A gépek is rugalmasak A Volkswagen meggyorsítja a motorgyártásban végzett minőségellenőrzést

Monitorozó rendszer, dugós idomszerek és tolómérők - a Volkswagen Sachsen GmbH chemnitzi, németországi motorgyárában ezek a munkaigényes kézi mérőeszközök a múlt emlékei közé tartoznak. Manapság a Carl Zeiss-től származó kicsi és stabil mérőgépeket használják a gyártás során végzett minőségellenőrzéshez. Rugalmas alkalmazhatóságuk az új termékeknél, termékváltozásoknál jelentős megtakarítást eredményez. A mérőgépek egyidejűleg gyorsan szállítják a pontos és részletes eredményeket.

Hogyan ér el sikereket a VW a ZEISS megoldásaival:
ZEISS DuraMax
ZEISS CALYPSO
Elért sikerek:
  • A befektetési költségek akár 70 %-os csökkenése
  • Jobb mérési eredmények

A Volkswagen meggyorsítja a motorgyártásban végzett minőségellenőrzést

A kihívás: rugalmas mérés az üzemben

A gyárban szúrópróbaszerű méréseket végeznek a gyártás folyamán a motor alkatrészek minőségének biztosítása érdekében. Mostanáig nem létezett olyan koordináta-mérőgép, mely elég kicsi és stabil lett volna az alkatrészek alakjának, és méreteinek közvetlenül gépek mellett történő ellenőrzéséhez. A kezelők korábban mérőkészülékeket és egyéb kézi eszközöket használtak. Ez a mérőeszközök gyakori cseréjét, vagy módosítását jelentette minden új termékgeneráció, vagy változat bevezetése után. Ezenkívül a folyamat időigényes és hibára hajlamos volt, mert az eredmények nagyban függtek a kezelő tapasztalatától és teljesítményétől.

A kihívás abban állt, hogy rugalmas, a gyártási környezetben is használható eszközzel tudják helyettesíteni a hagyományos eszközöket.

A Volkswagen Saschen GmbH chemnitzi motorgyárában a rugalmasan programozható ZEISS DuraMax 3D koordináta mérőgépeket használják az üzemi környezetben szúrópróbaszerűen végzett mintamérésekhez
A Volkswagen Saschen GmbH chemnitzi motorgyárában a rugalmasan programozható ZEISS DuraMax 3D koordináta mérőgépeket használják az üzemi környezetben szúrópróbaszerűen végzett mintamérésekhez

Megoldás: kicsi, stabil koordináta-mérőgépek

Manapság a rugalmas, programozható DuraMax 3D koordináta-mérőgépeket használják a folyamat során végzett szúrópróbaszerű mérésekhez. Ez lehetővé tesz a Volkswagen Sachsen számára az összes fontos motoralkatrész gyártásának támogatását.

Ugyanakkor a kicsi és stabil DuraMax piaci bevezetésével vált először lehetővé a chemnitzi motorgyár számára a koordinátaméréstechnika közvetlen bevetése közvetlenül üzemi környezetben. A rendszer csupán egy négyzetméter helyigénnyel bír. Továbbá a DuraMax 18 és 35 °C között működik, szennyeződésre nem érzékeny és egy áramcsatlakozón kívül másra nincs szüksége.

„Egy olyan mérőgép, mint a DuraMax hiánytalanul teljesíti igényeinket”

nyilatkozta Matthias Kurth, aki a Volkswagen Sachsen GmbH chemnitzi motorgyárában a szerszám- és méréstechnikai tervezésért felel.

Előny: gyorsabb és pontosabb mérések

A DuraMax legnagyobb előnye a chemnitzi motorgyár számára: több különböző mérőeszköz helyett csupán egy mérőgép kell, mely szükség szerint néhány lépésben átállítható új alkatrészekhez, vagy motorgenerációkhoz.

Továbbá a mérési eredmények részletesebbek, pontosabbak és megbízhatóbbak a korábbinál, valamint jobban összehasonlíthatók a mérőszoba eredményeivel. A chemnitzi motorgyár jelenleg 14 DuraMax gépet használ gyártó telephelyein. "Ez lehetővé tette számunkra a költségek csökkentését," mondta Kurth.  

A VW bemutatása

A wolfsburgi, németországi székhelyű Volkswagen a világ egyik vezető autógyártója. A vállalat legfontosabb céljai között szerepel a folyamat- és termékminőség. A Volkswagen Sachsen GmbH chemnitzi motorgyára a rugalmas méréstechnológia közvetlenül üzemben történő használatának éllovasa. Az 1150 dolgozó Chemnitzben körülbelül 3000 négyhengeres benzin- és dízel motort, valamint 4000 kiegyenlítő hajtóművet gyárt naponta.