A szemöldök nem hazudik

Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A szem a lélek tükre. De mellette a szemöldök is sok mindent elárulhat rólunk. „Egy szemöldök többet mond ezer szónál” – a kutatók gyakran viccelődnek ezzel, de szemöldökünk valóban megmutatja az érzéseinket, sőt egyéb meglepő részletet is elárulhat testünkről és a hangulatunkról is. Mire való a szemöldökünk és mit árul el rólunk? A JOBB LÁTÁS mindent elmagyaráz.

Meglepettség, kételkedés, félelem, tanácstalanság, undor, bosszúság, szomorúság vagy boldogság. Szemöldökünk minden pillanatban pontosan megmutatja, mi játszódik le a fejünkben. A szemünk mellett a szemöldökünk arcunk legerősebb kifejezőeszköze, segítségével egy sor érzelmet tudunk leolvasni mások arcáról. A szemöldök erősíti az arckifejezésünket; befolyásolja, hogy mennyire vonzó az arcunk és védi a szemünket például az izzadsággal szemben. A szemöldökünkből meg lehet mondani a nemünket, korunkat és egészségi állapotunkat is. Például ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont (hypothyreosis, azaz alulműködés), a szemöldök a vége felé elvékonyodhat. Tápanyag-, vitaminhiány, stressz, ekcéma, hajhullás (Alopecia areata) következtében és kemoterápia mellékhatásaként is előfordulhat, hogy kihullik a szemöldök.

Mire való a szemöldökünk?

A szemöldöknek két fontos feladata van: megmutatja az érzelmeinket, jellegzetes kifejezőerőt és karaktert kölcsönöz az arcunknak. Emellett védelmet biztosít a napfénnyel, nedvességgel, izzadsággal, porral és kosszal szemben, amik akadályozhatnák a látásunkat. Szemöldök híján a homlokon megjelenő sós izzadság a szemünkbe folyna, és kellemetlenül csípne. Szemöldökünk néhány esőcseppet is képes felfogni.

A szemöldökünk megmutatja az érzelmeinket is

Beszéd közben általában a partnerünk szemébe nézünk, arra nem igazán figyelünk, hogy viselkedik a szemöldökünk. Néhány másodpercen belül apró mozgások (más néven mikroarckifejezések) jelennek meg partnerünk szemében, melyek kiértékelésénél nagy szerepet kap a szemöldök is. Még ha próbálja is titkolni, szemöldökéből egyértelműen tudjuk, ha partnerünk elutasító vagy kritikus. Ilyenkor a szemöldök összehúzódik, az orr fölött apró ránc jelenik meg, amit „rosszalló” ráncnak is nevezünk. Amikor valaki igazán figyel, akkor a szemöldöke finoman összehúzódik. Ha egyáltalán nem mozdul, akkor vagy nem figyel, vagy unja a mondandónkat. A negatív érzelmekhez (pl. félelem, szomorúság, harag) általában feszes, összeráncolt szemöldök társul. Ha pozitív érzéseket élünk meg (öröm vagy meglepettség), a szemöldökünk kevésbé mozog és lazább.

A férfiak és nők szemöldökének eltérései

A férfiak és nők szemöldöke ugyanúgy viselkedik, de teljesen másként néz ki. A nők szemöldöke egymáshoz közelebb és magasabban helyezkedik el, inkább ívelt. A növekedését, így a látványát négy tényező befolyásolja: a hormonok, a kor, a gének és a nem. A szemöldök a tesztoszteron férfi hormontól inkább bozontos, az ösztrogén női hormontól vékony és ívelt lesz. Bozontos szemöldökét egy apa nagy valószínűséggel továbbörökíti a fiának. Egy fiú és lány testvérpárnak azonban szinte sosem lesz ugyanolyan a szemöldöke, mivel a férfi és női szemöldök még azonos gének esetén is igen eltérően néz ki.

A szemöldök szerepe az arcfelismerésben

A szemöldök nemcsak a kommunikációban segít bennünket, hanem az arcok felismerésénél is. Egy tanulmány1 szerint a hírességeket nehezebben ismerjük fel, ha a fényképükön a szemöldöküket kisatírozzák. Ez azért van, mert a szemöldök nagyban befolyásolja az arcunk karakterét. A színészek kifejezőbbé válnak, ha többet és jobban mozgatják a szemöldöküket. A nők, és a férfiak is egyre inkább nagy hangsúlyt fektetnek a szemöldök esztétikai szerepére, és a kívánt formára szedik. Az is előfordul, hogy teljesen leborotválják és a közkedvelt forma érdekében újat rajzolnak fel.

Nekem melyik szemöldökforma áll jól?

Akkor a lehető legharmonikusabb a hatás, ha összhangban van a szemöldökünk és az arcunk formája. Az alábbi alapszabályt követve bárki könnyen megtalálhatja a hozzá illő szemöldökformát. Ha nem biztos benne, milyen az arcformája, innen megtudhatja. A következő az általános szabály: Minél keskenyebb az arca, annál vékonyabb legyen a szemöldöke is. Ugyanakkor:

  • A kerek archoz a szögletes, íves szemöldök illik jobban, mivel izgalmasabbá teszi azt.
  • A szögletes archoz jobban illik a lekerekített szemöldök, ami nem túl ívelt, inkább egyenes. Ettől az arcvonások kiegyensúlyozottabb hatást keltenek.
  • A lekerekített ívű szemöldök a szív formájú archoz passzol, mivel leginkább azzal alkot harmóniát.
  • Az egyenes, enyhén ívelt szemöldök leginkább az ovális archoz illik. Az arcot részekre osztva egyensúlyt teremt.

Ahogy öregszünk, a homlok kötőszövetei egyre gyengülnek, a szemöldökünk megereszkedik. Ilyenkor vannak, akik botoxhoz fordulnak, hogy megváltoztassák a szemöldök elhelyezkedését és fiatalabbnak nézzenek ki.

Nekem melyik szemöldökforma áll jól?
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek