Több millió lépésen át Élet korlátozások nélkül

Az izlandi Össur vállalat a korlátok nélküli életet kívánja lehetővé tenni a végtaghiányos emberek számára. Következésképpen a Reykjavíkban kifejlesztett és előállított művégtagok igazi csúcstechnológiás termékek. A számos komponens tökéletes együttműködésének biztosítása érdekében az Össur ZEISS mérőgépeket használ.

Hogyan ér el sikereket az Össur a ZEISS megoldásaival:
ZEISS AICell trace
ZEISS CALYPSO
Elért sikerek:
  • Komplex geometriájú alkatrészek mérése
  • A magas hibaszázalékú manuális mérések kiküszöbölése
  • A mérési adatok gyorsabb kiértékelése és dokumentációja

Az Össur koordináta mérőgépek használatával biztosítja csúcstechnológiás művégtagjai minőségét

A kihívás: igényes geometriák

Egy lábprotézis évente egymillió lépésen át hordozza viselőjét. Ahhoz, hogy ez nemcsak hogy lehetővé, de kényelmessé is váljon, az általában kicsi és könnyű protézis komponenseknek rendkívül erősnek kell lenniük. Ez a tűréseket is igen szorossá teszi: a komputer vezérelt térdízületek egyes komponensei esetében ez csupán 10 mikrométer. A szigorú előírások betartásához a minőségbiztosítás precíz mérőeszközöket követel meg. Ezeknek a műszereknek bonyolult geometriák helyes kijelzésére is képesnek kell lenniük. Így például a műtérdízületeknél homorú és domború felületek is előfordulnak és ezeket kézzel nem lehet pontosan lemérni.

„Az új lábam révén visszakaptam a régi életminőségem egy részét” - mondja Lukas Kalemba ortopéd technikus, aki 10 évvel ezelőtt veszítette el egyik lábát.”
„Az új lábam révén visszakaptam a régi életminőségem egy részét” - mondja Lukas Kalemba ortopéd technikus, aki 10 évvel ezelőtt veszítette el egyik lábát.”
Guðlaugur Ólafsson terméktervező méréseket végez a ZEISS CONTURA-val. Ő az Össur egyik alkalmazottja, aki maga is műlábát visel
Guðlaugur Ólafsson terméktervező méréseket végez a ZEISS CONTURA-val. Ő az Össur egyik alkalmazottja, aki maga is műlábát visel

Megoldás: két koordináta-mérőgép

A véletlenszerű mintavétellel történő mérésekhez az Össur két ZEISS mérőgépre: a ZEISS CONTURA koordináta-mérőgépre illetve a ZEISS O-INSPECT multiszenzoros mérőgépre támaszkodik. „Amennyiben az összes megmunkáló gépünk működik a termelésben, óránként legalább 17 különböző alkatrészt mérünk velük,” mondja Ásgeir Páll Gústafsson minőségbiztosítási vezető, az Össur koordináta-mérőgép szakértője. A méréstechnikusok előkészítik a mérőprogramokat és a befogó készülékeket - így munkatársaik a megfelelően módon tudják pozicionálni a munkadarabokat a koordináta-mérőgépen, valamint eszerint tudják kiválasztani a megfelelő mérőprogramot. A szenzor ekkor automatikusan szkenneli a munkadarabot és megállapítja a kijelölt alak és helyzet adatokat. Az Össur a kézi mérőműszerrel végzett mérések számában jelentős csökkentést ért el első koordináta-mérőgépének 2004-es beszerzése óta.

„Egy láb elveszítése nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a teljes értékű életről. Ez a cél lebeg a szemünk előtt.”

Quality Manager Ásgeir Páll Gústafsson

Előny: bonyolult komponensek gyártása és mérése

A bonyolult ívelt felületű térdízület komponenseket, amelyeket az Össurnak éveken át be kellett szereznie, ma már a vállalat maga állítja elő. Ráadásul a dolgozók tekintélyes mennyiségű időt fordítottak kézi mérésekre. Ezen felül, a 2013 óta használt ZEISS PiWeb kiértékelő szoftver sok minden mást is, nem csupán a dokumentációt egyszerűsítette. Az adatsorok tendenciáinak gyors felismerésére és vizuális megjelenítésére nyílik lehetőség: a dolgozók számára ezáltal lehetővé téve a gyártási folyamatokkal kapcsolatos következtetések gyors levonását. Ekként a mérési adatok által nyert értékes eredmények szintén hozzájárulnak a végtermék tökéletesített minőségéhez. Ez az a minőség, mely az Össur vevőit segíti abban, hogy két lábon álljanak.

A ZEISS CALYPSO szoftver volt az egyik oka annak, hogy az Össur másodszorra is ZEISS gépet választott
A ZEISS CALYPSO szoftver volt az egyik oka annak, hogy az Össur másodszorra is ZEISS gépet választott
Az Össur bemutatása

Egy izlandi fiatalember, Össur Kristinsson, elégedetlen volt nehézkes műlábával és egy jobb megoldásra vágyott. 1971-ben Reykjavíkban kis műhelyt nyitott és gyorsan felfedezte a szilikon bélést, egy olyan új típusú kapcsolatot a test és a művégtag között, mely mára világszerte ismertté vált. Csupán két évtized leforgása alatt a pici kis műhely globális szereplővé vált, amelyet a koppenhágai tőzsdén jegyeznek és amely jelenleg 2300 főt foglalkoztat Reykjavíkban valamint 17 egyéb telephelyén világszerte; protéziseket és egyéb ortopédiai termékeket fejleszt, állít elő és forgalmaz az artrózisban (ízületi porckopásban) szenvedő illetve sérülést szenvedett emberek számára.