Valóban élvonalbeli döntés Sandvik Coromant

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: a kelet-németországi Schmalkalden városában lévő Sandvik Coromant telephelyén a lefejtőmarók érintéses méréséből származó mérési értékek annyira jók voltak, hogy egyik gépészmérnök hibakeresésbe kezdett. A hibakeresés eredményeként kiderült a probléma: a kemény lapkák minden rubintapintót tönkretettek. Jelenleg a vállalat minőségellenőrei olyan tapintót használnak, amely még négy év után sem mutat kopásra utaló jeleket.

Hogyan sikerül a Sandvik Coromantnak a ZEISS Solutions-szel:
ZEISS MMZ T
ZEISS GEAR PRO
ZEISS Diamond!Scan
Sikertörténetek:
  • Pontos mérési eredmények
  • Kiváló minőség

A szerszámgyártóként működő Sandvik Coromant szilárd gyémánt tapintóval végez méréseket.

A kihívás: hibátlan mérési eredmények

Mario Peter, a Sandvik technológiai részlegén dolgozó gépészmérnök egyre gyanakvóbbá vált, amikor egy CoroMill 177-es lefejtőmarót mértek meg. „Valami nem volt rendjén”, emlékszik vissza a történtekre. Némi időbe telt, mire pontosan rájöttek, hogy mi is volt a gond, mivel akkoriban a marószerszám még fejlesztés alatt állt. Ráadásul a CoroMill lefejtőmarói testreszabott egységek, és a lapkák mérési értékei minden egyes szerszám esetében eltérőek. De még az ismert hibákkal rendelkező alkatrészek esetében is gyanúsan jók voltak az eredmények, és ez késztette a gépészmérnököt a hiba megkeresésére. Hosszas tesztelés után nyilvánvalóvá vált, hogy a vágószerszámok kemény lemezei hornyokat hoztak létre a rubinvégű tapintón. Szabad szemmel ugyan láthatatlanok maradtak, de befolyásolták a mérés pontosságát.

Mario Peter egy CoroMill 176 lefejtőmarót ellenőriz.
Mario Peter egy CoroMill 176 lefejtőmarót ellenőriz.
Mario Peter egy CoroMill 176 lefejtőmarót ellenőriz.
CoroMill 176 lefejtőmaró minőségellenőrzése. A gyémánt tapintónak köszönhetően a lapkák éles élei nem károsítják a tapintót.

A megoldás: gyémánt tapintók

Mario Peter a ZEISS Ipari Méréstechnikai részlegétől kapott ajánlatot, amely megszüntette a hibás méréseket: a ZEISS egyik szakértője a gyémánt tapintó kipróbálását javasolta. Az 1000 eurós ár miatt Peter eleinte habozott – a tapintónak ugyanis elég sok ideig ki kell tartania a beruházás megtérülése érdekében. A rubinvégű tapintókat havonta kellett cserélni, de csak 39 euróba kerültek. „A csere bőven megérte”, mondja Peter. A ZEISS MMZ-T gépen használt szilárd gyémánt tapintója már négyéves, és még mindig nem látható rajta kopás annak ellenére, hogy ugyanannyi behatásnak van kitéve, mint a rubinvégű tapintók.

Egészen biztosan gyémántbevonatú tapintókat fogunk használni a jövőben. 

Mario Peter, Mechanical Engineer in the Technology Department

Előny: kiváló minőség

A szigorú minőségi követelményeknek köszönhetően az ügyfelek a DIN 8 és a DIN 9 szabványoknak megfelelő minőségű fogaskerekeket gyárthatnak a Sandvik Coromant lefejtőmaróival. A vállalat ügyfeleinek B osztályú minőség szükséges, amely a lefejtőmarótól függően 2 mikrométernyi tűréshatárt jelent egy gépkocsi sebességváltója, és több mint 10 mikrométernyi tűréshatárt a nagy szélturbinák fogaskerekei esetében. Nagyon sok mérési érték azonban nemcsak a B osztályú követelményeknek felel meg, hanem az A vagy akár az AA osztályúaknak is. „Ez az eredmény a gyémánt tapintó használatának eredménye”, teszi hozzá Peter.

Gyémánt tapintó egy CoroMill 177 lefejtőmaró forgácsoló élén
Gyémánt tapintó egy CoroMill 177 lefejtőmaró forgácsoló élén
Ról Sandvik Coromant

A Sandvik Coromant a világ vezető szerszám-, szerszámrendszergyártója, valamint a fémmegmunkáló ipar know-howjának terjesztője. A kutatásba és fejlesztésbe tett jelentős beruházások révén a svéd vállalat egyedi innovációkat hoz létre, és új termelékenységi szabványokat állít fel az autógyártásban, a repülőgépgyártásban és az energetikai iparban dolgozó ügyfeleivel. A Sandvik Coromantnak 8000 alkalmazottja van, és 130 országban van jelen. A Sandvik megmunkálási megoldásaival foglalkozó részlegének részeként a Sandvik Coromant a Sandvik Csoporthoz tartozik. A vállalat a türingiai Schmalkaldenben lévő telephelye egy régi kelet-németországi szerszámgyár helyén működik, és jelenleg 250 alkalmazottat foglalkoztat.