ZEISS AUKOM oktatás

Nemzetközi méréstechnikai alapismeretek oktatás online vagy tantermi formában

A koordináta-méréstechnika az ipari minőségbiztosítás fontos részét képezi. Az Ön alkalmazása a gépek és a méréstechnika ismeretét, valamint a matematika és fizika alapvető megértését követeli meg. Ebben fontos szerepet kap az AUKOM oktatási koncepciója. Kiterjedt ismereteket kínál a gépekkel és az eredmények elemzésével, fizikai és matematikai számításokkal és a fontos szabványokról szóló alapvető információkkal kapcsolatban.

ZEISS AUKOM képzés
A ZEISS AUKOM oktatás előnyei:
 • Garancia: A választott szinttől függetlenül az AUKOM oktatás teljesen gyártófüggetlen és tanúsított. Ugyanakkor megfelel a globális ipari szabványnak.
 • Változatosság: Az AUKOM oktatás átfogó képzést nyújt a koordináta-méréstechnika valamennyi vonatkozásában.
 • Szabványosítás: AUKOM tanfolyamainkon elsajátíthatja a mérési feladatok gyártófüggetlen megoldási módszereit.
 • Kompetencia: Bár az AUKOM oktatás igényorientált, mindig gyártófüggetlen alapismereteket és mérési kompetenciát nyújt.

Az összefoglaló oldalunkon az összes ZEISS által kínált méréstechnikai tanfolyamot megtalálja.

ZEISS AUKOM képzés

Az AUKOM képzés lehetőséget nyújt a tudása bővítésére és mérési szakértelmének elmélyítésére. Teljes mérési folyamatok szabványosított módszereit tanulja meg, és részletes képzést kap a koordináta-méréstechnika valamennyi vonatkozásában. A tanfolyamok többszintes és moduláris tervezése szabványosított ismeretek megszerzését és a saját mérési eredményeibe vetett bizalmának erősítését teszi lehetővé.

Miért különlegesek az AUKOM oktatások?
 • A globális képzési szabványok nemzetközileg összehasonlítható és reprodukálható mérési eredményeket tesznek lehetővé.
 • Az AUKOM tanfolyamok kivétel nélkül készülék- és gyártófüggetlenek.
 • A tanfolyamok végén a résztvevők egy globálisan elismert AUKOM tanúsítványt kapnak.
 • Az AUKOM oktatás különböző tudásszintek esetén alkalmas. Mindenki számára van elérhető képzés, akár nagy tapasztalattal rendelkezik, akár kezdő az illető.

AUKOM 1. szint

A doctor hat icon with a star symbol placed below.

Az AUKOM 1. képzési szintje alapszintű ismereteket nyújt az ipari méréstechnikában kezdő és haladó méréstechnikusok számára. A képzés a következőkre összpontosít: mérettűrések, a programozás alapjai, méréssorrend-tervezés, valamint bevezetés a szenzor- és géptechnikába. Az AUKOM 1. képzési szinttel a méréstechnikusok csökkenthetik a mérési bizonytalanságot, és garantálhatják, hogy mérési eredményeik megbízhatók és összehasonlíthatók.

AUKOM 2. szint

A doctor hat icon with two star symbols placed below.

Az AUKOM 2. szintű oktatáson a résztvevők haladó méréstechnikusi szintre fejlesztik ipari méréstechnikai alaptudásukat. A tanfolyam a következőkre összpontosít: alak- és helyzettűrések, a mérési tervek interpretálása, programozás és megfigyelés, valamint a megfelelő szenzor- és géptechnika használata. Az ismeretanyag mélyebb megértésével a méréstechnikus még jobban csökkentheti a mérési bizonytalanságokat, és még megbízhatóbb méréseket végezhet.

AUKOM GD&T (Alak- és helyzettűrések)

A legnépszerűbb

A worksheet for the AUKOM GD&T seminar, on which a component lies.

Az AUKOM GD&T tanfolyam haladó méréstechnikus mérnökök és tervező mérnökök számára készült. A hangsúly az ISO-GPS és ASME előírásoknak megfelelő alak- és helyzettűrésekkel kapcsolatos szakértői ismeretek elmélyítésén, továbbá a kapcsolódó szabványok innovációin van. Az összes AUKOM képzéssel egyetemben ez a tanfolyam is megfelel a globális képesítési szabványnak. A tervezési, fejlesztési és ipari mérnökalkalmazottak a következő témákban szereznek szakértői ismereteket: alak- és pozíciótűrés a méréstechnikus szemszögéből, akinek a rajzi jelöléseket metrológiai módon kell végrehajtania. Így a megelőzhetőek a félreértések, valamint az esetleges időveszteség.

Az AUKOM GD&T tanfolyam részei az alábbiak:
 • Az ISO-GPS és ASME rendszerek alapszabályai
 • Funkcionális, specifikációs, ellenőrzési fogalmak
 • Lineáris méretek és tűrések
 • Szögméretek és tűrések
 • Dátumreferencia-rendszerek
 • Irány-, helyzet- és ütéstűrések
 • Profiltűrések
 • Függetlenség elve
 • Burkoló követelmény
 • Legnagyobb anyagterjedelem feltétele
 • Legkisebb anyagterjedelem feltétele
 • Reciprocitás feltétele
 • Ellenőrzés
 • Táblázatok

AUKOM 3. szint

A doctor hat icon with three star symbols placed below.

