Feltehetjük a kérdést – szemüveget kell viselnünk?

Néhányunk esetében mindez egészen fiatalon megtörténik, míg mások csupán 40-es éveik táján tapasztalnak változást látásukban. Amikor látásunk romlani kezd, egy szakember segítségével személyre szabott szemüveggel újra jól láthatunk.

Hirtelen észrevesszük, hogy látásunk már nem a régi. A gyengülő látás tünetei eltérő módon jelentkezhetnek. Néhány esetben úgy vesszük észre, hogy az útjelző táblákat távolról nem látjuk elég tisztán. Mások egyre messzebb kell, hogy tartsák maguk előtt az újságot, vagy könyvet, hogy tisztán lássák a betűket. Kisgyermekeknél és felnőtteknél is egyaránt előfordulhat, hogy hunyorítaniuk kell, ha élesen szeretnék látni az egyes tárgyakat. Amikor ehhez hasonló tüneteket észlelünk magunkon, tegyük fel a kérdést: elképzelhető, hogy szemüvegre van szükségünk? Az emberek azonban hajlamosak halogatni az optometristájuk felkeresését, és a szakszerű segítség kérését.

Amikor a látásélesség csökken, mindez gyakran a szem alkalmazkodási folyamata miatt következik be. A látás-alkalmazkodás a szem fókuszáló képességével áll összefüggésben. A látásromlás azonban kialakulhat más tényezők miatt is, pl. keringési, vagy egyéb betegségek miatt, vagy átmeneti tényezők hatására. Azonban tekintet nélkül az okára, az első lépés ilyenkor az, hogy meglátogassuk optometristánkat és elvégeztessünk egy gyors vizsgálatot. Egy látásvizsgálat mindössze pár percet vesz igénybe, és máris gyors választ adhat a kérdéseinkre. Ha látásélességünk csökken, és nem korrigáljuk szemüveggel, szemünket folyamatosan arra kényszerítjük, hogy állandóan alkalmazkodjon az egyes távolságokhoz. Mindez szemfáradtsághoz vezethet, és biztonsági kérdéseket is érint.

Miópia (rövidlátás) és a balesetveszély

Ugyanakkor, az esetek többségében a látásélesség csökkenése olyan szem-elváltozásoknak tudható be, mint például a miópia, vagy másnéven a rövidlátás: olyan látásélesség-csökkenés, amely akkor jelentkezik, amikor a szemgolyó alakja túl hosszúkás. A szembe érkező fény többé nem teljesen a retinán fókuszálódik, hanem közvetlenül előtte. A miópia:bármely életkorban előfordulhat. A leggyakoribb tünetek a következők:

 • a távoli objektumokat (útjelző táblák, rendszámtáblák) csak homályosan látjuk
 • a szem hunyorítása, miközben távoli dolgokra nézünk

Még egy látszólag enyhe miópiát is a lehető leghamarabb szemüveggel kell korrigálnunk. Ugyanis a látásélesség bármely mértékű csökkenése jelentősen megnöveli a közlekedési balesetek kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy a miópiának köszönhetően a járművezetők gyakrabban találják magukat kockázatos kikerülési manőverekben, mivel egyszerűen nem látják elég jól a szemből közeledő gépkocsikat, csak amikor már túl késő. A megfigyelések arra is rámutattak, hogy az emberek gyakran hajlamosak nagymértékben túlértékelni a saját valós látásélességüket. Ezen indokok miatt különösen fontos, hogy részt vegyünk egy szemvizsgálaton optometristánknál, amely segítségével megállapítható, hogy szükségünk van-e szemüvegre az újbóli tökéletes látás elérése érdekében, vagy sem – azaz, hogy életminőségünkön tudunk-e javítani.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Rövidlátás a gyermekeknél

Amikor a rövidlátás gyermekeknél fordul elő, a probléma megoldásához a felnőttek segítségére is szükség van. A kiskorú gyermekek általában nem is tudatosítják, hogy a jelenlegi szintnél jobban is láthatnának. És ez szomorú, tekintve, hogy minél fiatalabb páciensről van szó, annál könnyebben korrigálható a rövidlátás. A legfontosabb figyelmeztető jelek a következők:

 • bandzsítás, összetérő kancsalság, vagy a fej állandó döntött tartása
 • a fényre történő reakció hiánya, vagy túlzott reakció a fényre
 • gyakori pislogás, vagy a szemek gyakori kitágulása
 • gyakori szemdörzsölés
 • egy objektumra történő fókuszálás képességének hiánya, vagy „elnézés” az egyes tárgyak mellett
 • gyakori megbotlás, vagy botorkálás
 • olvasás utáni vágy hiánya
 • rossz tanulmányi eredmények az iskolában
 • elutasító magatartás a többi gyermekkel történő játszással szemben

