISS Monofocal Sph 1.5 és ZEISS Monofocal Aphal 1.5 átm. 55 középvastagságainak összehasonlítása
ZEISS Monofocal Aphal, a súlyok összehasonlítása
A ZEISS Monofocal Sph 1.5 és a ZEISS Monofocal Aphal 1.5 átm. 55 súlyának összehasonlítása

Előnyök a szemüvegviselő szempontjából

 • Nagy és zavartalan látómező (nincs kör szkotóma)
 • Vékonyabb lencse: akár 10%-kal vékonyabb, mint a ZEISS Monofocal Sph 1.5
 • Pehelykönnyű lencse: akár 50%-kal könnyebb, mint az azonos törésmutatójú üveg lencse (ZEISS Monofocal Sph Mineral 1.5)
 • Akár 13%-kal vékonyabb, mint a ZEISS Monofocal Sph 1.5
 • Az aszférikus apertúra kiváló képminőséget nyújt
 • Laposabb görbület, mint a nem aszférikus és nem tórikus lencséknél
 • Kevésbé nagyítja a szemet, mint a hagyományos lencsék
 • A lapos pereme miatt normál keretekbe is csiszolható  
EISS Monofocal Aphal, kör szkotóma
A normál lentikuláris lencséknél a látómezőben egy folt keletkezik (kör szkotóma)
ZEISS Monofocal Aphal, nincs kör szkotóma
A ZEISS Monofocal Aphal 1,5-ös lencsénél nem jelentkezik kör szkotóma

Hagyományos lentikuláris lencsék

A normál lentikuláris lencséknél a plusz és a mínusz tartománynál is hirtelen az átmenet az apertúra és a perem között. Ez az optikai választóvonalnál gyors dioptriaváltáshoz vezet, ami kör alakú foltot („kör szkotómát”) eredményez a látómezőben, ami jelentősen rontja az orientációt.

Aszférikus perem

A ZEISS Monofocal Aphal 1.5 lencse aszférikus pereme elejét veszi a kör szkotóma kialakulásának, mivel az apertúra és a lencse széle között a dioptria fokozatosan változik. A viselő élvezheti a teljes látómezőt és a zavartalan orientációt. A lencsénél nem jelentkezik kör szkotóma. Bár az aszférikus perem miatt a látóélesség csökken a lencse perifériáján, periférikus látásnak teljesen megfelelő.

Ezt ajánljuk

 • Az ajánlott dioptriatartomány: +8,00 D és +20,00 D sph közötti súlyos hiperópia
 • Mint minden aszférikus és atórikus lencsét, a forgásponti követelménynek megfelelően kell illeszteni (az optikai tengely a szem forgáspontján át)
 • a színtelen lencse rendelhető DuraVision® Platinum réteggel is
 • Súlyos hiperópia esetén a viselőnek mindig ajánlott tartalékszemüveget tartania  

A ZEISS a világ egyik vezető szemüveglencse-gyártója, elhivatottan szolgálja a maximális precizitást és kényelmet. A ZEISS szemüveglencséket, készülékeket és mérőrendszereket tervez és gyárt, valamint a látásjavítás színvonalát folyamatosan emelő értékesítési koncepciókat és technológiai szolgáltatásokat kínál.

Keressen minket, ha szeretne belevágni

ZEISS ügyfélszolgálat