A 3. szintű AUKOM szakértői tanfolyam célcsoportjába a tapasztalt méréstechnikusok tartoznak. A tanfolyam oktatói ipari méréstechnikai szakismereteket osztanak meg, a következőkre összpontosítva: funkció- és gyártásorientált mérés, szűrés, programkészítés, továbbá komputertomográfia, minőség és mérőhelyiség-kezelés. Az AUKOM oktatás e tanfolyamán megszerzett szakismerettel a méréstechnikus képes a részlegek között magabiztosan kommunikálni. A méréstechnikus a minimumra csökkenti a mérési bizonytalanságokat, miközben megbízható és összehasonlítható eredményeket biztosít. A méréstechnikus továbbá tudatában van a költségcsökkentési módszereknek és a selejteknek.

A metrologist is surrounded by ZEISS measuring machines and points his finger at a selection area.

Szeretne szakértővé válni a koordináta-méréstechnikában?

AUKOM tanfolyamaink épp Önnek valók!

Hogyan válhat Őnből AUKOM méréstechnikus

Egy koordináta mérőgép sokféle mérési módra használható. Egyik sem helytelen, azonban a szabványosítással elkerülhetők a hibák és a bizonytalanságok. Ezért az AUKOM oktatás fő célja, hogy a mérési eredmények világszinten összehasonlíthatók legyenek. Az AUKOM oktatáson a méréstechnikusok az alapszintű méréstechnikai terminológiát sajátítják el. Ennek segítségével érthetően és megfelelő műszaki kifejezésekkel fejthetik ki egy adott mérési eredmény létrejöttének módját, az érintett vállalattól vagy osztálytól függetlenül. Szakértelmükkel az AUKOM méréstechnikusok csökkentik a mérési eltérések előfordulását, és csökkentik a hibajavítási költségeket. Ez kevesebb panasszal vagy visszahívással jár, ami javítja a vállalat arculatát és más vállalatokkal való partneri viszonyát.

Az AUKOM méréstechnikusi képzés moduláris és összesíti az 1., 2. és GD&T tanfolyamok tananyagát. A tanfolyamok elvégzését és a sikeres vizsgát követően a résztvevő egy AUKOM méréstechnikusi tanúsítványt kap, amely öt évig érvényes.

AUKOM metrologist training procedure and course plan.
Two metrologists are discussing something.

AUKOM korszerűsítő képzés és AUKOM méréstechnikusi tanúsítvány

A változás és a fejlesztések a koordináta-méréstechnikára is hatással vannak. Képzési anyagaink ezekhez a változásokhoz is alkalmazkodnak. Ez az AUKOM tanfolyam – vizsgázás terhe nélkül – a koordináta-méréstechnika alapvető változásairól nyújt áttekintést az elmúlt években. Ismerjen meg új technológiákat, szabványokat és hasznos tippeket. Tartsa naprakészen tudását, és gondoskodjon munkafolyamatai hatékonyságáról.

A kettő- vagy háromnapos tanfolyamok résztvevői az alábbiakról szereznek szakismereteket:

 • A legfrissebb méret-, forma- és helyzetdefiníciók a ISO 1101, 14405 stb. előírásoknak megfelelően
 • Termék- és gyártási információ (PMI)
 • Kommunikáció
 • Szenzortechnológia
 • Mérési stratégiák készítése

Az AUKOM tanfolyam elsősorban azokra a méréstechnikusokra összpontosít, akik 2020 előtt részt vettek a 2., a GD&T vagy a 3. szintű oktatásokon. A korszerűsítési képzésen sikeresen résztvevők szintén megkapják AUKOM méréstechnikusi tanúsítványukat.

These companies rely on the international metrology basics training by ZEISS

"We Must Never Stand Still"

Trainings from ZEISS Ensure the Measuring Process at ZF

2018. júl. 24.

Tags:

Do you trust your measuring results?

Management at ZF Friedrichshafen puts their trust in ongoing AUKOM Management training programs.

2018. aug. 8.

Tags:

From career changer to specialist

ZEISS trains its people to ensure they’re well-equipped to meet the growing needs in quality assurance

Tudjon meg többet az AUKOM képzésről a #measuringhero-val

#measuringhero videónkban egyszerűen és érthetően ismertetjük az AUKOM jelentését, valamint hogy mit tanulhat az AUKOM képzésen.

Szeretne többet megtudni a nemzetközi méréstechnikai alapismeretek képzésünkről?

A részletes tanfolyamleírásokért, időpontokért és rendelkezésre álló helyekkel kapcsolatos tudnivalókért látogasson el a ZEISS Méréstechnikai Portálra (portal.zeiss.com). Felkeltették az érdeklődését az AUKOM tanfolyamok, azonban további információra van szüksége az ajánlatról? Írjon nekünk a következő címre: zeissacademymetrology .global @groups .zeiss .com.

A méréstechnika napi rutinját segítő alkalmazások

Download our apps and learn more about metrological basics, form and position tolerances, gear metrology or computed tomography.  

A smartphone with opened ZEISS metrology app.

További tanulással kapcsolatos témák a ZEISS-től

Szoftver oktatás

Az Ön igényeihez szabva

2018. márc. 28.

Rendszer oktatás

Képzések robotvezérlésű mérési rendszereinkhez

2018. márc. 28.

Összes tanulási formátum egyszerre

Learn from everywhere: live metrology online courses

Whether classroom training or live online training: refresh your knowledge from metrology classes and bring your trai...

2021. ápr. 1.

ZEISS eLearnings

A szakértelem következő szintje a ZEISS digitális oktatási programjával.

2021. márc. 24.

Alkalmazások és e-könyvek

Alapvető tudás igény szerint

2021. márc. 2.

ZEISS ACADEMY Méréstechnika

Használja ki, hogy több mint 35 éve építjük szakértelmünket a minőségbiztosítási képzés terén, és sajátítsa el a legf...

2019. febr. 1.

Festo also relies on consistent industry standards in measurement and testing technology. Read how Festo benefits from ZEISS trainings.