Annak érdekében, hogy a gyermekeknél fellépő rövidlátást gyorsan észre lehessen venni és diagnosztizálni lehessen, a szakemberek kifejlesztettek egy „játékos” látásélesség tesztet. Ezáltal lehetőség nyílik annak megvizsgálására, hogy például már az újszülöttek is megfelelően reagálnak-e a fényre? A fény felé fordítja-e a csecsemő a fejét, ha egy közeli lámpát bekapcsolnak? Ha igen, ez is egy jel lehet. Héthónapos korban a csecsemőnek képesnek kell lennie követni minket a tekintetével, mozgásunk közben. Mi történik, ha játékból elbújunk egy párna, egy könyv, vagy a kanapé mögé és a gyermekhez szólunk? Ha gyermekünk mosolyogva reagál, ez is egy jele annak, hogy gyermekünk tökéletesen lát minket. Nyolchónapos korban gyermekünknek már ki kell tudnia nyújtani a kezét a közeli kisebb tárgyakért és kézbe kell tudnia fogni azokat. Egyéves szülinapja körül pedig egy kiválóan látó gyermeknek meg kell tudnia fogni a felé gördített kislabdát. Ha ezeket a mérföldköveket nem teljesíti, látogassuk meg gyermekorvosunkat.Ami végül mindannyiunkat érint: a presbiópia, azaz az időskori látásromlás

A jelenség először általában 45-éves kor körül mutatja jeleit. Az egyszerű távollátáshoz, képest, amely a tüneteit illetően hasonlít a presbiopiához, az életkorral összefüggő presbiópia esetén a szemlencse rugalmatlanabbá válik. A tünetei a következők lehetnek: az olvasás és írás hirtelen megerőltetőbbé válik, és a szem számára egyre hosszabb ideig tart a közelről távolba, vagy vissza történő fókuszálás.

 • ávolabb kell tartanunk magunktól az újságot, hogy el tudjuk olvasni a betűket
 • gyakori égő érzés a szemben
 • fejfájás és szemfájás
 • gyakori fáradékonyság

Ebben az esetben szintén hasznos lehet egy vizsgálat, amellyel megelőzhetjük tüneteink súlyosbodását, illetve látásunk kényelmét és élességét is visszakaphatjuk a megfelelő eszközökkel.

A presbiopia esetén segítségünkre lehet egy jó minőségű olvasószemüveg, vagy a megfelelő progresszív lencse. Az olvasószemüvegek csak rövid távolságok esetén jelentenek megoldást a problémára, mivel távolabbra történő nézés esetén le kell vennünk. A progresszív lencsék esetén a távolba és közelre történő fókuszálás közötti átmenet közvetlenül és láthatatlanul van beépítve a lencsébe. A páciensnek pedig többé nem kell folyamatosan váltogatnia az olvasószemüvegét a távollátó szemüvegére. Egy rövid, az optometristánál tett látogatásból kiderülhet, hogy számunkra a progresszív lencsék jelentik-e a legjobb megoldást. Néha el kell telnie egy bizonyos időnek, amíg szemünk hozzászokik a progresszív lencsék használatához, viszont minél hamarabb kezdjük el használni, annál könnyebb lesz az átmenet. Az olyan páciensek esetében azonban, akiket nem zavar a két szemüvegük folyamatos váltogatása, vagy akiknek nincs szükségük szemüvegre a távolba látáshoz, már egy egyszerű olvasószemüveg is megoldást jelenthet a problémára.

Figyeljünk oda a minőségre

Egyszerű olvasószemüvegek már a hagyományos szupermarketekben és számos benzinkúton is kaphatóak. Nem túl drágák, amelynek köszönhetően első látásra még vonzó megoldásnak tűnnek. Legyünk azonban óvatosak: az előregyártott olvasószemüvegeknek néhány valódi hátrányuk is van. A kész olvasószemüvegek vásárlásával kihagyjuk a szakértő általi szemvizsgálat fontos lépését, illetve a szemüveg személyre szabott beállítását. Ne feledjük: szemünk éppannyira egyedi, mint ujjlenyomatunk. Emiatt létfontosságú, hogy szemüveglencséinket pontosan a pupillatávolsághoz központozzuk, a szemüveg keretét pedig fejformánkhoz kell igazítani a tökéletes látás érdekében. Mindezt pedig csak egy szakképzett optikus tudja elvégezni.

Az optometristánál készíttetett szemüvegnek pedig megvan az az előnye, hogy a legmodernebb technológiákat és jó minőségű alapanyagokat alkalmazza, mint például az i.Profiler rendszert, illetve az i.Scription szemüveglencséket. Az i.Profiler rendszer segítségével minden egyes szemet egyénileg vizsgálunk meg, a látásélességet pedig akkor vizsgáljuk, amikor a pupillák kitágulnak, hogy az éjszakai látást is ellenőrizzük.
 
Ezen adatok kerülnek felhasználásra később a személyre szabott i.Scription lencsék elkészítéséhez. Az eredmény pedig az észrevehetően javuló látásélesség éjszakai fényviszonyok mellett is, valamint a megnövekedett közlekedési biztonság a sötétben. A színek sokkal ragyogóbbnak tűnnek, és jobb kontraszt-érzékelést és látásélességet is tapasztalhatunk. Szemünk hálás lesz választásunkért.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Erre csak a szemüvege képes! A kontaktlencse nagyon jó alternatíva a szemüveg mellett – mégis van még néhány látáskorrekciós megoldás, mely csakis a jó öreg szemüveggel lehetséges.

A látás részletesen 2017.10.16.

Tags:

Jobb látás egy új szemüveggel. Mi a fontos a személyre szabott szemüvegnél? A beteg szeme így reagál a környezetére.

Kapcsolódó termékek