A Látás Megértése: A ZEISS kutatása az alapvető látásfolyamatok területén

A németországi Tübingeni Egyetemen a ZEISS Vision Science Lab alapkutatásokat végez a látás területén

Tudta, hogy az alapvető látásfolyamatok közül sokat még mindig nem értünk teljesen? A ZEISS Vision Science Lab a németországi Tübingeni Egyetem egy kutatócsoportja. Azzal a céllal alakult, hogy azt kutassa, milyen alapvető szempontjai vannak a látás fejlődésének, hogyan működik együtt a szemüveglencse és a szem, és hogyan dolgozza fel az agy a képeket egy sor dinamikus szituációban. Célunk, hogy új módszereket fejlesszünk ki arra, hogy természetes, személyenként optimalizált látást biztosíthassunk.

A Tübingeni Egyetemmel szomszédos egyetemi kórházban 2013-ban jött létre a ZEISS Vision Science Lab egy újabb „Ipar az Egyetemen” munkacsoportként. A Tübingeni Egyetem Kiválóságok programjának részeként ez egy együttműködési projekt az alapkutatások és az ipari alkalmazások kapcsolódásánál.

A világon több mint 200 millió ember hord ZEISS lencsét, s ez a szám másodpercenként nő. A ZEISS személyre szabott szemüveglencséket gyárt, melyek számos látásproblémát korrigálnak. Ehhez 160 éves szakértelmére támaszkodik, számtalan szabadalomra és innovációra épít valamint a szemészet és az optika vezető alakjaként több mint 100 év alatt szerzett tapasztalatait használja fel. Számos paramétert veszünk figyelembe, hogy javítsuk a látóélességet, a kontrasztot, a színlátást, az UV-védelmet valamint a szürkületkor és nehéz időjárási körülmények között elérhető látásminőséget. A ZEISS i.Profiler® készüléke hullámfront technológiát használ az objektív, személyes szemprofil felállításához. Ezt az adatot felhasználva gyártják később a személyre szabott ZEISS szemüveglencséket.

A ZEISS-nek nagyobb céljai vannak

Azonban még nem teljesen értjük azt, hogyan dolgozza fel agyunk a fényhullámok, a szem és a szemüveglencse közötti komplex együttműködést. A ZEISS határozottan meg van győződve arról, hogy ha jobban megértjük azt, hogyan dolgozza fel az agy a retinán megjelenő képeket, és hogy hogyan alakulnak ki az összetett látásproblémák a szemlencse és a retina között, akkor jelentős fejlődést fogunk elérni a látásproblémák és a rossz látás kezelésének a területén. A ZEISS Vision Science Lab Team az ilyen alapvető kérdéseken dolgozik az alapkutatások és az ipari alkalmazások kapcsolódásánál.

Miért Tübingent választotta a ZEISS?

A Tübingeni Egyetem Kórházának Szemészeti Ága az egyik legelismertebb intézmény ezen a területen Németországon belül és szerte a világban, mivel mind a kutatásban, mind a gyógyászatban kiemelkedő eredményeket ér el. A Szemészeti Ág a Prof. Dr. Karl Ulrich Bartz-Schmidt vezetése alatti Szemklinikát és a Prof. Dr. Marius Ueffing vezetése alatti Szemészeti Kutatóintézetet fogja össze.

A két központ kutatói együttműködésben tanulmányozzák a szem degeneratív, daganatos és érrendszeri megbetegedéseit, valamint a látószerveket molekuláris, sejt és rendszer szinten. A két intézmény szorosan együttműködve dolgozik, különösképp a ritka szembetegségek területén.

A ZEISS Vision Science Labnek minden adott, hogy kimagaslóan hatékony és támogató kutatókörnyezetben végezzen alapkutatásokat, a neurobiológusok, biológusok, orvosok, szemészeti optikai szakemberek és látáskutatók páratlan kompetenciacsoportjával; az egyetemi kutatás híres kiválóságával; és az egyetem szomszédságában lévő nem egyetemi kutatóintézetekkel szoros együttműködéssel maga mögött.

A ZEISS Vision Science Lab alapítói:

Arne Ohlendorf, Siegfried Wahl, Katharina Havermann
Arne Ohlendorf, Siegfried Wahl, Katharina Havermann

Siegfried Wahl

  • Dr. rer.nat., fizikus és neurobiológus
  • A ZEISS Vision Science Lab igazgatója

Katharina Havermann

  • Dr. rer.nat., fizikus és idegkutató
  • Csoportvezető Vizuális idegtudomány

Arne Ohlendorf

  • Dr. sc.hum., optometrista és látáskutató
  • Csoportvezető Vizuális optika

több

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Hogyan működik a színlátás? És mit jelent azok számára, akik napszemüveget viselnek?
Mit takar a szem forgáspontja? A szem egy speciális pontja, amely kiemelkedő szerepet játszik a ZEISS szemüveglencsék gyártásában
Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő? Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Kapcsolódó termékek