Több évtizedes fogaskerék-méréstechnikai tapasztalatunkra alapozva szakértői támogatást nyújtunk az Ön mérési feladatainak elvégzéséhez és az Ön minden egyes alkalmazásához megtaláljuk az ahhoz illő mérési folyamatot.
A mérési megoldás az alkalmazásra alapul. Lehet a mérés körasztallal és csillag tapintórendszerrel, vagy anélkül, illetve horizontális mérés legyező alakú tapintórendszerrel.

Mérési tartomány

A ZEISS koordináta-mérőgépei és a ZEISS GEAR PRO szoftver lehetővé teszik az összes ismert fogaskeréktípus szabványaival összhangban lévő mérést és elemzést, maximálisan 3 méter külső átmérőig és 16 tonna tömegig.

A szabványoknak megfelelően

A fogaskerékmérés elemzése kielégíti a nemzeti és nemzetközi szabványokat, pl. DIN, ISO, AGMA és JIS, illetve a felhasználó által meghatározott tűréseket.

Névleges és mért értékek összehasonlítása

CAD modell rendelkezésre bocsátása esetén ZEISS METROTOM komputertomográfokat is felhasználunk a műanyagból készült fogaskerekek előírt/mért összehasonlításához a szabványszerű fogaskerék-diagramokon kívül.

Fogaskerekek mérése

Alkalmazási területek

hengeres fogaskerekek mérése

Hengeres fogaskerék

Evolvens fogazatú fogaskerekek és bütykök, valamint lineáris profilú bütykök mérésére alkalmas. Nem számít, hogy külső, vagy belső fogaskerékről, egyenesfogú, vagy ferdefogú fogaskerekekről van-e szó. Különleges alakok, pl. kónikusan korrigált, vagy kúpos fogaskerekek, valamint kulcsbütykök, illetve fűrészfogas bütykök is elemezhetők.

Spirális és egyenes kúpos fogaskerekek

Különbséget teszünk a spirális és egyenes kúpos fogaskerekek között. Az összes változat, így pl. hajtó-, gyűrűs és préselt fogaskerekek is mérhetők. A névleges adatok a szokásos, pl. Gleason (GAGE), vagy Klingenberg (KIMOS) ipari formátumokban készítjük elő, vagy pedig egy CAD modellből is importálhatók. Névleges adatok hiánya esetén a mester fogaskerekes módszer (vagy digitalizáció) is alkalmazható.

spirális és egyenes kúpfogaskerekek mérése
csigás közlőművek mérése

Csiga

Az összes tipikus csigaprofil, pl. ZI, ZA, ZN és ZK szabványok szerinti mérése és elemzése lehetséges.

Rotor

A rotorok (csavarkompresszorok) méréséhez apa (elsődleges rotor), anya (segédrotor) és egyenes rotorok támogatottak. A mérés névleges adatai transzverzális profilrészként, vagy CAD modell formájában bocsáthatók rendelkezésre.

rotorok mérése a gear pro-val
fogazószerszám mérése

Fogazás

Egy- és többmenetes fogazógépek szerszámai mérhetőek evolvens fogazatú fogaskerekek gyártásához. Forgólemezes teljes profilú és blokkfogazók is támogatottak. Tangenciális vágási geometriájú fogazók mérése szintén lehetséges.

Download more information

ZEISS Quality Excellence Center Brochure Online EN

ZEISS Quality Excellence Center Brochure Online EN
oldal(ak): 11
file méret: 1760 kB

ZEISS Quality Excellence Center Broschüre Online DE

ZEISS Quality Excellence Center Broschüre Online DE
oldal(ak): 11
file méret: 1689 kB