Ipari CT- és röntgenmegoldások a ZEISS-től

A dolgok vizsgálata, mélységének és lényegének megismerése - mindig is ez a vágy hajtotta a tudományt, a kutatást és a fejlesztést. A ZEISS röntgen technológiája évek óta tökéletes betekintésre ad lehetőséget ezen és más területeken. A minőség és a folyamatszabályozás szempontjából kiderül, ami egyébként még a legfigyelmesebb szem előtt is rejtőzik - anélkül, hogy megsemmisítené az alkatrészt.

ZEISS METROTOM

A belső és külső szerkezetek roncsolásmentes mérése és ellenőrzése

ZEISS Bosello

Megbízható 2D-s röntgenes ellenőrzés a gyártás során

ZEISS Xradia

3D X-ray microscopy for sub-micron imaging of intact samples

ZEISS VoluMax 9 titan

Powerful One-Stop Solution for Efficient Workflows

Technológia előnyökkel

Mindenki számára egyértelmű, hogy a röntgentechnológia megjeleníti a rejtett dolgokat. Az a tény azonban kevésbé ismert, hogy ez teljesen új lehetőségeket tesz lehetővé a minőségbiztosítás terén, és jelentős hozzáadott értéket képvisel az ügyfél számára. Elmagyarázzuk, hogyan.

 • Egyetlen szkennelés – teljes bizonyosság: Mérje, elemezze és vizsgálja meg a koordináta-mérőgépek által nem észlelhető rejtett hibákat és belső szerkezeteket.
 • A röntgennek köszönhetően roncsolásmentesen szeletelheti az alkatrészeket, és benézhet a belsejükbe!
 • Felejtse el a komplex befogórendszereket. Ezzel időt és pénzt takarít meg!
 • A belső és külső szerkezetek komputertomográfiai rendszerekkel (CT) történő szkennelése révén az alkatrészek CAD-modell nélkül is reprodukálhatók.

Kifizetődő beruházás

12 hónap után amortizálva

Az öntési folyamatot közvetlenül követő alapos vizsgálat rendkívül fontos az alumíniumöntvények gyártása során. A vállalatok magas árat fizetnek, ha a hibákat csak a gyártás későbbi szakaszában fedezik fel. Ezért az automatizált gyártósori minőségbiztosítási megoldásba történő beruházás kevesebb mint 12 hónap alatt megtérül.

30 és 70% közötti időmegtakarítás

A szerszámok és öntőformák gyártása rendkívül költsége, mivel általában több iterációs hurokra van szükség, amíg a szerszámok beállítása optimális és az öntőformák formázása tökéletes lesz. Ezt a folyamatot 30–70%-kal javíthatja és csökkentheti, ha minden szerkezetet 3D-s modellbe foglal a CT és a ZEISS Reverse Engineering (ZRE) szoftver segítségével. Így a szerszámköltség jelentősen csökkenthető.

Akár 80%-kal rövidebb beállítási idő

A beállítással eltöltött idő elpocsékolt idő – ezért annyira fontos a szkennelések közötti idő csökkentése. A ZEISS FixAssist® CT beállítási táblázat segít a CT-je maximális kihasználásában, még hatékonyabbá téve a minőségbiztosítási folyamatát. Ez a kiegészítő akár 80%-kal is csökkentheti a beállítási időt. És ami még jobb: a beruházása kevesebb mint négy hónapon belül megtérül!

Tárja fel alkatrésze rejtett titkait

A röntgentechnológia teljes mértékben új betekintést nyújt a láthatatlanba. Gyorsan és roncsolásmentesen rögzítheti, mérheti, elemezheti és vizsgálhatja a belső szerkezeteket.

Üregek

A hűtési folyamat során felhalmozódó vákuum jelentősen rontja az alkatrész minőségét. Ha az üregeket nem ismerik fel, ez ahhoz vezethet, hogy terhelés alatt az alkatrészen repedések jelennek meg.

Pórusok

A pórusok akkor jönnek létre, ha az öntés során a hőmérséklet nem ideális. A légbuborékok méretétől, pozíciójától és számától függően ez a hiba gyengíti az anyagot, és funcionális károsodásokat okozhat.

Maradványok

Homok került a gépezetbe? Ez Önnel nem történik meg, ha röntgentechnológiával vizsgálja meg az alkatrészeit. Az öntőmaradványokból származó homokmaradványok vagy a 3D-s nyomtatásból származó fémpor gyorsan és könnyen felismerhető egyetlen scanning elvégzésével.

Zárványok

A salak-, oxid-, homok-, acél- vagy volfrámzárványok problémát jelenthetnek a további feldolgozás során és repedések megjelenését okozhatják.

Deformálódás

Minden alkatrész elkészült, de nem illeszkednek egymáshoz, mert deformáltak? Jobb, ha a gyártás során méri a belső és külső szerkezeteket, és már a gyártási folyamat elején beavatkozik. Ezzel csökkentheti a költségeket.

Zárványok

Ami kezdetben csak egy apró repedésnek tűnik, az igénybevétel során hatalmas problémává nőheti ki magát. Az anyag repedései rendkívüli hatással vannak az alkatrész stabilitására. Ez kockázatos lehet, különösen a biztonsági szempontból fontos alkatrészek esetén.

A CT- és röntgenrendszerek alkalmazási területei

Figyelje meg alaposan az összes részletet!

Autóipar, repülőgépgyártás, orvostechnika, elektronikai cikkek, fogyasztási cikkek – minden iparág saját gyártási folyamatokkal rendelkezik, amelyekben előfordulhatnak a szabad szem elől rejtve maradó hibák. Az alkatrészek röntgentechnológiával történő vizsgálata teljesen új lehetséges alkalmazási területek előtt nyitja meg az utat: a belső hibák vizsgálatától a belső szerkezetek méretének megmérésén át a strukturális anyagelemzésig.

Méréstechnika

 • Névleges/tényleges összehasonlítás
  A CAD-modelltől vagy a mesterformától történő eltérések színkódolt összehasonlításban jelennek meg.
 • Méret ellenőrzése
  A komputertomográfiának köszönhetően a komplex belső és külső tulajdonságok méretpontossága egyetlen scanning révén ellenőrizhető.
 • Falvastagság ellenőrzése
  A belső szerkezetek falvastagságát színkódolt formában jeleníti meg a rendszer.
 • Szerszám- és folyamatoptimalizálás
  Az alkatrész átfogó ellenőrzése értékes információkkal szolgál a szerszámok és a gyártási folyamat állapotáról.
 • Fejlesztés és reverse engineering
  A 3D-s adatállományból könnyedén tud CAD-modelleket létrehozni, ezzel jelentősen felgyorsítva a termékfejlesztési és a reverse engineering folyamatokat.

Ellenőrzés

 • Hibaelemzés
  Gyorsan és könnyen észlelheti az üregeket, a pórusokat, a repedéseket és egyéb hibákat.
 • Összeszerelés ellenőrzése
  A rendszer ellenőrzi az összeszerelt alkatrészek működését és illeszkedését.
 • Illesztéstechnika ellenőrzése
  Egyetlen scanning segítségével láthatja, hogy a hegesztett, forrasztott, ragasztott vagy szegecselt illesztések valóban hibátlanok-e.
 • Elektronikai tesztelés
  A hibák gyorsan láthatóvá válnak, ha az elektronikai alkatrészeket, pl. áramköröket vagy elemeket röntgennel vizsgálják meg.

Elemzés

 • Szerkezeti elemzés
  A 3D-s szerkezeti jellemzés fontos információkat nyújt a nagy felbontású röntgenes mikroszkópiának köszönhetően.
 • In situ és 4D-s elemzés
  Az in situ és 4D-s elemzésekkel megvizsgálhatja az anyagok külső hatások és az idő múlásával történő viselkedését.
 • Érdesség elemzése
  A felület érdességét a külső és belső szerkezetek esetén egyaránt elemezheti.
 • Szálerősített kompozitok elemzése
  A szálerősített kompozitok elemzésével megjelenítheti a különböző elemek kompoziton belüli 3D-s eloszlását és tájolását.
 • Szemcseméret és eloszlás mérése
  A szemcseméret és ez eloszlás döntő tényezők a keménység és az erősség meghatározásában. Ezért annyira fontos ezek elemzése.

A röntgen rendszerekhez kapcsolódó további termékek

Quality assurance without destructive testing

Example: fit accuracy of a plastic screw-cap

Random sampling in plastic moulding

Example: button for a seat belt buckle

További információkat szeretne megtudni a ZEISS röntgenmegoldásairól?

Töltse ki az alábbi űrlapot a prospektus letöltéséhez.