Monokli -

Mi okozza és hogyan kezelhető?

A monokli elég könnyen kialakulhat – a sportpályán, a kutyával történő játék közben, vagy egész egyszerűen, ha beleüti valamibe a fejét. A sérülés nem mindig komoly, de elég kínos egy ronda sérüléssel emberek közé menni. A JOBB LÁTÁS elmagyarázza, hogy mi a teendő, ha monokli alakult ki, és hogy mikor van szükség orvosi beavatkozásra.

Mi az a monokli és mi okozza?

What is a black eye, and what causes it?

A monokli vagy periorbitális hematóma egy szemkörnyéki sérülés, amely általában a szemüregek táján jelentkezik.

A szem környékét érő tompa ütés a hajszálerek elpattanását okozhatja, és ennek következtében bevérzés jelenhet meg az adott területen1. A szemet körülvevő zsírszövet és az izmok hiánya miatt a vér itt felgyülemlik, a bőr pedig sötétvörös, lila vagy fekete színű és véraláfutásos lesz. A véraláfutások megjelenését és a lágyszövetek duzzadását felerősíti a csonthoz való közelség, és az, hogy a szemkörnyéki bőr nagyon vékony.

A tompa ütés okozta sérülés (ez eltér az áthatoló sérüléstől) általában valamilyen szemsérülés miatt jelenik meg. A monoklik egyéb okai közé tartoznak a következők:

 • Arcüreggyulladás, allergia vagy allergiás reakció (pl. méhcsípés az orron vagy a szemhéjon).
 • Arcsebészeti beavatkozás, például orrműtét.
 • Esztétikai kezelések, például ránctalanító injekciók.
 • Fogászati problémák, például tályogok vagy fogfertőzések.
 • Az agyalapi koponyatörések után két monokli alakul ki, amit a köznyelv gyakran pápaszemként emleget: ennek során a törésből származó vér a szem lágyszöveteibe szivárog. Ha koponya- vagy fejsérülésre gyanakszik, forduljon orvoshoz.

Mennyi ideig látható a monokli?

A sérülés súlyosságától és az életkortól függően a monokli nagyjából két hét alatt múlik el. A sérülést követő egy-két napon belül a duzzanat és az elszíneződés a legrosszabb, ahogy a szem környékén felgyűlt vérben lévő hemoglobin lebomlik. Ezután a duzzanat fokozatosan enyhül, és a véraláfutás sötétvörösről fekete vagy sárgászöld színűre változik, majd teljes mértékben eltűnik.

Ha az elszíneződés és a duzzanat elmúlása különösen sok időbe telik, vagy ha két hét után sem látszik gyógyulás, forduljon orvoshoz.

A monoklikat gyakran kíséri a szemfehérjében látható hajszálér-elpattanás (szubkonjunktivális vérzés). A szem piros és véreres, és bár fájdalmasnak és súlyosnak tűnhet, valószínűleg csak egy kis viszketést érez a szem felületén.

A tompa ütés következtében a szemben lévő vérerek elpattanhatnak, és a szemfehérje (a sclera) piros lesz és véreres.
A tompa ütés következtében a szemben lévő vérerek elpattanhatnak, és a szemfehérje (a sclera) piros lesz és véreres.

A véraláfutással együtt idővel ez is elmúlik, és ha nem kíséri folyadékszivárgás, vagy ez nem rendszeresen következik be, akkor nem szükséges orvoshoz fordulni.

Elsősegély a monokli kezelésében

A szemet érő tompa ütés után alkalmazott hideg borogatás csillapítja a fájdalmat. A sérülés után a lehető leggyorsabban, lehetőleg 48 órán belül helyezzen hideg borogatást a sérült területre.
A szem környékén elhelyezett hideg borogatás csillapíthatja a duzzanatot és csökkentheti a fájdalmat.
A szem környékén elhelyezett hideg borogatás csillapíthatja a duzzanatot és csökkentheti a fájdalmat.
Ha van kéznél jég vagy jégzselé, csomagolja be egy ruhába, és finoman helyezze rá az érintett területre. Az elsősegélycsomagokban található, azonnal használható hideg borogatásokat a csomag megrázásával, megtörésével aktiválhatja.
 
