Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő?

Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Gyakran kérdezik tőlünk azt, miért térnek el a látásvizsgálatok mérési eredményei, még két szorosan egymás után végzett vizsgálat esetében is. A szubjektív refrakció eltérő eredményeit számos tényező okozhatja. Mi pontosan meg tudjuk mondani, melyek ezek a tényezők, és azt is, Ön mint tehet a helyes eredmények érdekében.

Szemei állapota

Néhány ember számára kellemetlen élmény, mégis a rendszeres látásvizsgálat elengedhetetlen fontosságú. De miért fordul elő gyakran az, hogy az optometrista által végzett két vizsgálat eredménye eltér még akkor is, ha a második vizsgálatot szorosan az első után végzik? Kinek a hibája ez? Öné vagy az optometristáé, esetleg szemei valóban ilyen rövid idő alatt tudnak változni? Ez nem egy ritka jelenség. A különböző eredményeknek számos oka lehet. Az eltérés általában csak 0,25 dioptria mértékű, az optometristája maximálisan tisztában van ezzel és tudja, hogyan kezelje az ilyen ingadozásokat.

A látásteljesítményünkben a nap folyamán enyhe változás szokott beállni. Az egyik befolyásoló tényező a bioritmusunk. Adott napon nem állandó a fizikai állapotunk, ezt a szemünk teljesítménye is tükrözi. Vérünk hormon- és cukorszintjének nagy szerepe van látásunk minőségében. Reggeli előtt vagy elégtelen folyadékbevitel után végzett látásvizsgálat például kedvezőtlenül befolyásolhatja az eredményt.

És talán az optometristánál tett látogatás előtt egész nap a számítógép előtt dolgozott. Emiatt kevesebbet pislog, szemeit kevésbé nedvesíti könny. Így szárazak és fáradtak lehetnek, amely természetesen szintén befolyásolja a látásvizsgálat eredményét.

Tanácsaink:

 • Látásvizsgálatra lehetőség szerint kipihenten és nyugodtan érkezzen.
 • Sose menjen üres gyomorral vagy szomjasan.
 • Tapasztalja ki saját bioritmusát, és olyankorra jelentkezzen be optometristájához, amikor fitt és kipihent.
ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

A látásvizsgálat körülményei

Az eredményeket a látásvizsgálat körülményei is befolyásolják. Talán szükségtelen mondani, hogy a gyorsan és felületesen végzett vizsgálat nem hoz hasonló eredményeket ahhoz, mikor Ön is és optometristája is kellő időt szentel a pontos eredményeknek. Ezt hívják a szubjektív vizsgálatnak. Itt nagyon fontos, hogy Ön együttműködjön és kommunikáljon optometristájával. Gyakran az apró részletek határozzák meg az új szemüveg által nyújtott látásminőséget. Ezenfelül a mérőműszerek minősége, az optometrista szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolhatja az eredményt.

Talán meglepően hangzik, de még a vizsgálat környezete is hatással lehet az eredményre. A változatlan körülmények érdekében a vizsgálóban ne legyen napfény, így a közvetlen vagy közvetett napfény nem módosíthatja az eredményt. A pupilla méretének is kulcsszerepe van. Ezt a jelenséget az amatőr fotósok is jól ismerik: a fényképezőgép eltérő apertúrabeállítása megváltoztatja a kép élességét és a fényességét. Sok ember másként lát világosban kitágult és sötétben beszűkült pupillával. Ha például gyenge vagy éjszakai fényviszonyok mellett kell vizsgálni a látásteljesítményt, a vizsgálatot besötétített környezetben kell végezni.

Tanácsaink:

 • Látásvizsgálatra mindig jelentkezzen be optometristájánál. Legyen Önnek és optometristájának is bőven ideje az alapos és minden részletre kiterjedő vizsgálatra. A ZEISS körülbelül egy órát szán a teljes vizsgálatra a konzultációval együtt.
 • Bíznia kell optometristájában és biztosnak kell lennie abban, hogy ő a megfelelő ember ahhoz, hogy Önt hozzásegítse a jobb látáshoz.
 • Jegyezze meg, hol végzik a vizsgálatot. Van esetleg napfény a helyiségben?

Befolyásoló tényezők, amelyek helytelen eredményhez vezethetnek:

 1. A vizsgálatot megelőző 24 órában kontaktlencse helyett szemüveg viselése ajánlott. A kontaktlencse megváltoztatja a szaruhártya geometriáját, egyben a vizsgálat során a látásteljesítményt is.
 2. A látásteljesítmény eltérései mögött gyakran gyógyszeres kezelések állnak, melyek következtében például a könnyképződés csökken. Ettől szemei kiszáradnak és erőlködnek.
 3. Közismert, hogy a cukorbetegség miatt is ingadozhat a látásteljesítmény a nap folyamán. Cukorbetegeknél ajánlott különböző napszakokban végezni a vizsgálatot, és szükség esetén szemészhez kell fordulniuk.

 

Tanácsaink:

 • Ha optometristája nem is kérdezi konkrétan, tájékoztassa, ha valamilyen gyógyszeres kezelés alatt áll vagy olyan krónikus betegsége van, mint a cukorbetegség.
 • Vigye magával aktuális szemüvegét, kontaktlencséjét és ha van, lencséjének tanúsítványát.
 • Ha most van először az optikusnál, mondja el, mi az, amit kimondottan szeret vagy nem szeret korábbi szemüvegével kapcsolatban. Minél több információt oszt meg optikusával, annál jobb lesz a szemüvege.

Szubjektív refrakció

Talán felmerül Önben a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e hagyományos látásvizsgálatra, azaz szubjektív refrakcióra, ha az pontatlan eredményhez vezet. A válasz igen. Az optometristának ismernie kell a próbakeretbe helyezett különböző lencsékre vonatkozó személyes visszajelzéseit. Az is hasonlóan fontos, hogy a szubjektív refrakció azt is vizsgálja, szemei hogyan működnek együtt, és hogyan lát majd új szemüvegével.

Azonban vannak olyan szemvizsgáló készülékek is, mint a ZEISS i.Profiler®plus, amelyekkel először objektív refrakciót lehet végezni. A készülék hullámfront technológiája 1500 mérési pont alapján elemzi ki a szemek profilját, és alkotja meg a retinák „térképét”. Az ügyfélnek nem kell aktívan együttműködnie. Mindössze egy rövid időre bele kell néznie az i.Profiler®plus készülékbe. Ez egy elsődleges mérés, mely eredményeit az optometrista a szubjektív refrakció során tovább finomítja.

És ez még nem minden: az i.Profiler®plus szűk (az erős fényt imitálva) és tág pupilla mellett is (a gyenge vagy éjszakai fényviszonyokat imitálva) méri a látásteljesítményt, így megállapítható, hogy az ügyfél éjszakai látása rosszabb-e a nappalinál. Az optometrista ezt az információt is felhasználhatja a megfelelő lencsekialakítás kiválasztásához. Az eljárás fő előnye pedig az, hogy segítségével lerövidülhet a vizsgálat elvégzéséhez szükséges idő.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Hogyan működik a színlátás? És mit jelent azok számára, akik napszemüveget viselnek?

Kapcsolódó termékek