Friss levegő az élethez Pontosság a méréstechnológiában

A whr Hossinger Kunststofftechnik által gyártott, és az újszülöttek megbízható levegőellátását biztosító CPAP generátoroknak a lehető legszorosabban kell zárniuk, az alkotórészeinek pedig rendkívül pontosaknak kell lenniük. A Bajorország (Németország) északi részén működő – családi kézben lévő – vállalat a ZEISS O-INSPECT multiszenzoros mérőkészülék legújabb generációjának bevezetésével, fokozta a házon belül végzett méréseinek a pontosságát és lerövidítette a mérési időket.

Hogyan ér el sikereket a whr Hossinger a ZEISS megoldásaival:
ZEISS O-INSPECT
ZEISS CALYPSO
Elért sikerek:
  • A pontosság kétszeresére nőtt
  • A mérési idő lerövidült
  • A házon belül végzett mérések százalékos aránya megnövekedett

A taktil, optikai és fehér fény szenzorok megduplázzák a precizitást, és lerövidítik a mérési időt

A kihívás: rendkívül pontos alkatrészek egy légmentesen záródó teljes rendszer számára

A CPAP generátor elve: az oxigénnel telített levegőt egy csövön keresztül, csekély túlnyomással vezetik a kisbabához. A whr Hossinger a CPAP egyes alkotóelemeit ragasztás helyett csatlakozó rendszerrel egyesíti. De a generátor is csak akkor lehet légmentesen tömített, ha az alkatrészek gyártását abszolút pontossággal végezték el. A kihívás: a mindössze háromtized milliméteres falvastagságok, a csupán néhány század milliméteres tűrések, a bonyolult kialakítású, szabadformájú alkatrészek, és a különböző színű termékek megnehezítik, időigényessé és néha költségessé tették a minőségellenőrzést azokkal az optikai mérőkészülékekkel, amelyek ennél a közepes méretű vállalatnál rendelkezésre álltak.

Apró tapintógömbátmérő a finom szerkezetekhez
Apró tapintógömbátmérő a finom szerkezetekhez
Christian Bind minőségirányítási felügyelő
Christian Bind minőségirányítási felügyelő

A megoldás: három mérési elv egyetlen gépben

A külső szolgáltató bevonásával végzett mérések mennyiségének csökkentése, azonban a minőség magas szintvonalának biztosítása érdekében a vállalat 2014-ben bevezette a ZEISS O-INSPECT multiszenzoros mérőkészüléket. Ez három mérési elvet egyesít egy gépben. A mérőberendezés azonban túl kicsi volt a whr Hossingernél gyártott nagyméretű munkadarabok méréséhez. A vállalat ezért megragadta az alkalmat, hogy a ZEISS kísérleti ügyfeleként részt vegyen a multiszenzoros mérőkészülékek legújabb generációjának a piacra való bevezetésében. A kiemelkedő tulajdonságok egyike az 500 x 400 x 300 mm-es, nagyobb mérési tartomány.

“Kontakt, optikai és fehér fény szenzorok: e három mérőmódszer interaktív együttes használata verhetetlen, mert ezek révén rendkívül hatékonnyá válhatunk.”

Christian Bind minőségirányítási felügyelő

Az előny: a pontosság kétszeresére nőtt, a mérési idő csökkent

A multiszenzoros mérőkészülék használata kifizetődött a whr Hossinger számára: „Taktil, optikai, fehérfényű érzékelő: ezeknek a mérési módszereknek a kölcsönhatása utolérhetetlen, mert ez kiváló hatékonyságot kínál nekünk,” mondja elragadtatással Christian Bindl, a minőségmenedzsment vezetője. Nem elég, hogy a vállalat kevesebb mérést végeztet a külső vállalatoknál, de a ZEISS O-INSPECT segítségével Bindl úrnak és kollégáinak most lehetősége van, a mérések sokaságának nagy pontossággal és megbízhatósággal való elvégzésére. Különben három különböző mérőberendezésre lett volna szükségük. A minőségellenőrzés vezetője szerint: „az előző mérőberendezésekhez képest megkétszereztük a méréseink pontosságát. A méréseink a fehérfényű érzékelő nélkül sokkal időigényesebbek lennének.” Bindl úr véleménye szerint, a ZEISS O-INSPECT mozgásszabadságot biztosított a mérőtechnikusoknak.”

Az optimális érzékelő valamennyi mérési feladathoz
Az optimális érzékelő valamennyi mérési feladathoz
A whr Hossinger bemutatása

A rodingi (Németország) székhelyű Hossinger Kunststofftechnik GmbH 60 alkalmazottat foglalkoztat, és többek között az orvostechnológia és az autóipar számára fejleszt, tervez és gyárt műszaki műanyagrendszereket. A családi vállalkozás 1925-ben alakult, tevékenysége ma a műanyagfröccsöntés teljes folyamatláncát lefedi. Ebbe beleértendő a tervezés és a mérnöki munka, a szerszámkészítés, a műanyag alkatrészek gyártása, valamint az összeszerelés és az ügyfélspecifikus csomagolási, szállítási és logisztikai stratégiák. Munkáltatóként a whr Hossinger személyre szabott munkaidő-modellekkel különbözteti meg magát a többi vállalattól, az összeszerelési részlegen például nincsenek meghatározott műszakok. Ez lehetővé teszi a Bajorország gazdaságilag virágzó Cham járásában működő cég számára, hogy magához vonzza azokat a munkavállalókat, akik máskülönben csak nehezen tudnák megoldani a munka és a családi teendők egyensúlyban tartását.