Ha nincs kéznél patikában kapható jeges borogatás, tegyen egy zacskóba néhány kocka jeget vagy mirelit zöldséget, és csomagolja be egy ruhába. Függetlenül attól, hogy mit használ, figyeljen arra, hogy tiszta ruhába tekerje, hogy a jég ne érjen közvetlenül a bőrhöz, mert ez fagyási sérüléseket és hegeket okozhat. A nyers hús baktériumokat tartalmazhat, ezért a sült húshoz valót inkább a grillsütőre tegye, ne az arcára.
 
A jeges borogatást egyszerre legfeljebb 20 percig tartsa az érintett területen. Ezt néhány napon át megteheti a fájdalom csillapítása és a duzzanat csökkentése érdekében. A monoklit gyakran kíséri enyhe fejfájás vagy érzékenység és szemfájdalom. Fájdalomcsillapítóként bevehet paracetamolt vagy ibuprofént, de a vérhígító hatása miatt ne vegyen be aszpirint, mert a véraláfutás még rosszabbul nézhet ki.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Annak ellenére, hogy a monokli a szem környékén jelenik meg, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szem is sérült az ütés következtében. Ha arra gyanakszik, hogy a szeme is sérült, a lehető leggyorsabban forduljon orvoshoz. 
 
Nagy a valószínűsége annak, hogy nem kell aggódnia, de bizonyos körülmények esetén orvoshoz kell fordulni vagy sürgősségi ellátásra lehet szükség. Az Amerikai Szemészeti Akadémia (American Academy of Ophthalmology) szerint a következő jelek súlyos szemsérülésre utalhatnak 2:
 
 • Folyamatos fájdalom a szemgolyóban.
 • Homályos látás vagy látási nehézségek a sérült szemmel az egészséges szemhez képest.
 • Felhasadt vagy berepedt szemhéj, amelyet össze kell varrni.
 • A két szem nem mozog egyszerre vagy összhangban egymással, mint általában.
 • A pupilla mérete vagy formája szokatlan a másik szemhez képest.
 • Az egyik vagy mindkét szem kidülled.
 • Vér vagy folyadék gyűlik fel a szem tiszta részében a pupilla előtt (hyphaema). Ez súlyos probléma, és kezelés nélkül megnövekedett szemnyomást okozhat, és a zöld hályog következtében akár látásvesztéshez is vezethet.
 • A szemben lévő részecske vagy apró tárgy, amely könnyezést és irritációt okoz, és nem távolítható el.

Hogyan mulaszthatja el a monoklit?

A monoklira nincs kifejezett kezelés. Az egyetlen lehetőség kivárni, hogy a test és a szövet magától meggyógyuljon.

Kezdetben a legjobb, ha jegeli az érintett területet. Ha két nap után még mindig fájdalmas, próbálkozzon meleg borogatással, de figyeljen arra, hogy ne legyen túl forró, mert az megégetheti a bőrt. A meleg elősegítheti a metabolikus lebomlást, és felgyorsíthatja a gyógyulást.

Pihenjen, igyon sok folyadékot, és ne okozzon további sérüléseket azon a területen.

Hogyan tüntessem el a monoklit?

A monoklik általában nagyon feltűnőek, és sokan szégyellnek így megjelenni mások előtt. A monokli eltüntetésének legegyszerűbb módja, ha nagy napszemüveget hord.
 
A duzzanat leapadásáig jobb, ha korrektort és olyan sminket használ, ami eltünteti a monoklit. A korrektor használata előtt győződjön meg arról, hogy a bőrön ne legyen nyílt vágás.

Hogyan előzheti meg a szemsérüléseket?

A monokli és a szemsérülés bizonyos esetekben megelőzhető. Az állandó szemüvegnek feltétlenül törésálló anyagból kell készülnie, és ha bizonytalan a minőségben, kérdezze meg az optikusát.

