Versenyfutás az idővel A versenyzés különleges igényeket támaszt a méréstechnikát illetően

A versenyzés magas igényeket támaszt a motorgyártókkal szemben – a méréstechnikát illetően is. Következésképpen a Pankl Racing Systems a brucki telephelyén a szinte majdnem csak kézi mérőberendezéseit ZEISS mérőgépekre cserélte le és ezáltal akár 80 százalék mérési időt takaríthat meg.

Hogyan ér el sikereket a Pankl a ZEISS megoldásaival:
ZEISS CALYPSO
ZEISS VAST XXT
Elért sikerek:
  • A mérési idő 80 %-os csökkenése
  • Javult a minőség és a mérési eredmények összehasonlíthatósága
  • A mérőgép a mechanikai rezgésekkel és a hőmérséklet-ingadozásokkal szemben érzéketlen

Az autósport beszállító a ZEISS méréstechnikának köszönhetően csökkenti a mérési időt a gyártósoron

Kihívás: szigorú követelmények, bonyolult mérések

„Könnyebb, megbízhatóbb és jobb minőségű,” mondja Mario Pichler, a Pankl Engine Systems minőségbiztosítási vezetője, a Formula–1-es autósport csapatainak motoralkatrészekkel szemben támasztott egyre növekvő igényeire vonatkozóan. Ennek megfelelően a Pankl mérnökeinek olyan alkatrészek tervezése a feladata, amelyek a lehető legkönnyebbek, ugyanakkor képesek ellenállni a verseny szélsőséges követelményeinek is: „A tömeg és a megbízhatóság között gyakran vékony az elválasztóvonal,” mondja Pichler.
A technológia határainak kiszélesítéséhez sokat kell mérni - nem utolsó sorban a gyártási folyamatok során. Néhány évvel ezelőttig a Pankl kézi mérőeszközöket használt az ilyen folyamatközbeni mérésekhez. „Ez sok időt vett igénybe és nagymértékben a dolgozók szakismeretétől függött,” mondja Pichler.

Mario Pichler célja a folyamatban lévő mérések automatizálása volt
Mario Pichler célja a folyamatban lévő mérések automatizálása volt
„A múltban manuálisan végzett méréseket most már a DuraMaxon is elvégezhetjük” – nyilatkozta Mario Pichler, a Pankl Engine Systems minőségbiztosítási igazgatója
„A múltban manuálisan végzett méréseket most már a DuraMaxon is elvégezhetjük” – nyilatkozta Mario Pichler, a Pankl Engine Systems minőségbiztosítási igazgatója

Megoldás: a folyamatközbeni mérések automatizálása

A folyamatközbeni mérések felgyorsításának és ismételhetőségének elsődleges céljával a Pankl úgy döntött, leteszteli a ZEISS DuraMax 3D koordináta-mérőgépét. A kompakt mérőgép a mechanikai rezgésekkel és a hőmérséklet-ingadozásokkal szemben érzéketlen, amely ideálissá teszi a gyártó környezetben való felhasználásra. A méréstechnikusok pedig már ismerték a ZEISS CALYPSO mérőszoftverét.
„A ZEISS DuraMax egyszerűen egy plug & play alternatíva volt számunkra,” mondja Pichler. A méréstechnikusok áttették a már meglévő mérési programokat a gépre, lemérték az első munkadarabokat és beindult a tesztüzem. „Akárhogyan is, két héten belül már egyáltalán nem akartak a mérőgép nélkül dolgozni. Megszületett a döntés: megtartjuk,” számol be Pichler.

"A ZEISS DuraMax beszerzése előtt hat különböző mérőeszköz és egy öt különböző befogóval rendelkező magasságmérő kellett ahhoz, hogy mindent elérjünk."

Mario Pichler, a Pankl Engine Systems minőségbiztosítási igazgatója

Előny: 80 százalékos mérési idő csökkenés

A ZEISS DuraMax koordináta-mérőgép lehetővé teszi a Pankl számára, hogy akár 80 százalékkal csökkentse a mérési időt. Példa: kontúrok marása hajtórúdon. A teszt jegyzőkönyv szerint mintegy 80 jellemző mérését kell elvégezni. A ZEISS DuraMax korszakot megelőzően a dolgozóknak egy óra negyven percbe tellett elvégezni ezt a feladatot. Manapság a munkadarab a befogó által rögzítésre kerül a ZEISS DuraMaxon, amely aztán mindössze 15 perc leforgása alatt az összes szükséges értéket leméri. A számos folyamatbeli lépésre és elsőminta vizsgálatra kivetítve ez termelési szinten a Pankl számára számottevő megtakarításokat eredményez.
A ZEISS DuraMax bevezetése egy további előnnyel járt: mivel a mérőgép közvetlenül a gyártó környezetben kerül felhasználásra, a Pankl már a korai szakaszban nagyfokú bizonyossággal győződhet meg saját termékeinek minőségéről. Azóta a Pankl már négy kompakt mérőgépet vásárolt.

You can see two measurement technicians at a CMM at Pankl Racing Systems.
A koordináta mérőgép használatával a Pankl a mérési időt akár 80%-kkal is csökkentheti. A képen: Mario Pichler és René Hautz
A Pankl bemutatása

A kapfenburgi (Ausztria) székhelyű Pankl Racing Systems AG olyan könnyűsúlyú alkatrészek gyártására specializálódott, amelyek ellenállnak a szélsőséges mechanikus stressz hatásainak. A vállalat világszerte mintegy 1150 alkalmazottat foglalkoztat, akik motor- és meghajtórendszerek, valamint versenyautók, luxusautók és helikopterek alvázelemeinek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával fogalkoznak. A vállalat az első, versenyautókhoz szánt hajtórudakat 1985-ben gyártotta. Jelenleg a vállalat versenyautókkal foglalkozó részlege piacvezető a motor- és meghajtórendszerek terén.