Az alábbi esetekben védőszemüveg viselete javasolt:

 • Ha olyan szakmában dolgozik, amelyben nagy a szemsérülés kockázata (pl. építkezés).
 • Ha olyan, otthoni barkácsprojekten dolgozik, amelyben elektromos szerszámok vagy gyorsan mozgó tárgyak vannak.
 • Ha fallabdához hasonló sportot űz, javasolt a sportszemüveg viselete.
 • Ha olyan tevékenységben vesz részt, amely szemsérülés kockázatával jár, viseljen védőszemüveget vagy pajzzsal ellátott sisakot.
A szemsérülések megelőzhetők a védőszemüveg vagy a speciális sportszemüveg használatával.
A szemsérülések megelőzhetők a védőszemüveg vagy a speciális sportszemüveg használatával.

Mi okozza a szem alatti sötét karikákat?

A sérülések által okozott monokliktól eltérően a táskás vagy duzzadt szem elsősorban kozmetikai probléma. Mint már említettük, a szemkörnyéki és a szem alatti bőr nagyon vékony, és ezen a területen az elszíneződés is hangsúlyosabban megjelenik.

A szem alatti sötét karikáknak számos oka lehet. A bőr tónusa és textúrája, valamint a genetika mindenképpen szerepet játszik ebben.

A duzzanat és a szín megváltozásának erőssége az alábbi okok miatt hangsúlyosabb lehet:

 • Alváshiány
 • Arcüreggyulladás vagy allergiára való hajlam
 • Öregedő bőr
 • Fokozott stressz
 • Elégtelen folyadékbevitel
 • A sok sós és feldolgozott élelmiszer fogyasztása következtében a folyadék-visszatartás megnő, és ez duzzanatot okozhat a szemkörnyéken.
 • Dohányzás
 • Túlzott alkoholfogyasztás
A szem alatti táskák megjelenését az alváshiány, az étrend, a stressz és az életmód rendkívüli mértékben elősegítheti.
A szem alatti táskák megjelenését az alváshiány, az étrend, a stressz és az életmód rendkívüli mértékben elősegítheti.

Hogyan tüntetheti el a szeme alatti sötét karikákat?

A kozmetikai kezelések végleges vagy szinte végleges megoldást nyújthatnak a szem alatti táskákra. Idetartozik a feltöltés, a blepharoplasztika (kozmetikai szemhéjplasztika, amely magában foglalhatja a felesleges bőr vagy zsír kivágását és eltávolítását vagy áthelyezését vagy mindkettőt, valamint a megfelelő izom- és ínszövetek megerősítését), a lézeres kezelések vagy a kémiai hámlasztás. Részletesebb információkat egy megbízható kozmetikustól kérhet.
 
Alternatív módszerként kipróbálhatja az alábbi házi praktikákat és életmódbeli tippeket:
 
 • Használjon naponta halványító krémet vagy szemránckrémet, különösen E-vitamint tartalmazó hidratáló termékeket.
 • Csökkentse a napnak való kitettséget, és fényvédő vagy akár 400 nm-es védelmet nyújtó szemüveg használatával védje a szemét és a szeme környékét a káros UV-sugaraktól.
 • Igyon sok folyadékot, és táplálkozzon egészségesen: egyen sok friss gyümölcsöt és zöldséget.
 • Minden éjszaka legalább 7 órát aludjon.
 • Tegyen még egy párnát a feje alá, hogy függőlegesebb helyzetben feküdjön alvás közben.
 • Masszírozza a szemét a vérkeringés javítása érdekében.
 • Hetente egyszer vagy kétszer helyezzen a szemére teafiltereket vagy egy-egy karika uborkát, hagyja rajta legalább 10 percig.
 • Kényeztesse magát néha hűsítő szemgélmaszkkal a duzzanat csökkentése érdekében.
Váltson egészséges életmódra: ez is elősegítheti a monokli gyorsabb eltűnését.
Váltson egészséges életmódra: ez is elősegítheti a monokli gyorsabb eltűnését.

Mikor kell orvoshoz menni a szem alatti sötét karikák miatt?

A sötét karikák pajzsmirigyproblémákra, vérszegénységre, allergiára vagy vitaminhiányra utalhatnak. Ha az elszíneződés hirtelen jelentkezik, és rövid időn belül jelentősen romlik, forduljon orvoshoz.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019.04.18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019.03.14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
Milyen napszemüveg passzol tökéletesen a kedvenc elfoglaltságához? Minden alkalomra van tökéletes napszemüveg

Kapcsolódó termékek